Zimné práce v záhrade? Na tieto by ste nemali zabudnúť

Zimné práce v záhrade nie sú žiaden prvodecembrový žartík. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že záhrada v zime nepotrebuje vašu ruku, v tomto článku vás vyvedieme z omylu. Existuje hneď celé množstvo aktivít a prác v záhrade a okolo nej, ktoré by ste rozhodne nemali podceniť. Ktoré sú to? 

zimne-prace

Starostlivosť o pôdu v zime 

Tak trocha inú si vyžaduje pôda, ktorú potrebujete v jari vysadiť novými plodinami a inú napríklad vaše kvetinové záhony alebo stanovištia s kríkmi a trvalkami. Vo všeobecnosti však platí, že to, čo v nej je, treba v zime chrániť.

Mulčujte, kvalita pôdy bude lepšia 

V prípade okrasných hriadok je základ kvalitný mulč. Mulčovanie pôdy chráni korene rastlín pred extrémnymi teplotami a udržiava konzistentnú vlhkosť. V ideálnom prípade skúste použiť organický mulč, ako je lístie alebo slama. Niektorí záhradkári využívajú aj piliny alebo dokonca kartónové škatule (nepotlačené, bez lepiacej pásky), ktoré pôdu zakryjú a zároveň sa v nej časom rozložia. Tento spôsob mulčovania alebo zakrývania pôdy sa využíva najmä v prírodných záhradách, ktoré uprednostňujú takzvaný “no dill” princíp. Pôdu teda nerýľujú a pôdu neprevracajú, napríklad pomocou kultivátora. Aké sú výhody mulčovania?

  • Ochrana koreňov rastlín, cibuľovín a trvaliek pred mrazom,
  • zabezpečenie vlhkosti pôdy aj v zimnom období,
  • bariéra pred zaburinením,
  • útočisko pre prezimujúci hmyz a podpora biodiverzity,
  • zabezpečenie živín rozkladom mulču.

Aké hnojivo použiť v záhrade v zime? 

Zimné hnojenie je dôležitá súčasť starostlivosti o pôdu v tomto období. Keďže mnohé hnojivá sú natoľko silné, že by mohli rastliny, ktoré máme na bežnú spotrebu poškodiť, je práve skorá zima vhodný čas na to, aby sme pôdu obohatili o to, čo jej chýba. Príkladom sú organické alebo minerálne hnojivá, podľa toho, ktoré skôr uprednostňujete. V prípade prírodných záhrad pridávame na hriadky hotový kompost, napríklad aj z vlastného kompostéra. Alebo vyriešime organické hnojenie pomocou hnoja. V prípade minerálnych hnojív sú obľúbené NPK hnojivá, ktoré zas pôde dodajú potrebný dusík, fosfor a draslík

Starostlivosť o rastliny 

Aj samotné rastliny si v zime vyžadujú vašu pozornosť, hoci, aby sme boli presnejší, ide skôr o ich zabezpečenie pred chladným počasím. Hovoríme najmä o stromoch a kroch, ktoré sú ešte mladé a potrebujú ochranu, napríklad pomocou koreňového balu. Rovnako je to aj s rastlinami, ktoré nie sú odolné voči mínusovým teplotam a zimu by bez ochrany nemuseli prežiť. Trvalkové záhony nastielame ochrannou vrstvou mulču, ktorý zabezpečí pre ich prezimovanie potrebnú perinu a ochráni ich korene v nepriaznivých teplotách. 

Ak používate v zimných mesiacoch na povrch chodníkov soľ, dávajte pozor, či ju neaplikujete v miestach blízko rastlín a pôdy. Soľ do nej totiž prirodzene prenikne a môže na ich vývoji zanechať stopy. Zároveň v oblastiach, kde sú stromčeky a kry dostupné voľne žijúcim zvieratám, ktoré by ich mohli poškodiť, dbajte aj o ich mechanickú ochranu. Príkladom sú ochranné prvky z pletiva alebo zabezpečenie iného typu zábrany, vďaka ktorej zver nebude korene stromov a krov obhrýzať.

Špeciálnu pozornosť by ste mali venovať aj trávniku. Teda skôr jeho ochrane. Ak celoročne venujete veľké úsilie tomu, aby ste dosiahli nádherný zelený koberec, odporúčame po ňom v prípade mrazov nešliapať, aby sa steblá nepoškodili.

Starostlivosť o zvieratá a biodiverzitu 

Tento bod by sa mal týkať každého i napriek tomu, že nechová hospodárske zvieratá alebo sa nestará o chlpatého štvornohého strážcu domu a záhrady. Hoci si aj tieto zvieratá vyžadujú zabezpečenie vhodných podmienok, aby im v chladnom počasí nič nechýbalo, v tomto bode hovoríme najmä o tých, ktoré sa v záhradách nachádzajú prirodzene.

Vytvorte bezpečné zimoviská pre hmyz 

Pre voľne žijúce tvory je vhodné vytvoriť bezpečné útočisko, kde môžu v zime prečkať. Napríklad taký ježko – ochranca vhodnej biodiverzity v záhrade, ocení kopu lístia alebo iného organického materiálu. Nástielka (napríklad aj tá mulčová) je tiež útočiskom rôzneho hmyzu. Vo všeobecnosti platí, že čím viac druhov sa vám podarí vo svojej záhrade zabezpečiť, tým si príroda lepšie poradí aj s rôznymi škodcami počas ostatných období. Príkladom sú lienky, prezimujúce pod lístím a čakajúce na vhodné počasie, aby mohli započať svoj ďalší životný kolobeh a zbaviť vaše rastliny nežiadúcich vošiek.

Lojové gule pre vtáctvo so sieťkou nemusia byť dobrý nápad 

Špeciálnu kategóriu tvoria vtáky. V každej záhrade by si mali nájsť kŕmidlá so semienkami, otrubami alebo lojovými guľami, ktoré sú vynikajúcimi zdrojmi energie v tomto náročnom ročnom období. Pozor však na sieťky, v ktorých sú často tieto gule predávané. Vtáky sa do nich ľahko zachytia a v prípade, ak sa nevedia vyslobodiť, môže to viesť až k ich úhynu. Aj oprence sú totiž nesmierne dôležité pre rovnováhu vo vašej záhrade a boj s neželanými hmyzími nepriateľmi.

Starostlivosť o náradie a záhradnú techniku 

Práve zima prináša dostatok priestoru, kedy sa môžete venovať svojmu náradiu a záhradnej technike. Dôkladne skontrolovať kosačku a zistiť, či netreba napríklad nabrúsiť nože. Hoci platí, že ak ste ju zazimovali správne, zrejme ste si túto skutočnosť už preverili. Práve v zimných mesiacoch je však správny čas na to, aby ste napríklad servis aj navštívili. Keďže si väčšina ľudí necháva túto podstatnú drobnosť na jar, nebudete musieť na opravu dlho čakať a vaša kosačka bude pripravená vo chvíli, keď ju budete potrebovať

BOEL TIP: Nie ste si istý, či je nutná len oprava, servis alebo vaša kosačka už doslúžila a je vhodné zabezpečiť si novú? Potrebné informácie, ktoré vám pomôžu túto dilemu rozlúsknuť, nájdete v článku v našom blogu.

Okrem toho je tu zoznam niekoľkých činností, ktoré v rámci údržby o zimnú techniku môžete zrealizovať počas toho, ako budete čakať na príchod sezóny:

  • Dôkladne vyčistite všetko náradie od zvyškov pôdy, trávy a iných nečistôt.
  • Ochráňte kovové časti náradia pred koróziou použitím oleja, vosku alebo iných ochranných prostriedkov.
  • Prebrúste a zaostrite hrany na náradí, ktoré si to vyžaduje.
  • Skontrolujte všetky nástroje, objavte ich prípadné poškodenie a zabezpečte výmenu. 
  • Ak ste tak ešte neurobili, vyprázdnite palivové nádrže na záhradnej technike, ktorá má benzínový/naftový pohon.
  • V náradí a pomocnikoch na AKU program vyberte batérie a ubezpečte sa, že sú uložené na suchom mieste.
  • Presvedčte sa, že nástroje a náradie skladujete na suchom mieste.
  • Ak ste mali počas sezóny pocit, že postráda váš záhradný domček alebo dielňa organizáciu a poriadok, práve nastal vhodný čas to vyriešiť.

Vzdelávajte sa, objavujte a doplňte svoj záhradný arzenál 

Našou poslednou radou, ako naplno využiť možnosti, ktoré so sebou zimné nečinnosti prinášajú, je vzdelávanie sa. Nemyslíme tým, že by ste sa mali zapísať na štúdium záhradníctva. Dnes nám digitálna doba a internet ponúkajú neskutočné množstvo dostupných informácií, ktoré by vás mohli v súvislosti s vašou záhradou zaujímať. Kde všade môžete čerpať inšpiráciu počas dlhých zimných večerov?

  • Online kurzy,
  • videá,
  • diskusné skupiny na sociálnych sieťach,
  • e-booky,
  • odborné články,
  • knihy a publikácie.

Naozaj je z čoho vyberať, stačí si zvoliť formu, ktorá vám bude vyhovovať najviac. Možno tak objavíte nielen nové postupy a inšpiráciu, ale vyriešite aj problémy, nad ktorými si už dávno lámete hlavu (a rýľ).

A keďže zimné práce v záhrade naozaj nevyžadujú toľko vašej aktivity, pokojne sa môžete zamerať aj na prieskum nových pomocníkov, ktorí by sa vám do záhrady hodili. Záhradná technika, píly a nástroje na spracovanie dreva alebo náradie a výbava dielne z času na čas predsa potrebujú obnoviť alebo doplniť rady o nové kúsky. Tak smelo do toho!