Pokazená kosačka: Ako postupovať pri jej oprave a čo robiť, ak už naozaj doslúžila?

 

Kosačka neštartuje, samovoľne sa vypína, znižuje výkon či dymí. Poznáte to aj vy? Nič príjemné, však? Práve v takýchto prípadoch je dôležité vedieť, ako postupovať. Poradíme vám, ako kosačku efektívne opraviť, ako odstrániť najčastejšie poruchy a čo robiť, ak už naozaj doslúžila.

Pokazená kosačka – najčastejšie poruchy

Pokazená kosačka nemusí automaticky predstavovať ten najhorší scenár. Vedzte, že v mnohých neželaných situáciách si dokážete hravo poradiť aj svojpomocne.

Najčastejšie poruchy kosačky sa prejavujú tým, že:

  • kosačka neštartuje,
  • štartovacie lanko sa zasekáva,
  • kosačka znižuje výkon počas kosenia,
  • kosačka sa vypína počas kosenia,
  • kosačka dymí.

Prečo kosačka neštartuje?

Príčinou toho, že kosačka neštartuje, je obvykle chýbajúce palivo. Odporúčame vám preto skontrolovať jeho stav v palivovej nádrži. Čo ale robiť, ak sa palivo v kosačke predsa len nachádza? V tom prípade ho skúste vymeniť. Ak je staré, napríklad odstáte po celej zime, je viac než pravdepodobné, že kosačka neštartuje práve kvôli nemu.

Vedeli ste, že nemohúcnosť pri snahe naštartovať kosačku môže byť aj odzrkadlením špinavého vzduchového filtra, prípadne špinavej alebo uvoľnenej sviečky zapaľovania? Vzduchový filter aj sviečku preto pravidelne kontrolujte a čistite.

Čo robiť, keď sa štartovacie lanko zasekáva?

Štartovacie lanko sa pri poruchách nemusí automaticky zasekávať. Napríklad, môže dochádzať aj k jeho ťažkému vyťahovaniu. Tak či onak je väčšinou dôvodom aktivovanie bezpečnostnej brzdy. V podobných situáciách ju preto nezabudnite skontrolovať.

Kosačka honda

Ako postupovať, keď kosačka znižuje výkon počas kosenia?

Stalo sa vám niekedy, že sa vaša kosačka uprostred kosenia jednoducho vypla? Mohlo k tomu dôjsť nielen kvôli špinavému vzduchovému filtru alebo špinavej sviečke zapaľovania, ale napríklad aj v dôsledku kosenia vysokej trávy či znečistenia kosačky, prípadne jej podvozka.

Náš tip: Zvýšte výšku kosenia a skontrolujte vzduchový filter, sviečku zapaľovania aj podvozok kosačky. Všetky nájdené nečistoty okamžite odstráňte.

Ako sa zachovať, keď sa kosačka počas kosenia vypne?

Vyskúšajte chvíľu počkať a kosačku opätovne naštartujte. Pokiaľ nereaguje, resp. sa po chvíli od naštartovania znova vypne, skontrolujte stav paliva v nádrži. Príčinou však môže byť aj odpojenie kosačky od napájania, upchatie podvozka alebo zablokovanie nožov. Kosačku dôkladne očistite, uistite sa, že má dostatok čerstvého paliva, resp. že je zapojená v sieti, a opäť ju skúste naštartovať. Ak však stále robí problémy, vyhľadajte pomoc odborníkov zo servisu.

Aký postup zvoliť, keď kosačka dymí?

V prvom rade kosačku vypnite a zistite, či jej dymenie nespôsobuje vysoká hladina oleja v nádrži. No dôvodom môže byť napríklad aj rozliaty olej v ústrojenstve. V takom prípade by mala kosačka smerovať do rúk profesionálov. Pokiaľ nebude jej porucha vážna, určite vám ju vrátia späť pripravenú tak, ako sa patrí. Ak však náhodou zistia, že už doslúžila, budete si pravdepodobne musieť vybrať novú kosačku.