Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Čerpadlo na vodu: 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť pri jeho výbere a používaní

 

Čerpadlo na vodu nájde využitie v každej domácnosti, ktorá disponuje či už studňou, žumpou, alebo napríklad bazénom. Avšak, keďže možností jeho použitia je podstatne viac, poradíme vám 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť nielen pri jeho používaní, ale aj pri samotnom výbere.

5 vecí, ktoré by ste mali vedieť

V prvom rade by ste si mali ujasniť, na akú konkrétnu činnosť plánujete čerpadlo na vodu používať. S touto skutočnosťou ďalej súvisí aj inštalovanie čerpadla, ktoré sa môže líšiť v závislosti od daného typu. No a z používateľského hľadiska by ste mali vedieť, ako sa o čerpadlo na vodu starať a čo robiť, keď sa náhodou pokazí.

1. Ako vybrať čerpadlo na vodu?

Téme, ako vybrať čerpadlo do studne, sme sa podrobnejšie venovali v samostatnom článku. V zásade však platí, že výber čerpadla závisí od toho, na čo ho chcete používať. Vo všeobecnosti rozdeľujeme čerpadlá na ponorné, povrchové a kalové.

2. Ako používať čerpadlo na vodu?

Ako sme už naznačili o čosi vyššie, použitie čerpadla na vodu môže mať viacero podôb. Odvíja sa to od konkrétneho typu a modelu. Zatiaľ čo ponorné čerpadlá na vodu sú ideálne do hlbokých studní, tak povrchové čerpadlá poslúžia na odčerpávanie vody z plytších nádrží, bazénov či jazierok. Vo všeobecnosti ale platí, že povrchové typy dokážu odčerpať vodu z maximálnej hĺbky zhruba 8 m. A samozrejme, nesmieme zabúdať ani na kalové čerpadlá, ktoré sa najčastejšie používajú na čerpanie kalov a splaškov.

3. Ako správne inštalovať čerpadlo na vodu?

Pri inštalácii čerpadla na vodu je potrebné prihliadať na jeho typ. Ani ten však nemusí presne vypovedať o jeho správnej inštalácii do studne, resp. inej nádrže. Príkladom sú kalové čerpadlá, ktoré sa v závislosti od konkrétnych modelov umiestňujú buď na samé dno nádrže, alebo sa vešajú napríklad na reťaz len do určitej hĺbky, pričom sa postupom odčerpávania spúšťajú nižšie a nižšie. Čo sa týka povrchových čerpadiel, už vyššie sme spomenuli, že maximálna hĺbka ich umiestnenia by nemala prekročiť hranicu 8 m. Pre samotné čerpadlo je ďalej nápomocné, ak ho umiestnite čo najbližšie k studni, resp. nádrži – ideálne priamo nad ňu. No a keď ide o inštaláciu ponorného čerpadla, dbajte na to, aby bol vnútorný priemer vrtu studne aspoň o 10 mm väčší ako priemer čerpadla. A nezabúdajte, že ponorné čerpadlo musí byť umiestnené úplne pod vodou – najlepšie na oceľovej reťazi, prípadne na oceľovom alebo syntetickom lane.

4. Ako sa starať o čerpadlo na vodu?

Čerpadlo na vodu nie je žiadny domáci miláčik, takže si nevyžaduje vašu každodennú starostlivosť a pozornosť. To však neznamená, že by ste ho mali počas celého roka ignorovať. A preto vám odporúčame, aby ste naň sem-tam „hodili očko“. Všímajte si najmä plavák. Pokiaľ nie je v správnej polohe, teda hladina vody je príliš nízka, čerpadlo môže bežať nasucho. No a v takých prípadoch hrozí riziko spálenia celého mechanizmu.

Pozor! Rovnako kontrolujte aj sací kôš. V dôsledku nepretržitého zachytávania nečistôt sa totiž môže postupom času upchať a sťažiť tak prevádzku čerpadla.

5. Čo robiť, keď sa čerpadlo na vodu pokazí?

Samozrejme, takýto scenár nechceme nikomu želať ani privolávať. No bohužiaľ, aj to sa občas stáva. Či už k tomu dôjde kvôli spáleniu mechanizmu, upchatiu sacieho koša, alebo pre iné možné príčiny, najlepšie urobíte, keď sa obrátite na profesionálny servis. Odborné ruky sa o vaše čerpadlo na vodu po