Postrekovač a motorový rosič: Aký je medzi nimi rozdiel a ktorý si vybrať?

 

Z laického pohľadu by sa mohlo zdať, že postrekovač a motorový rosič predstavuje presne tú istú techniku. Opak je však pravdou – každý z nich slúži na niečo iné. Účel ich používania je síce veľmi podobný, no líši sa v závislosti od konkrétnych druhov a parametrov zelene. Nasledujúce riadky vám napovedia, ktorý z nich bude pre vaše potreby vhodnejším.

Postrekovač alebo motorový rosič?

Na úvod je potrebné poznamenať, že tak ako postrekovač, tak aj motorový rosič slúži na herbicídne ošetrovanie stromov, krov, kvetín a iných rastlín – striekaním kvapaliny. Pri ich nevhodnom zamieňaní by ale mohlo dôjsť k vážnemu poškodeniu jednotlivých druhov zelene.

Na čo slúži postrekovač?

Postrekovač pracuje na princípe zabudovaného čerpadla, ktoré dokáže v útrobách ústrojenstva vytvárať tlak. V dôsledku neho sa do vzduchu uvoľňuje kvapalina, ktorou môžete ošetrovať spravidla menšie kry, zeleninu alebo kvetiny. Jednoducho, všetko, čo je vo vašom dosahu.

Na čo slúži motorový rosič?

Na rozdiel od postrekovača disponuje motorový rosič zabudovaným ventilátorom, ktorého pôsobením dochádza k vytváraniu silného prúdu vzduchu. Ten je vyháňaný do priestoru prostredníctvom trubice s tryskou. Takáto kombinácia predurčuje motorový rosič na ošetrovanie veľkých ovocných sadov a viníc, prípadne vysokých stromov.

Aký je medzi nimi rozdiel?

Zásadný rozdiel medzi postrekovačom a motorovým rosičom sme si opísali o čosi vyššie. V súvislosti s tým si ale neodpustíme stručné zhrnutie:

  • Zatiaľ čo postrekovač je ideálnym pomocníkom v rámci menších domácich záhrad, motorový rosič nájde svoje využitie aj vo väčších poľnohospodárskych komplexoch. Vysoký výkon spolu so silným prúdom a jemným aerosólom ho priam predurčuje na starostlivosť o veľké plochy.

Pozor! Nesnažte sa postrekovačom dosiahnuť na priveľmi vysoké ovocné stromy. Vystrekovaná kvapalina by sa vám mohla dostať do očí. No a na druhej strane, nepokúšajte sa výkonným motorovým rosičom ošetrovať menšie kry, zeleninu a kvetiny – mohli by ste ich totiž nenávratne poškodiť.

Ktorý si vybrať?

Nuž, finálne rozhodnutie je len a len na vás. Keď hľadáte techniku na ošetrovanie menších rastlín a plôch, odporúčame vám postrekovač. Naopak, keď zháňate výkonnejší prístroj, ktorý dokáže jemným aerosólom zasiahnuť rastliny vzdialené aj 10 metrov, stavte na motorový rosič.

Avšak, bez ohľadu na to, pre ktorý sa napokon rozhodnete, si všímajte pri výbere najmä objem nádržecelkovú hmotnosť. Len vy totiž viete, v akých časových intervaloch a na aké veľké plochy budete postrekovač alebo motorový rosič používať. V zásade platí, že čím väčšia nádrž a čím nižšia hmotnosť, tým komfortnejšie sa vám bude s touto nápomocnou technikou pracovať.