Postrekovač: Univerzálny pomocník do vašej záhrady

 

Bez ohľadu na to, či patríte medzi vášnivých hobby záhradkárov, alebo profesionálnych pestovateľov, pravdepodobne sa vám zíde nejaký ten postrekovač. Tento univerzálny pomocník do vašej záhrady sa totižto postará o nevítaných návštevníkov vašej úrody, akými môžu byť napríklad rôzne choroby či škodcovia. Ako si ale vybrať čo najvhodnejší postrekovač?

Vôbec by sme sa nečudovali, keby vám prvý pohľad na širokú trhovú ponuku postrekovačov spôsobil mierny zmätok v hlave. Môžete totižto natrafiť na viaceré typy v rôznych cenových kategóriách. V konečnom dôsledku však nejde o žiadnu alchýmiu.

Ako vybrať vhodný postrekovač

Pred výberom postrekovača zvážte predovšetkým, na aké účely ho budete využívať. Plánujete postrekovať rozsiahle sady, chystáte sa na domáce postrekovanie menšej či stredne veľkej záhrady alebo by ste radi len rosili vaše kvetinové záhony?

Typ postrekovača

  • Mechanický postrekovač – v prípade mechanických postrekovačov sa tlak vytvára stláčaním spúšte, resp. pumpy. Zatiaľ čo menšie ručné postrekovače využijete napríklad na rosenie kvetinových záhonov, tak ručné postrekovače s popruhmi cez rameno alebo manuálne postrekovače na chrbát nájdu svoje využitie aj v menších a stredných záhradách.

  • Akumulátorový postrekovačakumulátorový postrekovač funguje na princípe nabíjateľnej batérie, vďaka čomu nie je hlučný. Keďže neprodukuje žiadne škodlivé emisie, predstavuje vhodnú alternatívu nielen do stredne veľkých záhrad, ale taktiež do interiérových priestorov, akými sú napríklad skleníky.

  • Benzínový postrekovač – čo sa týka benzínových postrekovačov, ide o ideálny typ na postrekovanie veľkých plôch. Vďaka spaľovaciemu motoru totižto dokážu tieto mašinky vytvoriť silný tlak, čo umožňuje postrekovanie aj na väčšiu vzdialenosť. Počítajte však s vyššou hmotnosťou, vyššou hlučnosťou a vyššími prevádzkovými nákladmi.

Odporúčanie: Pokiaľ hľadáte prístroje vhodné na starostlivosť o veľké plochy, akými sú napríklad rozsiahle viniče či sady, odporúčame vám zvážiť aj motorové rosiče. Za ich najväčšiu výhodu sa totižto považuje uvoľňovanie jemnejšieho aerosólu, vďaka čomu dokážu pokryť väčšie územie.

Parametre postrekovača

Jedným z najdôležitejších parametrov výberu postrekovača do záhrady je objem jeho nádoby. Vo všeobecnosti môžeme konštatovať, že čím väčšiu plochu plánujete postrekovať, tým väčšiu nádobu budete potrebovať.

  • Ručné postrekovače – 0,25 až 2 l

  • Ručné postrekovače s popruhmi – 3 až 8 l

  • Postrekovače na chrbát – 10 až 25 l

Nepodceňujte však ani tlak, ktorý dokáže postrekovač vyvinúť. Od neho sa totižto odvíja vzdialenosť, do ktorej postrek dosiahne. Zatiaľ čo najsilnejším tlakom oplývajú motorové postrekovače, najslabším sa vyznačujú ručné typy. Za zmienku ale stojí aj typ čerpadla v postrekovači. Vyberať môžete z piestového, ktoré je vhodné na bežné postrekovanie, a z membránového, ktoré si poradí aj s hustejšími postrekmi. Okrem toho sa však predajcov pýtajte aj na trysky, od ktorých závisí presnosť aplikácie postreku.

                  

Rada na záver

Pri výbere vhodného postrekovača do vašej záhrady sa informujte u spoľahlivého predajcu aj o dostupnom príslušenstve, ktoré vám môže výrazne uľahčiť nielen postrekovanie, ale aj celkovú starostlivosť o záhradu.