Ako by mal vyzerať výber rotavátoru?

 

Pri zostavovaní rebríčka povestných „pomocníkov v záhrade“ by vysoké miesto bez debaty obsadil aj rotavátor, teda spoľahlivý prístroj na kyprenie a kultiváciu pôdy. Výrobcovia a predajcovia záhradnej techniky však v súčasnosti ponúkajú množstvo typov rotavátorov s rozdielnymi technickými parametrami. Výber rotavátoru sa tak prirodzene môže zdať náročný. Okrem toho, na trhu im robia dôverných parťákov aj kultivátory. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Aký je rozdiel medzi rotavátorom a kultivátorom?

V prvom rade je nutné podotknúť, že oba títo „pomocníci do záhrady“, ako rotavátory, tak aj kultivátory, sú profilovo určené na kyprenie a kultiváciu pôdy. V oboch prípadoch však prebieha tento proces odlišne.

Hlavnou devízou rotavátorov je prekyprovanie pôdy do hĺbky približne 15 cm, pričom spoľahlivo rozdrobia povrchovú vrstvu. Nezahanbia sa ani pri zapracovaní hnojiva či rašeliny do pôdy, no jej oranie do hĺbky bude už nad ich sily.

Vedeli ste, že rotavátory pre malotraktory sa otáčajú skutočne rýchlo a dokážu rozomlieť takmer všetko, čo im príde do cesty?

Čo sa týka kultivátorov, tak tie hravo zvládnu aj kyprenie pôdy do väčšej hĺbky, pričom nemajú problém ani s vyorávaním plodín či prípravou pôdy na sejbu. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že ak ide o dvojkolesové traktory, tak tie poslúžia svojim majiteľom v prípade kombinácie s prívesným vozíkom počas celého roka.

5 tipov na výber rotavátoru

V nasledujúcich riadkoch ale opomenieme kultivátory a zameriame sa predovšetkým na výber rotavátoru. Okrem toho, že sa môžete rozhodovať medzi viacerými typmi, zvoliť si môžete aj druh ich pohonu, od ktorého sa prirodzene odvíja aj ich výkon. Vždy však berte do úvahy typ a veľkosť pozemku, ktorý plánujete kypriť a kultivovať, pričom nezabúdajte ani na bezpečnosť pri práci. Kombinácia týchto parametrov vám rýchlo a jednoducho odhalí, ktorý rotavátor je pre vás ideálnym riešením.

Zamyslite sa nad druhom pohonu

Na výber máte spravidla medzi spaľovacímelektrickým motorom, prípadne batériovým rotavátorom. Zatiaľ čo batériové a elektrické rotavátory sú ekologickejšie, tak benzínové typy oplývajú vyšším výkonom.

Zaujímajte sa o výkon

Elektrické rotavátory zvyknú disponovať výkonom na úrovni 1 kW, čo je postačujúce na kultiváciu pôdy v rámci ľahšej práce. Výkon benzínových rotavátorov býva podstatne vyšší. Ich hodnoty sa zvyčajne pohybujú okolo 5 HP, čo ich prirodzene predurčuje na prácu v oveľa náročnejších podmienkach.

Prehodnoťte typ a veľkosť pozemku

Ako je už z predošlých riadkov zrejmé, elektrické rotavátory sa uplatnia skôr na menších pozemkoch a v menších záhradkách. Vzhľadom na to, že benzínové rotavátory oplývajú vyšším výkonom, nájdu svoje využitie aj vo veľkých záhradách či na roliach a poliach.

Dbajte na bezpečnosť

Pri výbere rotavátoru by ste mali dbať aj na bezpečnosť. Nestráchajte sa spýtať predajcov na prevedenie konštrukcie a príslušenstva či na prípadné bezpečnostné mechanizmy. V žiadnom prípade nepodceňujte ani kvalitu nožov, ktoré by mali pozostávať ideálne z oceľových zliatin.

Ktoré riešenie je pre mňa to ideálne?

Keď sa starostlivo zamyslíte nad vyššie spomínanými požiadavkami na výber rotavátoru, mali by ste dospieť k ideálnemu riešeniu. Aký rotavátor bude teda pre vás tou správnou voľbou?