Viete, ako vybrať čerpadlo do studne? Poradíme vám!

 

Spotreba vody zvykne byť počas horúcich letných dní prirodzene vyššia. Obzvlášť to platí pre domácnosti so záhradami, ktoré si vyžadujú každodenné polievanie. No a keďže v období najväčšieho tepla je často nutné polievať aj dvakrát za deň, pumpovať vodu ručne zo studne sa vám pravdepodobne nebude chcieť. Takisto nemysliteľným bude z finančných dôvodov asi aj zalievanie záhradky vodou od vášho dodávateľa. Ako najrozumnejšie riešenie sa preto javí „mechanické“ čerpanie vody. Pomôže vám s ním vhodne zvolené čerpadlo do studne.

Aké typy čerpadiel poznáme?

Keďže trhová ponuka čerpadiel je mimoriadne široká, mali by ste sa vedieť orientovať v jednotlivých typoch. Čerpadlá kategorizujeme, okrem iného, podľa toho, akú vodu a odkiaľ chceme čerpať. Jedno zo základných rozdelení preto definuje čerpadlá na:

  • ponorné
  • povrchové
  • kalové

Ponorné čerpadlo do studne

Ideálnou voľbou do studne, aj hlbokej kopanej, je práve ponorné čerpadlo. Jeho konkrétny typ však závisí od hĺbky studne. Pokiaľ potrebujete ponorné čerpadlo do spomínanej kopanej studne, musí byť tlakové. V takom prípade ho viete efektívne využiť nielen na zavlažovanie a postrekovanie záhrady, ale aj na čerpanie pitnej vody. Pri čerpaní úžitkovej vody by ale malo byť čerpadlo do studne vybavené sacím košom, ktorý slúži na zachytenie prípadných nečistôt.

Povrchové čerpadlo do studne

Rovnako ako ponorné čerpadlo do studne, aj to povrchové viete použiť ako na zavlažovanie, tak na čerpanie pitnej úžitkovej vody. Rozdiel je však ten, že povrchové čerpadlo dokáže odčerpať vodu z maximálnej hĺbky zhruba 8 m, a preto sa nedá použiť do hlbokých kopaných studní.

Kalové čerpadlo

Na rozdiel od predošlých dvoch typov, kalové čerpadlo sa najčastejšie používa na čerpanie kalov a splaškov. Malo by byť preto vyrobené z kvalitných odolných materiálov a v ideálnom prípade vybavené rezacím ústrojenstvom, ktoré si poradí aj s hrubými a pevnými nečistotami.

Podľa čoho vybrať vhodné čerpadlo do studne?

Vyššie spomínaná hĺbka studne nie je jediným faktorom, ktorý by mal rozhodnúť o výbere vhodného čerpadla do studne. Rovnako dôležitou požiadavkou je taktiež zmieňovaný typ odčerpávanej vody. Popri týchto dvoch ukazovateľoch ale rozhoduje aj výkonmateriál čerpadla.

Pokiaľ plánujete vaše nové čerpadlo do studne vystaviť nepretržitej prevádzke, odporúčame vám siahnuť napríklad po modeloch z odolnej nereze. Na druhej strane, ak ho máte používať len občasne, spoľahlivou voľbou môže byť aj lacnejšie čerpadlo z plastu.

Čo sa týka výkonu, platí nepísané pravidla, že čím väčšia hĺbka čerpania vody, tým vyšší výkon. Napovedať vám môže v tomto prípade prietok vody, ktorého hodnota sa pri zhruba 5-metrových studniach odporúča na 2 metre kubické.

Náš tip: Záhradné čerpadlo do studne AL-KO Premium Jet 6000/5, ktoré sa vyznačuje veľkým tlakom a veľkou dodávkou vody. Vhodné na odčerpávanie vody zo studne za účelom polievania záhrady či sprchovania sa pod záhradnou sprchou, alebo na odčerpávanie vody z bazéna.