Poradíme vám, ako vybrať akumulátorové vŕtacie kladivá

 

Poznáte ten pocit bezmocnosti, keď sa nemohúcne a bez výsledku snažíte vyvŕtať dieru do príliš tvrdého stavebného materiálu? Tam, kde však končia možnosti a schopnosti klasických vŕtačiek, prichádzajú na scénu praktické akumulátorové vŕtacie kladivá. V nasledujúcich riadkoch si ich nielenže porovnáme s klasickými vŕtačkami, ale taktiež vám poradíme, na čo sa zamerať pri ich výbere.

Vŕtacie kladivá vs. klasické vŕtačky

Pravdou je, že menšie prevedenia vŕtacích kladív môžu v skutočnosti svojím vzhľadom náramne pripomínať klasické vŕtačky. Práve preto si dajte pozor, aby ste si tieto dve mašinky nezamenili napríklad pri online výbere. Pri práci s nimi by ste totižto veľmi rýchlo zistili, že držíte v rukách niečo, čo ste nehľadali.

Klasické vŕtačky

Klasika, ktorá nesmie chýbať vo výbave snáď žiadneho domáceho majstra. V tomto prípade je funkcia jasná – vŕtanie do rôznych materiálov, ako napríklad do mäkšieho muriva, plastov, kovov či dreva. Vďaka spravidla rýchlym otáčkam budú spomínané praktiky s efektívnou vŕtačkou doslova a do písmena hračkou.

Vŕtacie kladivá

Pokiaľ ale plánujete vŕtať do tvrdších murív a materiálov, akými je napríklad betón či železobetón, voľbou číslo 1 by malo byť vŕtacie kladivo. Vŕtacie kladivá majú síce rádovo nižšie otáčky ako klasické vŕtačky, no na prácu využívajú takzvaný pneumatický príklep za pomoci vzduchového piestu. Vďaka tomu sa v mnohých prípadoch bez väčších problémov prevŕtajú aj cez armované priečky.

V súčasnosti sú medzi hobby majstrami populárne predovšetkým akumulátorové vŕtacie kladivá, ktoré nie sú obmedzované dosahom elektrického kábla. V dôsledku toho sa dá s nimi pracovať v podstate kdekoľvek.

Ako vybrať akumulátorové vŕtacie kladivá

Pri výbere akumulátorových vŕtacích kladív je potrebné zohľadniť viacero dôležitých parametrov. Spísali sme zoznam tých najdôležitejších.

  • Príkon – v ideálnom prípade na úrovni zhruba 800 W.
  • Sila príklepu (energia úderu) – v náročných podmienkach ideálne nad 2 J, pri ľahších stavebných prácach postačí niečo nad 1 J.
  • Otáčky – pri spoľahlivých mašinkách sa zvykne pohybovať na hranici 800 za minútu.
  • Konštrukčné prevedenie – keďže s akumulátorovým vŕtacím kladivom pravdepodobne nebudete zaobchádzať „ako v rukavičkách“, dbajte na to, aby bola konštrukcia vami vybraného modelu pevná a kvalitná – najlepšie z tvrdených plastov a odolných zliatin.
  • Hmotnosť – prirodzene sa odvíja od konštrukčného a silového prevedenia kladiva. Na trhu tak nájdete aj ľahšie mašinky do 2 kg, aj ťažšie stroje s hmotnosťou okolo 7 kg.
  • Funkčná stránka – dozaista oceníte ergonomickú rukoväť, ktorú si budú pochvaľovať ako praváci, tak ľaváci. Za zmienku stojí aj systém na tlmenie a eliminovanie vibrácií.

Tip: Keď sa pustíte do výberu akumulátorového vŕtacieho kladiva, overte si u vášho predajcu aj dostupnosť rôznych typov vrtákov.

Naša voľba – akumulátorové vŕtacie kladivo Güde BH 18-201-30K

Na záver pridávame aj jedno odporúčanie na konkrétny model. Našou jasnou voľbou je spoľahlivé akumulátorové vŕtacie kladivo Güde BH 18-201-30K. V súvislosti s ním nemožno opomenúť skutočnosť, že disponuje praktickým integrovaným LED svetlom na osvetlenie pracovnej oblasti a mäkkou ergonomickou rukoväťou pre bezpečnú prácu. Navyše, súčasťou balenia je aj 5 kvalitných SDS-plus vrtákov rôznych rozmerov.