Ako pripraviť pôdu na jarnú výsadbu? Pomôžte si kultivátorom

 

Blížiace sa jarné dni rok čo rok predznamenávajú, že nastáva čas na starostlivosť o vašu záhradu. Zatiaľ čo prvé teplé dni nás vyháňajú do záhrad a na dvory kvôli jarnému upratovaniu, tak tie ďalšie súvisia s jarnou výsadbou. Viete, ako správne pripraviť pôdu na jarnú výsadbu? Pomôcť si môžete aj kultivátorom. Poradíme vám, ako na to.

Ako pripraviť pôdu na jarnú výsadbu?

Bez ohľadu na to, či ide o výsadbu okrasných, alebo úžitkových rastlín, by sa mal spôsob prípravy pôdy na jarnú výsadbu vždy odvíjať od toho, aká pozornosť sa danej pôde venovala ešte na jeseň. Pokryli ste záhradu so záhonmi na jeseň mulčom alebo ste ju nechali odhalenú a vystavenú vplyvom počasia? Na základe toho si totižto zvolíte vhodný postup prípravy pôdy a vyberiete si správne náčinie.

Pôda pokrytá mulčom

Organický mulč je pre pôdu doslova a do písmena darom – obzvlášť počas zimy. Pokiaľ ste ním pokryli vašu záhradu ešte na jeseň, budete mať na jar o to menej práce s prihnojovaním. Bohato vám totižto postačí, keď organický mulč zapracujete do pôdy, s čím vám môže pomôcť napríklad obojstranná motyčka.

Odporúčanie: Pred zapracovaním mulču či iného organického materiálu do pôdy rozdrobte prípadné väčšie kusy rastlín na menšie kúsky.

Odhalená pôda

O niečo náročnejšie to bude s prípravou pôdy, ktorá bola celú zimu vystavená dažďu, snehu, mrazom, poveternostným vplyvom a iným neduhom počasia. Ani takáto záhrada si však nevyžaduje zásahy, ktoré by ste vhodnými postupmi a so správnym náčiním nezvládli. Avšak, ešte predtým, ako sa pustíte do práce, si odpovedzte na otázku:

„Pohnojili ste a porýľovali ste pôdu na jeseň?“

Ak je vaša odpoveď „áno“, opäť si poradíte s motyčkou, ktorú použijete na jemné kyprenie pôdy.

V prípade, že je vaša odpoveď „nie“, zoberte do rúk rýľ a dožičte pôde potrebnú dávku živín, napríklad v podobe kvalitného záhradného kompostu.

Náš tip

Jarnú prípravu záhrady a záhonov na sadenie si môžete uľahčiť aj kultivátorom. Dajte si však pozor, aby ste to s kultiváciou pôdy príliš neprehnali a nepripravili ju tak o všetky dôležité mikroorganizmy.

Kde kúpiť spoľahlivý kultivátor?

Nie je žiadnym tajomstvom, že na trhu môžete natrafiť na mnohých predajcov záhradnej techniky, a teda aj kultivátorov. Pri výbere vášho dodávateľa sa však zamerajte aj na to, či ponúka aj profesionálny servis záhradnej techniky, ktorý je vo väčšine prípadov na nezaplatenie. Keďže u nás je táto možnosť samozrejmosťou, dávame do pozornosti spoľahlivé kultivátory z našej ponuky, ktoré vám dozaista uľahčia aj jarnú prácu vo vašej záhrade.

Mimochodom, viete, aký je rozdiel medzi rotavátorom a kultivátorom? Prehľadne sme to vysvetlili v jednom z našich minulých článkov.