5 tipov, ako sa zbaviť buriny na záhrade bez chémie + BONUS

 

Dá sa povedať, že burina je v záhradách takpovediac nezvaným hosťom, s ktorým každoročne bojuje nespočetné množstvo záhradkárov. Počas jedného týždňa ju poctivo vytrháte a zatiaľ čo si budete liečiť unavené prsty sa znova objaví v priebehu niekoľkých dní. Bohužiaľ, pokiaľ chcete s burinou bojovať ekologicky a bez chémie, obvykle je to beh na dlhú trať. Čím častejšie ju však budete plieniť, tým skôr jej dáte takmer nadobro zbohom. Prinášame vám preto 5 spôsobov, ako sa zbaviť buriny na záhrade bez chémie. Nachádzajú sa medzi nimi aj špeciálne odstraňovače burinykrovinorezy na podstatne „ťažšie kalibre“.

Ako sa zbaviť buriny

Hlavný predpoklad vášho úspechu, ktorý bude čo nevidieť vyjadrený čistou záhradou, spočíva v pravidelnosti. Burinu by ste mali totižto plieniť čo najčastejšie, aby ste postupne oslabovali jej koreňový systém. Tým sa prirodzene spomalí, resp. ukončí, jej rast.

Je nám jasné, že keď vidíte vo vašej záhrade neúnavne a neprestajne dorastať pýr, pupenec alebo púpavu, môže to byť prirodzene demotivujúce. Musíte to však vydržať a nenechať burinu zvíťaziť. Na pomoc si môžete prizvať napríklad týchto šikovných asistentov.

Horúca voda

Znie to síce neuveriteľne, no skutočne to funguje. Všetko, čo v tomto prípade potrebujete, je zovretá voda v rýchlovarnej kanvici. Keď ju vylejete na „postihnuté miesta“, burina uschne. Následne nezostáva už nič iné, len odstrániť jej zoschnuté zvyšky.

Boritá soľ (Borax)

Perfektne funguje aj boritá soľ, ktorá je tiež známa ako borax. Stačí ju len nasypať na miesta s burinou a tešiť sa na výsledný efekt. Dajte si však pozor, aby sa nedostala do kontaktu s okrasnými kvetmi a úrodou.

Špeciálny odstraňovač buriny

Výborne fungujúcou a zároveň rýchlou pomocou môže byť v boji s burinou aj špeciálny elektrický odstraňovač buriny. Okrem toho, že vás jednoducho a efektívne zbaví premnoženej buriny, po práci s ním nepocítite žiadnu bolesť prstov, ako tomu býva v prípade ručného plienenia.

Ocot

Ďalším zaručene fungujúcim spôsobom, ako sa zbaviť buriny záhrade, je ocot. Zhruba liter octu zmiešajte s pohárikom soli a štipkou čistiaceho prostriedku na riady. Takto pripravený roztok nastriekajte priamo na burinu. Opäť si však dajte pozor na okrasné kvety a úrodu.

Krovinorez

Pokiaľ ste nechali určité druhy buriny prerásť na vašej záhrade do rozmerov menších či väčších krov, aplikovanie podomácky vyrobených prípravkov pravdepodobne nebude najefektívnejším riešením. Preto vám odporúčame siahnuť po takpovediac „ťažšom kalibre“, ktorý vás prerastenej buriny spoľahlivo zbaví. Skvelým príkladom sú krovinorezy, s ktorými sa dostanete aj na horšie dostupné miesta.

BONUS: Užitočné náradie

Pri manuálnom odstraňovaní buriny, resp. jej plienení bez použitia chémia, budú pre vás odhliadnuc od krovinorezovodstraňovačov burín dozaista užitočnými aj iné druhy záhradného náradia. Napríklad, osvedčenou klasikou je obojstranná motyčka, ktorá nesmie chýbať snáď v žiadnej záhradke. Do pozornosti však dávame aj univerzálnu mačetu. S jej pomocou nielenže odstránite niektoré druhy prerastenejšej buriny, ale takisto ju môžete použiť na odkopávanie koreňovej zeleniny, prípadne na pílenie drobných konárov.