Aku vŕtačka alebo aku skrutkovač? Aké sú medzi nimi rozdiely?

 

Opäť raz sa dostávame k pojmom a označeniam, ktoré si mnohí ľudia pomerne často mylne zamieňajú. Aj keď aku vŕtačka ponúka funkcie aku skrutkovača, čím ho dokáže do istej miery aj nahradiť, stále sú medzi nimi zásadné rozdiely. No a nielen im budú venované nasledujúce riadky. Okrem toho si posvietime aj na rady a odporúčania pri ich výbere.

Akú vŕtačka alebo aku skrutkovač?

  • Sú poháňané nabíjacou batériou
  • Manipulácia a práca s nimi je mimoriadne jednoduchá a pohodlná
  • Výborne padnú do ruky
  • Šetria čas aj námahu ich majiteľa

Ľudovo sa im hovorí aj „baterkáče“, prípadne o čosi sofistikovanejšie – „uťahovačky“. Síce sú medzi aku skrutkovačmi a aku vŕtačkami zásadné rozdiely, no zároveň ich spája mnoho podobných charakterových čŕt. Jednou z nich je aj skutočnosť, že by nemali chýbať vo výbave žiadneho domáceho majstra. A samozrejme, ako už z ich názvu vyplýva, sú poháňané nabíjacou batériou – čiže si ich môžete zobrať takpovediac na akékoľvek miesto. Vzhľadom na to všetko je manipulácia a práca s nimi mimoriadne jednoduchá a pohodlná. Navyše, tento fakt je len posilnený ich pištoľovým tvarom, vďaka ktorému výborne padnú do ruky ako pravákom, tak aj ľavákom. No a v neposlednom rade, tak ako aku vŕtačka, tak aj aku skrutkovač nesmierne šetria čas aj námahu ich majiteľa.

Aké sú medzi nimi rozdiely?

Rozdiely medzi aku vŕtačkami a aku skrutkovačmi spočívajú v popise ich práce:

  • aku vŕtačka – dá sa povedať, že ide o všestranného domáceho pomocník, ktorý dokáže vŕtať nielen do dreva a kovu, ale v prípade príklepu aj do muriva. A popritom všetkom zvládne aj skrutkovanie.
  • aku skrutkovač – na spomínané skrutkovanie je však niekoľkonásobne vhodnejší aku skrutkovač. Vyplýva to už z jeho tvarového aj rozmerového prevedenia. Takže keď zostavovať nábytok vo veľkom, jedine s aku skrutkovačom.

Ako si správne vybrať aku vŕtačku a aku skrutkovač?

Zapamätajte si, že nie je všetko len o výkone. Pri výbere by malo napríklad zavážiť aj to, aké náradie máte už doma. Jednotlivé aku modely tej istej značky je totižto v mnohých prípadoch možné nabíjať aj tou istou nabíjačkou, čo v konečnom dôsledku nezanedbateľne znižuje celkovú investíciu.

Náš tip: Hľadajte model s LED osvetlením na hlavici, ktoré vám uľahčí prácu aj za horšej viditeľnosti.

Popritom vám ale odporúčame sledovať aj maximálny počet otáčok za minútupočet rýchlostí. Taktiež sa zamerajte na váhu danej mašinky. Síce sa vám to nemusí na prvý pohľad tak zdať, no aj jedno kilečko v ruke vám môže prísť po hodinách práce veľa.

Okrem toho všetkého môže ďalej zavážiť ergonómia a prevedenie rukoväte. To však záleží viac-menej na osobných preferenciách. Je ale dobré, keď je rúčka pogumovaná a zároveň protišmyková.

Vedeli ste, že k niektorým aku vŕtačkám dokážete upnúť aj nástavec na miešanie farby, brúsny kotúč či kefu?

A aby sme nezabudli, overte si, čí je k vami vyhliadnutému modelu aku vŕtačky alebo aku skrutkovača dostupné nejaké príslušenstvo. To môže byť automaticky súčasťou balenia – napríklad v podobe celej sady bitov.