Zbaviť sa špiny bez námahy? Pomôže vám vysokotlakový čistič!

 

V minulosti si ľudia poradili pri čistení „všetkého možného“ za pomoci starej záhradnej hadice. Nalejme si ale čistého vína – od výsledku nemôžete v takomto prípade zakaždým čakať zázraky. Na druhej strane, tie dokáže robiť mašinka, ktorá nesie názov vysokotlakový čistič. Že neviete, čo je to? Čo keby sme ju nazvali wapka alebo vapka? Už viete, o čo sa jedná? Ide o pomocníka, ktorý vás zbaví špiny bez námahy! Okrem toho, že vám poradíme, čo všetko môžete s jeho asistenciou vyčistiť, vám dáme aj niekoľko rád k jeho výberu.

Vedeli ste, že používaním vysokotlakového čističa miniete oveľa menej vody ako pri bežnom umývaní hadicou? Zbytočná spotreby vody je v tomto prípade totižto nahradená skutočne vysokým prevádzkovým tlakom, ktorému stačí na dokonalé odstránenie nečistôt len veľmi malé množstvo vody.

Čo všetko sa dá vyčistiť vďaka vysokotlakovému čističu?

Pokiaľ ste si náhodou mysleli, že používanie vapky je obmedzené na umývanie auta a zámkovej dlažby, nasledujúcimi riadkami vás vyvedieme z omylu. Na druhej strane, spomínané auto je spolu so zámkovou dlažbou akýmsi pomyselným headlinerom v umývaní wapkou.

Auto

Vysokotlakové čističe sa najčastejšie používajú práve na domáce umývanie áut. Ak teda nechcete doma plytvať vodou a zároveň odmietate platiť za autoumyvárky, wapka bude skvelou investíciou. Dokonca, vedeli ste, že existujú modely, na ktoré si viete nainštalovať zásobník na čistiaci prostriedok? Aplikácia čistiaceho prostriedku na vaše auto bude tak s vapkou omnoho jednoduchšia a pohodlnejšia ako pri ručnom mydlení špongiou.

Náš tip: Vyskúšajte si vaším novým vysokotlakovým čističom umyť aj bicykel. Výsledok vás určite milo prekvapí.

Zámková dlažba

Stopy od pneumatík, zájdenie od splodín, nečistoty spôsobené počasím alebo zvieratami... S väčšinou z toho sa pravidelne stretá snáď každý, kto má doma zámkovú dlažbu. Keďže ručné umývanie v tomto prípade neprichádza do úvahy a obyčajná hadica s rozprašovačom vám neposkytne dostatočne silný prúd vody, ako najlepšie riešenie čistenia zámkovej dlažby sa javí práve použitie vysokotlakového čističa. Neveríte? My to máme už odskúšané. Vyskúšate to aj vy?

Terasa, zábradlie a ploty

Áno, vysokotlakový čistič si hravo poradí aj s dôkladným vyčistením terás, zábradlí a plotov. Presvedčiť sa o tom môžete napríklad pri odstraňovaní prachových nánosov alebo nečistôt spôsobených vplyvom počasia. No a rovnako dobre zvládne wapka na terase, zábradlí aj na plote umytie blata, ktoré sa môže na dané miesta dostať či už z dvora, alebo zo záhrady.

Fasáda a vonkajšie tienenie

Ak sa vám zdá, že vaša fasáda po určitom čase akosi vybledla, nemusí to automaticky predznamenávať nutnosť jej premaľovávania. Možno je len zaprášená a potrebuje „prebehnúť“ wapkou. No a to isté môžete urobiť aj s vonkajšími žalúziami, resp. roletami. Pri ich čistení si však dávajte pozor na to, aby ste ich vysokým tlakom náhodou nepoškodili.

Ako si vybrať vysokotlakový čistič?

Pri výbere vysokotlakového čističa si všímajte najmä materiály, z akých je vyrobený. Kým pri drahších modeloch sa často stretnete s pevným hliníkom, tak lacnejšie wapky zvyknú byť vyrobené z odolných plastov. Takisto neprehliadnite ani príkon. Na občasné a nie príliš náročné čistenie vám postačia aj modely s príkonom do 1 600 W. Pokiaľ ale vyžadujete od vašej novej vapky precízne čistenie, poobzerajte sa po výkonnejších modeloch.

Dobre vedieť: Vysokotlakové čističe väčšinou nedisponujú dychberúcimi funkciami, no možno by vás mohlo zaujímať, že existujú aj modely s možnosťou ohrevu vody a aj