Ako vybrať záhradnú kosačku?

 

Záhradná kosačka a jej správny výber? V prvom rade si treba uvedomiť, že plánujete kúpu na niekoľko sezón a preto treba veľmi dôkladne zvážiť základné veci. Začnúc tým, koľko peňazí vám nová záhradná kosačka môže “zhltnúť”, končiac tým akú veľkú plochu budete kosiť. Či v neposlednom rade koľko času budete venovať koseniu. 

Poznáme niekoľko typov záhradných kosačiek - elektrické, benzínové či čoraz populárnejšie robotické. Základným parametrom pri výbere kosačiek je šírka záberu. To znamená, aký široký pás jedným ťahom pokosíte. De facto sa to premietne aj do celkového času stráveného pri údržbe trávnika. Záhradná kosačka, ktorá má širší záber, má zvyčajne aj silnejší motor a väčší zberný kôš na posekanú trávu. Ušetríte tak nielen čas, ale aj energiu.
 

Elektrické záhradné kosačky stále najobľúbenejšie pre malé trávniky.


Bezpochýb najobľúbenejším typom záhradných kosačiek pre malé trávniky sú elektrické modely. V porovnaní s benzínovými kosačkami sú tichšie, ekologickejšie a ľahšie sa ovládajú. Navyše sú k dispozícii za prijateľné ceny. Elektrickú kosačku bez pojazdu AL-KO Comfort 34 si môžete zaobstarať za 119 eur. Ich nevýhodou oproti benzínovým kosačkám je však slabší výkon. Hodia sa na menšie trávnaté plochy. V prípade kosenia veľkej plochy s výraznou členitosťou, svahovitosťou či početnými terénnymi prekážkami vám v prípade elektrických kosačiek bude prácu sťažovať aj kábel. 


Poznáte to, praží na vás slnko, pred sebou máte ešte poriadny kus nepokosenej záhrady a sústavne vás otravuje všade sa pletúci kábel? Podobné starosti nemusíte riešiť, pokiaľ vsadíte na akumulátorovú kosačku. Má rovnaké pozitíva ako elektrická záhradná kosačka - tichú prevádzku, ekologickú šetrnosť, ľahké ovládanie, no negatívom je v tomto prípade o čosi slabší výkon, vyššia cena a v neposlednom rade nutnosť mať nabitú batériu. Napríklad akumulátorová kosačka AL-KO 34.8 LI vás vyjde len na niečo cez dvesto eur a to aj vrátane batérie a nabíjačky.

Pre väčšie plochy je na výber akumulátorová kosačka AL-KO Moweo 46.5 Li SP ktorá okrem nabíjačky obsahuje až dve batérie s kapacitou 4 Ah. Je vybavená aj vlastným pojazdom čo opäť pridáva na komforte kosenia.



Veľká záhrada či ťažký terén? Benzinová kosačka jasnou voľbou


Ak vás nezaujalo nič z ponuky elektrických či akumulátorových záhradných kosačiek, poobzerajte sa v sortimente kosačiek benzínových. Skvele sa hodia na veľké trávnaté plochy a pochváliť sa môžu veľmi dobrým výkonom. Vysoký počet otáčok vám zaručí množstvo ušetreného času pri práci na záhrade. Ich nevýhodou je ťažšia manipulácia a hlučnejšia prevádzka. Pokiaľ sa pri kosení benzínovou kosačkou nechcete až tak narobiť, zvoľte si typ s pojazdom. Obľúbená benzínová kosačka s pojazdom AL-KO HIGHLINE 46.8 SP-A

 


Záhradná kosačka a jej správny výber závisí od mnohých faktorov a jedným z nich je určite aj frekvencia kosenia. V prípade, že budete kosiť dva či trikrát za týždeň, trávnik nebude mať šancu príliš narásť a postačí vám aj elektrická záhradná kosačka. V prípade, že nemáte čas často kosiť a máte v pláne upravovať vyšší trávnatý porast či dokonca nejakú burinu alebo ťažší terén, lepšou voľbou bude benzínová záhradná kosačka pre vyššiu odolnosť a výkonnosť.

 

Čas sú peniaze, robotická kosačka kráľovskou alternatívou


Chodíte domov z práce unavení a nemáte ani dostatok času na to, aby ste sa venovali koseniu trávnika? Aj pre vás máme riešenie. Je ním čoraz populárnejšia robotická záhradná kosačka. Strašiakom môže byť vyššia cena, no verte, nemusíte za ňu vyhodiť celý “majland”. Robotická záhradná kosačka sa dá zohnať aj vo veľmi prijateľnej cene. Napríklad robotická kosačka AL-KO ROBOLINHO® 100. Vďaka zabudovanej mulčovacej funkcii vám odpadá aj starosť o pokosenú trávu. Sú tiché, nemajú kábel, nepotrebujú benzín, šetria čas aj energiu. Môžete si vychutnávať na terase kávu s priateľmi, ležať vnútri na gauči alebo robiť čokoľvek iné a o váš trávnik bude kráľovsky postarané. No nie je to nádhera?