Kultivátor a vertikutátor – pomocníci na jarnú údržbu pôdy a trávnika

 

Pre každého oddaného a vášnivého záhradkára je príchod jari doslova a do písmena pohladením na duši. S nástupom teplejších dní sa totiž príroda čoraz viac prebúdza zo zimného spánku. No a divadlo, ktoré so sebou prináša, je skutočnou pastvou pre oči. Pokiaľ si ho však chcete vychutnať naplno, musíte priložiť ruku k dielu. V tomto ohľade vám ochotne pomôže kultivátorvertikutátor – dvaja pomocníci na jarnú údržbu pôdy a trávnika.

Kultivátor vs. vertikutátor

Až doteraz ste ich mali za tú istú mašinku? Nie, nie – kultivátor a vertikutátor sú dva rozdielne stroje. Zatiaľ čo prvý menovaný sa cíti ako doma na ornej pôde, tomu druhému je najlepšie na trávniku. Presnejšie povedané:

  • kultivátor slúži na kyprenie úžitkovej pôdy a na jej orbu. Rovnako ale dokáže pomáhať aj pri zbere úrody z pôdy, prípadne pri odstraňovaní buriny.
  • vertikutátor je určený na vertikutovanie trávnika – narezáva trávnu mačinu a odstraňuje z trávnika burinu, mach a chumáče zaschnutej trávy. Jednoducho, trávnik do hĺbky prevzdušňuje a oživuje ho.

Pozor! Kultivátor ani vertikutátor nepredstavujú prevzdušňovač. Aj keď vertikutátor má k nemu pomerne blízko, ide o inú záhradnú techniku. Zatiaľ čo už niekoľkokrát spomínaný vertikutátor prevzdušňuje trávnik do hĺbky, prevzdušňovač ho prevzdušňuje len na povrchu. Vzhľadom na to, že k trávniku je pomerne šetrný, ho môžete bez strachu používať aj viackrát do roka. Keď ide o vertikutátor, s ním by ste mali byť o čosi opatrnejší.

Kedy a ako vertikutovať trávnik?

Ideálnym časom na vertikutovanie trávnika je predjarné obdobie. Tráva by však nemala byť ani príliš mokrá, ani príliš suchá. A takisto ani priveľmi vysoká. Odporúčame vám vertikutovať trávnik pokosený na výšku zhruba 2 až 4 cm – ideálne pár dní po zálievke, resp. po daždi. Vyhnite sa ale vertikutácii novozaložených a mladých trávnikov – mohli by ste im uškodiť. Radšej počkajte 2 či 3 roky a až potom trávnik do hĺbky prevzdušnite.

Vedeli ste, že trávnik môžete vertikutovať aj na jeseň? Prispejete tak k jeho kvalitnému zazimovaniu. No najlepšie urobíte, keď siahnete po vertikutátore aj na jar, aj na jeseň.

Kedy a ako kultivovať pôdu?

Jar a jeseň sú skvelým obdobím nielen na vertikutovanie trávnika, ale taktiež na kultivovanie úžitkovej pôdy. Kým na jeseň pripravíte pôdu kultivovaním na zimný odpočinok, na jar ju nachystáte na výsadbu. Prekyprením pôdy pomocou kultivátora totiž uľahčíte korienkom zeleniny a iných rastlín ich rast. Obrobenú zeminu však nezabudnite tesne pred výsadbou pohrabať hrabľami. Nielenže bude vyzerať esteticky krajšie, ale ešte k tomu sa vám bude po nej aj lepšie chodiť. No čo je najdôležitejšie, bude sa