Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Ako si vybrať aku skrutkovač a na čo všetko poslúži?

 

Akumulátorové náradie sa už nejaký ten piatok teší mimoriadnej zákazníckej aj užívateľskej obľube. Platí to ako v prípade domácich hobby kutilov, tak u profesionálnych majstrov a stavbárov. Popravde, niet sa čomu diviť. Aku náradie je totiž vo všeobecnosti veľmi praktické. Väčšinou sa vyznačuje kompaktnými rozmermi, prijateľnou váhou a slušným výkonom. Tým všetkým disponuje aj každý dobrý aku skrutkovač, ktorý sa dozaista zíde v každej jednej domácnosti. Poradíme vám, ako ho správne vybrať a na čo všetko poslúži.

Na čo všetko poslúži aku skrutkovač?

Ešte predtým, ako prejdeme k radám a tipom týkajúcich sa výberu aku skrutkovača, je potrebné poznať jeho využitie. Ako už jeho samotný názov napovedá, jeho hlavnou devízou je skrutkovanie. Odbremení vás tak od nutnosti zdĺhavého ručného skrutkovania, ktoré často nemusí byť ani vo vašich silách či možnostiach. V menšom rozsahu, v závislosti od konkrétneho typu, však dokáže byť nápomocný napríklad aj pri vŕtaní, brúsení či miešaní.

Ideálny na rýchle zostavovanie nábytku

Vo svojej výbave ho uvíta každý, kto sa pomerne často zapodieva zostavovaním nábytku – či už na hobby úrovni, alebo profesionálne. Nielen zostavovanie, ale aj samotné vyrábanie nábytku rôzneho druhu bude s aku skrutkovačom podstatne rýchlejšie ako bez neho.

Vedeli ste, že aku skrutkovač nie je to isté, čo aku vŕtačka? Ich rozdielom sme sa síce venovali v inom článku, no z tematického hľadiska ich môžeme spomenúť ešte raz. Zatiaľ čo aku skrutkovač má kompaktnejšie rozmery a je určený predovšetkým na skrutkovanie, aku vŕtačka je o čosi komplexnejším pomocníkom. Okrem toho, že plnohodnotne pomôže s vŕtaním do dreva a kovu (v prípade príklepu aj do muriva), jej nerobí problém ani brúsenie či miešanie. Stačí len vybrať to správne príslušenstvo. Na rýchle skrutkovanie je však podstatne vhodnejší práve spomínaný aku skrutkovač.

Ako si vybrať aku skrutkovač?

Pri výbere aku skrutkovača vám odporúčame zvážiť hlavne jeho typ, resp. spôsob upnutia. Ďalej sa zamerajte na počet prevodových stupňov, kapacitu batérie, ponúkané funkcie a dostupné príslušenstvo. No a v neposlednom rade zohľadnite aj to, na čo a v akom rozsahu plánujete váš nový aku skrutkovač používať.

Typ aku skrutkovača

Aku skrutkovače rozdeľujeme v zásade na tie so skľučovadlom a tie bez neho. Zatiaľ čo aku skrutkovače bez skľučovadla poslúžia výlučne na skrutkovanie, napríklad pri zostavovaní nábytku alebo montáži nejakej techniky, tak typy so skľučovadlom dokážu upnúť rôzne vrtáky, bity a nástavce, čo z nich robí podstatne univerzálnejších pomocníkov.

Počet prevodových stupňov

Čím viac prevodových stupňov, tým viac možností regulovania rýchlosti otáčok. Zlatou strednou cestou sú dvojrýchlostné aku skrutkovače.

Kapacita batérie, ponúkané funkcie a dostupné príslušenstvo

Než si vyberiete nový aku skrutkovač, overte si aj jeho batériu. V prípade týchto mašiniek sa väčšinou jedná o batérie s kapacitou od 1500 mAh. Samozrejme, čím väčšia kapacita, tým dlhšie môžete pracovať bez nutnosti nabíjania, resp. výmeny batérie. A tým sa dostávame aj k dostupnému príslušenstvu. Pri kúpe si overte, aké náhradné batérie a nabíjačky sú k dispozícii. Taktiež sa zaujímajte o vhodné bity, vrtáky či nástavce, ktoré však v súčasnosti bývajú už univerzálne. No a z funkcií stojí za zmienku napríklad praktické LED osvetlenie, vďaka ktorému môžete s aku skrutkovačom pracovať aj v horších svetelných podmienkach.

Ktorý aku skrutkovač bude pre vás ideálny?

Kladiete si otázku, ktorý aku skrutkovač bude pre vás ideálny? To záleží od toho, na čo a v akom rozsahu ho plánujete používať. Pokiaľ ho využijete na občasné skrutkovanie, vŕtanie či brúsenie, môžete pokojne siahnuť po cenovo dostupnom modeli s nižšou kapacitou batérie. Ak sa však chystáte používať aku skrutkovač v dlhých časových intervaloch, napríklad v práci alebo pri domácom majstrovaní, určite sa oplatí investovať do batérie s čo najvyššou kapacitou.