4 dôvody, prečo si zaobstarať vyorávač zemiakov

 

Každoročný zber zemiakov neodmysliteľne patrí nielen k aktivitám profesionálnych poľnohospodárov, ale taktiež k životom mnohých dedinčanov. Keď sa týka aj vás, ste jednoznačne na správnom mieste. V nasledujúcich riadkoch vám totiž prezradíme, prečo sa oplatí zaobstarať si vyorávač zemiakov.

Vyorávač zemiakov a jeho výhody

Tak ako väčšina záhradkárskych úkonov, aj zber zemiakov sa dá realizovať čisto manuálnym spôsobom – napríklad za pomoci rýľa a motyky. Prečo si to ale trochu neuľahčiť? Žijeme predsa v technologicky pokročilej dobe, ktorá nám dáva prakticky neobmedzené možnosti. A v súvislosti s tým stojí za pozornosť vyorávač zemiakov.

Ako to funguje? Vyorávač zemiakov si pripevníte za malotraktor a môžete začať vyorávať. Stačí len pohodlne riadiť mašinku, ktorá sa spoločne s vyorávačom postará o zber úrody.

Samozrejme, pokiaľ máte v záhradke 2-3 riadky zemiakov, investovať do vyorávača, a v neposlednom rade aj do malotraktora, by asi nebolo úplne najefektívnejším riešením. To sa však nedá povedať o rozľahlých záhradách a poliach, kde sa každoročne očakáva veľká úroda. V takých prípadoch vám jednoznačne odporúčame zaobstarať si vyorávač zemiakov. Môžete tak plnohodnotne ťažiť z jeho nasledovných výhod.

1. Rýchlosť a efektivita práce

Jednou z najväčších a zároveň najčastejšie komunikovaných výhod vyorávačov je rýchlosť a efektivita práce. Keď by sme to mali porovnávať s ručným vykopávaním zemiakov, rozdiely by boli diametrálne odlišné. Za ten čas, ktorý by ste venovali spomínanému ručnému vykopávaniu rýľom či motykou, stihnete vďaka malotraktoru s vyorávačom mnoho ďalších povinností – napríklad uskladnenie zemiakov či splanírovanie zeminy. A s najväčšou pravdepodobnosťou vám zostane aj nejaký ten čas na zaslúžený oddych.

2. Ušetrená energia

S ušetrením času úzko súvisí aj ušetrená energia. Keďže s vyorávačom zvládnete zber zemiakov oveľa rýchlejšie ako bez neho, zostane vám more sily na ďalšiu prácu. Namiesto absolútneho vyčerpania sa tak môžete s chuťou pustiť do ďalšieho záhradkárčenia. Alebo radšej venujete ušetrenú energiu voľnočasovým aktivitám či vašej rodinke a blízkym?

3. Krajšie zemiaky

Stalo sa vám už niekedy, že ste pri vykopávaní zemiakov rýľom alebo motykou poškodili nejeden zemiak? S vyorávačom zemiakov sa takéto nepríjemnosti minimalizujú. Samozrejme, občas k nim môže dôjsť, no v oveľa menšom meradle ako za pomoci rýľa či motyky. Výsledkom budú krajšie zemiaky, ktoré pri uskladnení nepodľahnú hnilobe.

4. Bezpečnosť práce

No a v neposlednom rade, zber zemiakov s vyorávačom je podstatne bezpečnejší ako bez neho. Síce to môže znieť ako paradox, keďže sa pracuje s ťažkou technikou, no v konečnom dôsledku je to len a len fakt. Kým pri práci rýľom alebo motykou vám hrozia napríklad mozole, vyorávač zemiakov žiadne takéto riziká nepripúšťa. A podobne dokáže eliminovať aj neželané úpaly. Tým pádom, že prácu zvládnete oveľa rýchlejšie, nebudete musieť tráviť na slnku tak veľa času.