Krovinorez, vyžínač a plotostrih: Aké majú rozdiely a ktorý si vybrať?

 

Všetky patria k záhradnej technike, ktorá nájde plnohodnotné využitie nielen u poľnohospodárov, ale aj v rámci domácich záhrad, dvorov a sadov. Máme na mysli krovinorez, vyžínačplotostrih. Viete, aké sú medzi nimi rozdiely? A vôbec, ktorý si vybrať na aké účely?

Záhradná technika, z ktorej si vyberie každý

Vo všeobecnosti ide o mašinky, ktoré si koncoví užívatelia pomerne často zamieňajú. Avšak, náplň ich práce je, paradoxne, rozdielna. Síce sa môže v určitých prípadoch prelínať, no každý z nich je určený na niečo iné. Zásadné rozdiely opisujeme v nasledujúcich riadkoch.

Krovinorez – univerzálna ručná kosačka

Často sa označuje aj ako ručná kosačka. Toto pomenovanie si vyslúžil najmä kvôli tomu, že perfektne padne do ruky a ešte lepšie dokáže pokosiť takmer všetko, čo mu príde do cesty. Krovinorez sa najlepšie cíti v náročných, ťažko prístupných a svahovitých terénoch, kde nie je možnosť využívať služby klasickej kosačky. Popri kosení – ideálne vysokej trávy – ale zvládne aj plienenie krov, burín, menších drevín a rôznych hustých porastov. Jednoducho, univerzálny pomocník, ktorý si poradí takmer so všetkým.

Vyžínač – praktická strunová kosačka

Zatiaľ čo krovinorez sa označuje ako ručná kosačka, vyžínač sa často spája s pomenovaním strunová kosačka. Práve tieto dva prístroje sa medzi koncovými užívateľmi zamieňajú azda najčastejšie. Pramení to aj z ich pomerne podobného vzhľadu. Na druhej strane, pozornému oku neunikne, že vyžínač je oproti krovinorezu už na prvý pohľad takpovediac „ľahší“ a celkovo menší. Okrem toho, rozdiely možno badať aj v náplniach ich práce. Vyžínač využijete predovšetkým na dočisťovania po kosení klasickou kosačkou. Výhodou je, že vďaka jeho kompaktným rozmerom sa s ním dostanete aj na ťažko dostupné miesta – napríklad hranice pozemkov či na miesta v blízkosti plotov, skaliek či záhonov, prípadne do záhrad vo svahoch a podobne.

Plotostrih – asistent v starostlivosti o živé ploty

Keď ide o plotostrih, náplň jeho práce je v porovnaní s vyššie spomenutými strojmi úplne odlišná. S krovinorezom a plotostrihom má spoločný hlavne „pretiahnutý“ tvar. Jeho hlavnou doménou je však starostlivosť o živé ploty, nie o trávu. Predstavuje totiž skvelého asistenta, ktorý vám ochotne poslúži pri ich zastrihávaní. Práve vďaka nemu sa môžu aj na vašom pozemku vynímať živé ploty ako z filmov.

Vedeli ste, že živý plot dokážete „pristrihnúť“ napríklad aj univerzálnejším krovinorezom? Vďaka plotostrihu bude ale výsledok vašej práce esteticky krajší.

Ktorý z nich si vybrať?

Nuž, konečné rozhodnutie je len a len na vás. Na základe predošlých riadkov by vám však malo byť jasné, ktorú zo spomínaných mašiniek potrebujete. Každopádne, pokiaľ zháňate univerzálneho pomocníka na kosenie vysokej trávy či plienenie buriny a krov aj v náročnejších podmienkach, správnou voľbou bude krovinorez. Ak vám postačí ľahší prístroj, určený predovšetkým na dočisťovanie plôch, ktoré sú kosačke neprístupné, potom určite uvítate vyžínač. No a v tom prípade, že na vašom pozemku nechýbajú živé ploty, by mal mať vo vašej výbave miesto plotostrih. Tak, ktorý z nich si vyberiete?