Pokosová píla verzus kotúčová píla: Aké sú ich hlavné prednosti?

 

Pokiaľ máte prácu s drevom na dennom poriadku, napríklad v práci, pravdepodobne sa nezaobídete bez kvalitnej píly. Samozrejme, to isté platí aj v prípade, že s drevom pracujete vo vašom voľnom čase. Nie je ale píla ako píla. V súčasnosti ich totiž nájdete na trhu viac než dosť. Stačí len spomenúť takú reťazovku, chvostovku či kmitku – nehovoriac o ručných pílach. My však našu pozornosť tento raz upriamime na 2 odlišné typy – pokosová pílakotúčová píla. Viete, aké sú ich hlavné prednosti?

Pokosová píla verzus kotúčová píla

Kým jednu z nich využijete najmä pri rezaní jednej dosky za druhou, tá druhá si poradí aj s rezaním pod uhlom.

Kotúčová píla na rezanie jednej dosky za druhou

Kotúčové píly sú obľúbené najmä kvôli svojim kompaktným rozmerom, ktoré ich doslova predurčujú na rezanie jednej dosky za druhou. V zásade môžu byť dvojakého prevedenia:

  • ručná kotúčová píla, ktorú je nutné posúvať po rezive,
  • stolová kotúčová píla, pri ktorej sa posúva rezivo.

V oboch prípadoch však platí, že práca s kotúčovou, inak povedané okružnou, pílou je nesmierne jednoduchá a rýchla. Šikovný majster ju ocení prakticky pri akýchkoľvek úkonoch. Najčastejšie sa však používa pri rezaní dosiek, strešných lát alebo podlahy. A do istej miery dokáže byť nápomocná aj pri realizovaní menších drevených stavieb.

Pokosová píla si poradí aj s rezaním pod uhlom

Pokosové píly sú oproti tým kotúčovým, resp. okružným, podstatne komplexnejšie. Ich hlavnou prednosťou je vysoká presnosť rezu. Z toho dôvodu ich pri práci používajú aj profesionáli. Rovnako ako okružné píly, aj tie pokosové môžeme rozdeliť dvojako:

  • pokosová píla bez radiálneho ramena, ktorá je ideálna na rezanie menšieho materiálu aj v domácich podmienkach,
  • pokosová píla s radiálnym ramenom, ktorá si efektívne poradí aj s väčšími kusmi materiálu.

V súvislosti s výhodami pokosovej píly nemožno opomenúť ani skutočnosť, že umožňuje nesmierne presné rezanie pod uhlom. Využijete ho či už pri bežnom rezaní, alebo aj pri skracovaní a drážkovaní materiálu. Nezáleží na tom, či sa jedná o hobby projekty, alebo profesijné zákazky. Navyše, pri výbere správneho kotúča si pokosová píla poradí aj s MDF doskami, plastom, hliníkom či meďou.

Ktorú si zaobstarať do dielne?

Keď ide o hlavné prednosti oboch spomínaných typov, neexistuje žiadna polemika. Zatiaľ čo pokosvá píla je dobrá na „jedno“, kotúčová píla pomôže pri „druhom“. Čo sa však týka toho, ktorú si zaobstarať do dielne, náš postoj už taký jednoznačný nebude. Vaše rozhodnutie by sa malo totiž odvíjať od toho, na čo konkrétne chcete danú pílu využívať. Pokiaľ máte prácu s drevom ako voľnočasový koníček, v rámci menších projektov si s najväčšou pravdepodobnosťou vystačíte aj s kotúčovou pílou. Samozrejme, o čosi náročnejšie by to bolo pri realizácii väčších stavieb, napríklad altánkov a prístreškov, v rámci ktorých by ste asi potrebovali rezať aj pod uhlom s pokosovou pílou. Ak sa však drevárstvu venujete na profesionálnej úrovni, vo vašej výbave by nemala chýbať ani jedna z nich.