Aké dreviny sú najvhodnejšie na živý plot a ako sa o ne starať?

 

Živý plot ponúka vo všeobecnosti mnoho výhod. Okrem toho, že účinne chráni pred vetrom a tlmí šíriaci sa hluk, ešte aj poskytuje útočisko pre vtáctvo a rôzne drobné živočíchy. A aby toho nebolo málo, z estetického hľadiska dokáže prirodzeným spôsobom zveľadiť exteriér – napríklad oddelením pozemku od ulice či dvoru od záhrady. Aj preto vám prinášame inšpiráciu na dreviny, ktoré sú najvhodnejšie na živý plot. No a samozrejme, nevynecháme ani starostlivosť o ne.

Najvhodnejšie dreviny na živý plot

Dreviny, ktoré sa dajú použiť na živý plot, sa od seba môžu líšiť najmä rýchlosťou rastu a celkovou výškou, do ktorej dokážu narásť. Od toho sa následne odvíja aj ich údržba. Každopádne vám však odporúčame, aby ste pri záujme založiť si živý plot stavili na vždyzelené rastliny. Okoliu totiž dodajú nádych prírody počas celého roka. V nasledujúcich riadkoch načrtneme aj nástroje, ktorými sa môžete o nami vybrané druhy starať.

Krušpán

Krušpán patrí v našich končinách k najrozšírenejším drevinám, ktoré sa používajú na živé ploty. Jeho benefitom je, že môže dorásť do výšky až 6 metrov. Pri správnej starostlivosti a pravidelnom reze ho však viete udržiavať aj podstatne nižší.

Tuja

Ďalšou mimoriadne rozšírenou drevinou používanou na živý plot v našich končinách je tuja. Podobne ako krušpán, aj tuja dorastá do podobných rozmerov. S jej občasným udržiavaním vám môžu pomôcť aj jednoduché nožnice na živý plot.

Bršlen

Bršlen síce dorastie „len“ do výšky približne 4 metrov, no poteší vás enormne rýchlym a hustým rastom. Keď si však na starostlivosť oň prizvete spoľahlivý plotostrih, dokážete ho bez problémov udržiavať a tvarovať aj v menších rozmeroch.

Vtáčí zob

Podobne rýchlo rastúcim živým plotom je aj vtáčí zob. V závislosti od konkrétneho druhu môžu jeho ročné prírastky dosahovať až 1 meter, pričom celková výška sa dokáže vyšplhať až na 5 metrov. Vtáčí zob je všeobecne známy ako odolná rastlina, ktorá je vhodná najmä na menšie a stredné veľké živé ploty.

Tis obyčajný

Opakom bršlena či vtáčieho zobu je tis obyčajný, ktorý rastie podstatne pomalšie. Na druhej strane, môže dorásť až do výšky 20 metrov. Okrem vysokého vzrastu vás poteší aj veľmi dobrou tvarovateľnosťou.

Pozor! Tis obyčajný je jedovatý, a preto jeho voľbu nezvažujte, ak mávate vonku voľne pustené domáce či hospodárske zvieratá.

Prečo sa rozhodnúť pre živý plot?

Niektoré z výhod živého plotu sme opisovali v samom úvode tohto článku. Nebudeme sa k nim preto opätovne vracať. Čo nám však nedá záverom nespomenúť je skutočnosť, že živý plot dokáže takpovediac o 180 stupňov pretvoriť charakter exteriéru. Platí to najmä v prípade hustých zástavieb, resp. v súvislosti s domami, ktoré sú ohraničené vysokými betónovými múrmi. Živé ploty v ich blízkosti totiž dokážu na seba prebrať všetku pozornosť. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa pre ne rozhodnúť.