Štiepačka na drevo: Na čo všetko sa dá využiť a ako ju bezpečne používať?

 

Štiepačka na drevo patrí k takej technike, ktorej nájdete u vás doma využitie najmä v jarnom a jesennom období pri spracovávaní palivového dreva. V menšom rozsahu ju však dokážete zamestnať aj počas celého roka v rámci občasného štiepania dreva. V nasledujúcich riadkoch si vysvetlíme, čo za mechanizmus to vlastne je a na čo ju môžete používať.

Čo je to štiepačka na drevo?

Štiepačka na drevo by sa dala označiť aj ako pokročilejšia náhrada sekery. Jej hlavnou doménou je totiž štiepanie veľkých polien na menšie kusy. Na rozdiel od sekery ale pracuje na základe hydraulického mechanizmu. To znamená, že pri štiepaní dreva na menšie kusy sa ani zďaleka nezapotíte tak ako pri ručnom kálaní dreva sekerou.

Čo dokáže štiepačka na drevo?

Viacerí ľudia si štiepačku na drevo mylne zamieňajú s drvičmi konárov. Je síce pravdou, že aj drviče konárov sa najčastejšie používajú práve na jar a na jeseň, no z odlišných dôvodov. Zatiaľ čo štiepačka dokáže štiepať malé aj veľké polená na menšie kusy, drvič slúži na drvenie konárov, vetvičiek a rôznych haluzí – pokojne aj s listami. Je teda viac než logické, že aj drvič konárov sa najviac zamestnáva na jar a na jeseň, kedy sa v záhrade pracuje najviac. Spracovaný, nadrobno rozdrvený, materiál viete následne využiť či už ako kompost, alebo ako mulč na rôzne účely.

Typy štiepačiek na drevo

V zásade rozlišujeme dva typy štiepačiek na drevo:

  • horizontálne
  • vertikálne

Kým horizontálne nachádzajú svoje využitie najmä v bežných domácnostiach, tie vertikálne sú vhodné aj na profesionálne použitie. Ich rozdiel je predovšetkým vo výkone a type spracovávaného dreva. Keďže vertikálne štiepačky na drevo majú spravidla väčší výkon, poradia si aj s hrubšími a dlhšími polenami. Naopak, horizontálne modely sú cenovo dostupnou možnosťou na pohodlné spracovanie palivového dreva.

Ako vybrať štiepačku na drevo?

Medzi najrozhodujúcejšie faktory výberu štiepačky na drevo patrí výkon a typ motora. Keď ide o výkon, vertikálne štiepačky môžu disponovať približne 7 až 25 tonami. Výkon horizontálnych štiepačiek sa zvykne pohybovať v rozmedzí 4 až 6 ton.

No a čo sa týka typu motora, pri štiepačkách na drevo sa môžete štandardne stretnúť nielen s klasickými elektromotormi a spaľovacími motormi, ale taktiež s externým pohonom v podobe hriadeľa traktora.

Bezpečné používanie štiepačky na drevo

Keď dôjde na používanie štiepačky na drevo, majte na pamäti, že by mala byť vždy položená na rovnom a pevnom povrchu. Osoba, ktorá ju obsluhuje, by mala na manipuláciu s ňou zakaždým používať obe ruky. A takisto nesmieme zabúdať ani na ochranné pomôcky, ktoré sú v rámci bezpečného používania štiepačky na drevo nevyhnutnosťou. Konkrétne máme na mysli vhodnú obuv, vhodné pracovné oblečenie, ochranné rukavice a tiež ochranné okuliare. No a na záver nemožno opomenúť ani skutočnosť, že počas obsluhy štiepačky na drevo by nemala byť v blízkosti 5 m žiadna osoba. Samozrejme, okrem tej obsluhujúcej, ktorá by sa mala pri zatláčaní dreva do štiepačky striktne riadiť pokynmi výrobcu.