Kosačka na vysokú trávu – ako ju vybrať a čo všetko zvážiť?

 

Dva či tri týždne si nenájdete čas na kosenie a váš trávnik sa zmení doslova a do písmena na džungľu. Poznáte to aj vy? Čo robiť v takýchto situáciách, kedy klasická rotačná kosačka jednoducho nestačí? Riešením bude kosačka na vysokú trávu. Ako ju vybrať a čo všetko zvážiť?

Ako na vysokú trávu?

V tom prípade, že necháte trávu prerásť do priveľkej výšky, sa môžete rozlúčiť s pomocou klasickej rotačnej kosačky. Tá je síce skvelým parťákom na pravidelné kosenie, no s vysokou trávou si už tak hladko neporadí. Pracuje totiž na princípe rotujúceho sa noža, ktorým trávu seká. Nasekaná tráva následne smeruje do zberného koša, odkiaľ ju môžete pohodlne vysypať na kompost alebo napríklad aj hydine. Ako teda na vysokú trávu?

V minulosti bola riešením tradičná ručná kosa. No nepredpokladáme, že by ste sa k podobnému spôsobu kosenia vysokej trávy uchýlili aj v pokročilom 21. storočí. Ak však áno, všetku česť! Nie je to vôbec jednoduché. Naopak, oveľa jednoduchším je kosenie vysokej trávy pomocou vyžínača, krovinoreza, bubnovej kosačky alebo mulčovacej kosačky.

Vyžínač/Krovinorez

Vyžínače a krovinorezy sa dajú označiť za akési novodobé ručné kosy. Okrem toho, že ich pripomínajú už svojím pretiahnutým tvarom, majú aj podobný účel využitia. Popri kosení vysokej trávy ale zvládnu aj dočisťovanie ťažko prípustných miest po kosení – napríklad v blízkosti plotov, múrikov a iných prekážok. A aby toho nebolo málo, výkonné krovinorezy si hravo poradia aj s niektorými druhmi kríkov a menších drevín.

 

Bubnová kosačka na vysokú trávu

Bubnovej kosačke nevystaví stopku ani meter a pol vysoká tráva. Na rozdiel od klasickej kosačky totiž disponuje rotujúcim sa bubnom, ktorý sa postará o pokosenie vysokej trávy bez jej poškodenia. Nezozbiera ju však do zbernej nádoby, ale nechá ju voľne položenú na mieste kosenia. Z toho dôvodu ide o ideálnu mašinku pre poľnohospodárov, ktorí vedia dlhé vysušené steblá trávy použiť ako seno pre zvieratá.

Mulčovacia kosačka na vysokú trávu

Ďalšou z možností, ako si poradiť s vysokou trávou, je použitie mulčovacej kosačky. Jej benefitom je, podobne ako v prípade bubnovej kosačky, že pokosenú trávu taktiež ponechá na mieste kosenia. Tento raz však nadrobno nasekanú. Takto namulčovaná tráva sa stane prirodzeným hnojivom pre váš trávnik.

Ako vybrať kosačku na vysokú trávu?

Ako vidíte, kosačka na vysokú trávu môže mať mnoho podôb. Keď ide o jej výber, odporúčame vám zvážiť najmä to, na akých plochách ju chcete využívať. Pokiaľ plánujete kosiť ťažko dostupné svahovité či kaskádové terény a terasy, najlepšou voľbou bude krovinorez. Ak hľadáte kosačku vyslovene len na dočisťovanie kosených plôch, postačí vám aj menej výkonný vyžínač. No a čo sa týka využitia bubnových a mulčovacích kosačiek, pri prvej menovanej viete pokosenú trávu použiť napríklad ako seno pre zvieratá. Naopak, mulčovacia kosačka na vysokú trávu môže byť dobrou voľbou na starostlivosť o veľký záhradný trávnik, ktorý občasne pokosíte a zároveň aj pohnojíte nadrobno nasekanou trávou.