Údržba a starostlivosť o kosačku: Ako ju správne zazimovať?

 

Počítajte s tým, že s príchodom jesene a zimy si bude vaša záhradná technika pýtať zvýšenú pozornosť. Výnimkou nie je ani kosačka, ktorú by ste mali po poslednom kosení v roku správne zazimovať. Poradíme vám, na čo všetko sa zamerať a na čo si dať pozor.

Ako správne zazimovať kosačku?

S väčšinou úkonov, ktoré súvisia so správnym zazimovaním kosačky, si hravo poradíte v domácom prostredí. Pokiaľ si však náhodou na niečo netrúfnete, máme pre vás riešenie.

Začnite čistením

Proces zazimovania kosačky by ste mali jednoznačne začať jej čistením. Kosačka sa síce odporúča čistiť po každom kosení, no v prípade údržby pred zimou ide o hĺbkovejšie odstraňovanie nečistôt.

Vedeli ste, že počas kosenia sa na vnútorne steny žacieho bubna zvykne lepiť pokosená tráva spolu s blatom a prachom?

Všimnúť si to môžete po opatrnom naklonení vašej kosačky. Čo s tým? Ak ste počas roka zanedbávali pravidelné čistenie po každom kosení, pravdepodobne budete potrebovať na odstránenie prilepenej a zaschnutej zmesi špachtľu či nožík. Na záver si môžete pomôcť navlhčenou handričkou.

Pozor! V žiadnom prípade neumývajte vnútro žacieho bubna pomocou hadice či vysokotlakového čističa. Voda by totižto mohla preniknúť do útrob kosačky, čím by ste riskovali jej vážne poškodenie.

Postarajte sa o olej a benzín

Benzínová kosačka si bude pred zimou vyžadovať aj skontrolovanie oleja a benzínu. Ak je olej v kosačke starý a znečistený, jednoznačne ho odporúčame vymeniť. Čo sa týka benzínu, môžete ho napríklad zakonzervovať vhodným stabilizátorom paliva. Pokiaľ sa vám však podarilo naplánovať posledné kosenie v roku tak, že ste minuli všetok benzín, pokojne nechajte palivovú nádrž prázdnu.

Vymeňte vzduchový filter

Vzhľadom na to, že kosačka je cez rok počas každého kosenia vystavovaná nepríjemnému pôsobeniu prachu, mali by ste jej pred zimou dopriať výmenu vzduchového filtra. Ak náhodou nie je papierový, ale molitanový, môžete ho dokonca len vyprať. Každopádne, čistým filtrom nielenže minimalizujete spotrebu paliva, ale ešte k tomu aj docielite bezproblémový chod kosačky.

Skontrolujte sviečku

Aby ste vašu kosačku po zime naštartovali bez akýchkoľvek ťažkostí, jej sviečka by mala byť vyčistená. Keďže predpokladáme, že na jar sa vám s ňou nebude chcieť babrať, odporúčame vám vykonať jej kontrolu pri zazimovaní kosačky.

Náš tip: Keď sa na sviečke nachádzajú praskliny či výrazné stopy znečistenia, ktoré nejde odstrániť, odporúčame vám jej výmenu.

Navštívte autorizovaný servis

Pokiaľ si náhodou na vyššie zmieňované úkony netrúfate, navštívte ešte pred zimou autorizovaný servis záhradnej techniky. Odborníci sa v ňom postarajú o všetko potrebné, pričom nevynechajú ani nabrúsenie nožov vašej kosačky. Vám tak nezostane nič iné, len kosačku uložiť na zimný spánok na bezpečné miesto.

Tip na záver: Kosačku skladujte počas zimy na suchom a bezprašnom mieste, kde jej nebudú hroziť mínusové teploty.