Ako vybrať pokosovú pílu? Berte do úvahy tieto faktory

 

Je nám úplne jasné, že šikovný majster si v mnohých ohľadoch vystačí aj so starou dobrou ručnou pílkou. Keď však dôjde na rezanie, skracovanie, drážkovanie, prípadne rezanie pod uhlom v pomerne veľkom objeme, efektívny „parťák“ padne viac než vhod. No a v takom prípade je ideálnou voľbou pokosová píla. Svoje využitie nájde nielen v profi dielňach stolárov, ale rovnako aj v domácich dielničkách hobby majstrov. V nasledujúcich riadkoch si uvedieme faktory, ktoré je potrebné brať do úvahy pri jej výbere.

Na čo slúži pokosová píla?

Síce sme to už okrajovo naznačili hneď v úvode, no využite pokosovej píly sa dá rozpísať o čosi podrobnejšie. Keď ide o profesionálnych stolárov, je to takpovediac jasné. Stolári totižto používajú pokosové píly pri výrobe akéhokoľvek nábytku. Rovnako z ich predností ale ťažia aj majstri, ktorí sa špecializujú na zhotovovanie podláh, prípadne záhradných domčekov, prístreškov, terás a podobne.

Čo sa týka domáceho využitia pokosvej píly, väčšinou ide o podobné činnosti, ktoré sme spomínali vyššie – no v hobby meradle. Mnohí hobby majstri si totižto sami realizujú prístrešky, altánky alebo aj záhradné stoly či iné kusy nábytku. Keď má v tom niekto pasiu, pokosová píla nájde u neho svoje zaslúžené miesto.

Zapamätajte si: Pokosovou pílou môžete rezať nielen masívne drevo, ale aj drevotriesku, plast či MDF dosky. Dokonca, keď použijete vhodný kotúč, môžete ňou rezať aj hliník či meď. Konkrétne v takom prípade by ste potrebovali takzvaný kotúč s negatívnym tvarom zubu.

Na čo sa zamerať pri výbere pokosovej píly?

V prvom rade by ste si mali ujasniť, o akú pokosovú pílu máte vlastne záujem. Na výber máte totižto z dvoch typov:

  • pokosová píla bez radiálneho ramena – je iba sklopiteľná a vhodná na rezanie užších materiálov v rámci domácich prác.
  • pokosová píla s radiálnym ramenom – umožňuje vodorovné posúvanie rezacieho agregátu a rezanie aj drážkovanie širších materiálov.

Náš tip: Pokosovú pílu s posuvom využijete pri rezaní materiálov rôznej šírky.

Aké parametre sledovať

Keď dôjde na parametre, zaujímajte sa nielen o hĺbku a dĺžku rezu, ale taktiež o príkon a otáčky. Zatiaľ čo príkon by mal dosahovať hodnoty aspoň nad 1 000 W, tak otáčky by sa mali šplhať čo najvyššie nad 3 000 za minútu. Samozrejme, dôležitým je aj priemer kotúča. Jeho čísla sa väčšinou pohybujú od 200 do 300 mm.

Vedeli ste, že pokosová píla môže byť vybavená aj laserom či LED svietením, čo náramne uľahčuje prácu?

Mimochodom, pri práci s pokosovou pílou určite oceníte aj podstavec na nožičkách. Zvyčajne sa dokupuje zvlášť, no v niektorých prípadoch môže byť aj súčasťou balenia. Využijete ho či už doma v dielni, alebo taktiež aj pri presune pokosovej píly na iné miesta.