Rady a tipy, ako správne používať brúsku

 

Jedným z nástrojov, ktorý nesmie chýbať žiadnemu správnemu majstrovi, je spoľahlivá uhlová brúska. Môžete ju tiež poznať pod hovorovými názvami „flexa“ či „karbina“. Každopádne, táto všestranná pomôcka dokáže uľahčiť prácu s rôznymi materiálmi. Poďme sa však pozrieť najmä na to, ako ju správne a bezpečne používať.

Ako používať uhlovú brúsku bezpečne

Základom bezpečnej práce s uhlovou brúskou je jej správne uchopenie. Zakaždým by ste ju mali držať v oboch rukách a pod správnym uhlom, pričom to nikdy nepreháňajte s tlakom na opracovávaný materiál. Čo sa týka držania brúsky jednou rukou, to prenechajte na profíkov a skúsených majstrov. Aj oni však vedia, že by k nemu mali pristupovať len vo výnimočných prípadoch.

Zapamätajte si: Zatiaľ čo zadnou rukou držíte telo brúsky, prednú používate na úchop držadla a stabilizovanie optimálneho uhlu pri práci.

„Dvakrát meraj a raz rež“

Táto známa fráza by sa dala preniesť aj na prácu s uhlovou brúskou. Nenarážame však na meranie rezaného materiálu. Skôr máme na mysli kontrolovanie brúsky, konkrétne jej brúsneho kotúča, pred každým použitím. Kotúč by totižto nemal byť prasknutý, nalomený či inak poškodený. Rovnako nesmie byť ani vychýlený. Keď sa vám zdá, že niečo s ním nie je v poriadku, radšej ho vymeňte. No a to isté platí aj v tom prípade, že po naštartovaní brúsky dôjde k jeho vibrovaniu. Takže – „dvakrát meraj a raz rež.“

Upozornenie: V žiadnom prípade nemanipulujte s kotúčom vtedy, keď je uhlová brúska v prevádzke! Vždy počkajte až na voľný dobeh motora a až potom vykonávajte výmenu či doplnkovú kontrolu kotúča.

Používajte doplnky na zabezpečenie bezpečnosti

Bezpečná práca s uhlovou brúskou sa nezaobíde bez vhodných bezpečnostných doplnkov. Obzvlášť pri rezaní a obrusovaní takých predmetov a materiálov, pri ktorých hrozí odlietavanie rôznych čiastočiek, by ste nemali riskovať bez respirátorov a ochranných okuliarov, prípadne celotvárových štítov. Okrem toho, pri výkonnejších modeloch uvítate aj ochranu sluchu. No a samozrejmosťou by mali byť aj ochranné rukavice.

Ako na dosiahnutie skvelého výsledku

Skvelý výsledok dosiahnete pri brúsení či oddeľovaní len vtedy, ak použijete správny typ brúsky, resp. vhodný kotúč. Spomínané uhlové brúsky sú perfektnou voľbou na rezanie a brúsenie kovových predmetoch, kameňa, dlažby či obkladu. Vhodným kotúčom a pri nižších otáčkach však pomocou nich dokážete napríklad aj odstrániť starý náter z dreva, resp. drevo mierne opracovať. Na druhej strane, na brúsenie dreva by sme vám viac odporúčali vibračné brúsky.

Tip na záver: Pred spustením brúsky vždy skontrolujte a nastavte ochranný kryt, ktorý má za úlohu ochrániť vás pred iskrami či inými nebezpečnými časticami.