Aký je rozdiel medzi orezávačom trávnika a kosačkou?

 

Kosenie trávy je popri pravidelnom polievaní, občasnom hnojení, príležitostnom podsievaní a sezónnom vertikutovaní jednou z najdôležitejších požiadaviek na správnu starostlivosť o trávnik. Kým pre niekoho môže spomínané kosenie predstavovať povinnosť, pre vášnivých záhradkárov ide v mnohých prípadoch predovšetkým o relax. Bohužiaľ, ani tá najlepšia klasická kosačka sa nedokáže dostať na úplne všetky miesta. Pozor, nenarážame na svahovité a členité terény, na ktorých sa cítia ako doma krovinorezy a vyžíňačky. Tento raz máme na mysli okraje trávnika. Ako si s nimi poradiť? Pomôže vám orezávač trávnika.

Kosačka vs. orezávač trávnika

Keďže niekto by sa mohol mylne nazdávať, že kosačka a orezávač trávnika slúžia na rovnaké činnosti, pokúsime sa to uviesť na pravú mieru. Ešte predtým však prezradíme, že dokonalý vzhľad vášho trávnika najlepšie dosiahnete kombináciou oboch spomínaných strojov.

Kosačka na kosenie trávy

V prípade klasických kosačiek je to snáď jasné. Slúžia na kosenie primerane veľkých plôch v podobe domácich trávnikov. Na trhu nájdete ich rôzne prevedenia. Zatiaľ čo na menšie trávniky sú ideálnymi ľahké elektrické kosačky, na tie väčšie fantasticky poslúžia benzínové modely. Okrem toho existujú aj akumulátorové kosačky, ktoré svojím prevedením často pripomínajú elektrické typy. Avšak, absentuje u nich napájací kábel, vďaka čomu je ich obsluha pohodlnejšia. Odporúčame ich na menšie trávniky, ktoré sa nenachádzajú v dosahu elektrickej siete.

Orezávač trávnika na finálne úpravy

Kvalitná kosačka síce perfektne pokosí trávu, no na určité miesta jednoducho nedosiahne. Pokiaľ ste aspoň raz v živote kosili trávnik, určite ste si všimli, že na okrajoch trávy vám zostali previsnuté steblá trávy. Tie sa zvyknú neposlušne ťahať na dlažbu, na chodníky, či do kvetinových záhonov, alebo skaliek oddelených od trávy. Kosačkou môžete po takýchto miestach behať hore-dole, no prevísajúcu trávu ňou jednoducho neskosíte. Do úvahy prichádza jej zdĺhavé ručné otrhávanie, prípadne odstraňovanie nožom. Pripravte si však pevné nervy, pričom počítajte s dlhým časom – je to totižto „piplačka“. Na druhej strane, ak chcete ušetriť mnoho času a energie, dá sa to aj jednoduchšie.

Vedeli ste, že existujú takzvané orezávače trávnika? Sú určené na finálne úpravy po kosení – konkrétne na orezávanie krajov trávnika pri obrubníkoch, chodníkoch, skalkách , záhonoch a podobne. Ako sa hovorí, „čaro krásy spočíva v detailoch“. No a vhodne zvoleným orezávačom trávnika vyšperkujete váš trávnik do dokonalosti.

Náš tip: Aby sa stal váš trávnik pýchou vášho dvora, na jeho finálne úpravy po kosení vám odporúčame orezávač trávnik Güde GRKS 1801 so 4-taktným motorom. Okrem toho, že ponúka 5-stupňovú nastaviteľnú hĺbku rezu, disponuje ergonomicky tvarovanou rukoväťou s mäkkým držadlom pre pohodlnú manipuláciu.