Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Starostlivosť o záhradu na jeseň: Nezabudnite na fukár na lístie či vysávač lístia

 

Aj s príchodom jesene a nástupom chladnejšieho počasia je v záhrade stále čo robiť. Totižto, práve na jeseň by ste sa mali o vašu záhradu postarať tak, aby ste sa mohli hneď od skorej jari tešiť z prvej bohatej úrody. Viete však, ako má taká starostlivosť o záhradu na jeseň vyzerať? Dôležitou pomôckou, ktorá vám náramne uľahčí prácu, je fukár na lístie či vysávač lístia.

Starostlivosť o záhradu na jeseň

Príchod jesene znamená pre všetkých záhradkárov zber úrody, ktorá sa aj v chladnejšom období ešte stále nachádza v záhrade. Okrem toho nastáva čas na presádzanie stromčekov, oranie či rýľovanie pôdy a v neposlednom rade aj na kompletné upratovanie záhrady za pomoci fukára na lístie a vysávača lístia. Jednoducho, záhradu by ste mali už od októbra postupne pripravovať na zimný spánok.

Zber úrody

Predtým, ako sa pustíte do prípravy vašej záhrady na zimu, by ste mali v priebehu októbra pozberať všetku úrodu, ktorá v nej po úspešnej sezóne zostala. Zo zeleniny môže ísť najmä o mrkvu, petržlen, kalerábzeler. Uskladnite ich na suchom a chladnom mieste. To isté platí aj o neskorších odrodách jabĺčok. V žiadnom prípade však neskladujte nahnité či inak poškodené plody, pretože by sa mohli časom znehodnotiť aj tie zdravé.

Presádzanie stromčekov

Po zbere úrody si môžete vyčleniť miesta na sadenie, resp. presádzanie, mladých stromčekov – obzvlášť tých ovocných. Práve neskorá jeseň je na tieto aktivity tým najideálnejším časom. Odporúčame vám, však, aby ste si jamy na stromčeky vopred pripravili – najlepšie zhruba mesiac pred plánovaným presádzaním. Deň pred výsadbou jamu výdatne zalejte vodou, aby šiel stromček do vlhkej pôdy. Taktiež nezabudnite na zmiešanie zeminy s kvalitným záhradným substrátom a na pravidelné polievanie.

Príprava pôdy

Chladné počasie predznamenáva aj prípravu pôdy na zimu. Najlepšie urobíte, keď jej pridáte kvalitné hnojivo, prípadne záhradný kompost, a prekypríte ju. Kým niektorí záhradkári volajú po orbe, iní uprednostňujú len decentné rýľovanie, aby zostala pri vrchu najúrodnejšia pôda. Bez ohľadu na to, ktorú alternatívu si zvolíte, môžete pôdu na zimu prikryť vhodným materiálom. A tu sa dostávame k vyššie spomínanému fukáru na lístie a vysávaču lístia.

Upratovanie záhrady s fukárom na lístie a vysávačom lístia

Aby ste predišli zimnej erózii pôdy, je dobré na jej povrch nastlať vhodný materiál. Prospešnými vedia byť nielen rôzne haluzoviny, ale taktiež popadané lístie. Aby ste ho nemuseli ručne hrabať, odporúčame vám zaobstarať si fukár na lístie alebo vysávač lístia. Kým pomocou fukára dokážete lístie nafúkať na požadované miesta, vysávačom ho nasajete do zbernej nádoby a následne rozsypete, kde chcete. Napríklad aj do kompostu.

Vedeli ste, že pod nahromadeným lístím si môže počas zimy nájsť útočisko napríklad ježko, ktorý sa s radosťou postará o všetkých nezvaných slimákov vo vašej záhrade?

Pokiaľ by ste sa náhodou rozhodli, že nechcete na zimu pokrývať vašu záhradu lístím, tak fukár na lístie, resp. vysávač lístia, vám pomôže aj s upratovaním ako takým. Okrem lístia si totižto tieto mašinky poradia aj s drobnými halúzkami či menším odpadom, čo taktiež padne na úžitok. Žiadne lístie, halúzky ani smietky odpadu tak nebude vietor rozfúkavať po vašom či susedovom pozemku.