Drviče záhradného odpadu – ako si vybrať a aké majú využitie?

 

Pravidelnému upratovaniu záhrady sa nevyhne snáď žiadny poctivý záhradkár. Dvojnásobne to platí v jesennom období, kedy si záhrada vyžaduje prípravu na zimný spánok. S efektívnou jesennou údržbou záhrady vám pomôžu najmä drviče záhradného odpadu. Viete, ako si spomedzi nich vybrať a aké majú využitie?

Čo je to drvič záhradného odpadu a na čo sa dá využiť?

Pozor! Nemýľte si drviče záhradného odpadu so štiepkovačmi, prípadne s drvičmi ovocia. Aj keď si jednotlivé označenia mnohí zákazníci aj predajcovia záhradnej techniky často zamieňajú, nejde o tie isté stroje. Pre lepšie pochopenie uvádzame jednoduché vysvetlenia:

  • štiepkovač – slúži na štiepenie dreva, ktoré sa ďalej využíva na spaľovanie.
  • drvič ovocia – slúži na drvenie ovocia určeného na kvasenie v sudoch.
  • drvič záhradného odpadu – slúži na drvenie vetvičiek, halúzok a rôzneho iného záhradného odpadu, ktorý neskôr použijete do kompostu alebo na zimné pokrytie pôdy.

Aké sú typy drvičov záhradného odpadu?

Drviče záhradného odpadu sa rozdeľujú dvojako – na základe typu sekacieho mechanizmu a pohonu.

Drviče záhradného odpadu podľa sekacieho mechanizmu

V tomto prípade rozlišujeme spravidla 3 typy:

  • nožové – vhodné obzvlášť pre mäkký bioodpad a tenšie halúzky
  • valcové – poradia si aj s pevnejšími haluzami a vetvami
  • šnekové – vysokovýkonné a vhodné na spracovanie väčších konárov

Drviče záhradného odpadu podľa pohonu

Čo sa týka pohonu, na trhu nájdete 2 typy drvičov záhradného odpadu:

  • elektrické drviče záhradného odpadu – väčšinou menej výkonné a vhodné do menších záhrad s dosahom elektrickej siete.
  • benzínové drviče záhradného odpadu – výkonnejšie a určené do väčších záhrad, prípadne pre profesionálnych poľnohospodárov

Ako si vybrať drvič záhradného odpadu?

Popri type pohonu a spôsobe spracovania odpadu by ste mali brať pri výbere drviča záhradného odpadu do úvahy aj ďalšie dôležité parametre:

  • výkon – zatiaľ čo na drvenie odpadu a konárov s priemerom do 2 cm vám bohato postačí stroj s výkonom zhruba 1 500 W, tak na drvenie halúzok s priemerom väčším o približne 1,5 cm budete potrebovať drvič s výkonom aspoň 2 500 W. Na trhu ale nájdete aj benzínové stroje s podstatne vyšším výkonom – napríklad až okolo 18 000 W. Takéto mašiny bez problémov zvládnu spracovať aj konáre s priemerom okolo 13 cm.
  • priemer drvených konárov – tento údaj si všímajte podľa toho, čo plánujete v zakúpenom drviči spracovávať. Budú to len drobné halúzky zo živého plota alebo pevnejšie vetvy z ovocných stromov?
  • hmotnosť – na nenáročný transport v rámci neďalekých záhrad budú ideálnymi elektrické drviče odpadu s hmotnosťou okolo 20 až 30 kg.
  • spätný chod – funkcia, ktorú využijete v prípade zaseknutia spracovávaného odpadu v drviči.

Tip na záver: Počítajte s tým, že čím častejšie budete drvič záhradného odpadu používať, tým častejšie budete musieť brúsiť jeho nože. Pokiaľ si na to náhodou netrúfnete, urobia to za vás profíci v autorizovanom servise.