Aký je rozdiel medzi brúskou a hoblíkom? Tipy, ako ich vybrať a používať

 

Brúskahoblík sú pracovnými nástrojmi, ktoré sa najčastejšie nachádzajú v dielňach stolárov a domácich hobby majstrov obľubujúcich prácu s drevom. Ak patríte do niektorej zo spomenutých skupín, nemali by chýbať ani u vás. Aj staré drevo nimi totižto dokážete opracovať na nepoznanie.

Aký je rozdiel medzi brúskou a hoblíkom?

Zatiaľ čo úlohou brúsky, v našom ponímaní najmä tej pásovej, je odstraňovanie povrchovej úpravy dreva (lak, tmel, farba a podobne), tak hoblík slúži na dokonalé vyhľadenie dreveného povrchu.

Keď teda vezmete do rúk kus starého nábytku, ktorému chcete vdýchnuť nový život, pôvodný náter by ste mali najprv odstrániť brúskou a až potom ohobľovať celý povrch. V prípade, že drevo daného nábytku nie je hĺbkovo napadnuté, kombináciou brúsky a hoblíka mu dodáte doslova a do písmena znovuzrodený vzhľad.

Ako si vybrať brúsku a hoblík?

Pri výbere brúsky a hoblíka vám jednoznačne odporúčame zvážiť viacero dôležitých parametrov. Obzvlášť dávame do popredia:

  • napájanie
  • príkon
  • záber
  • hĺbku hobľovania (pri hoblíkoch)
  • odsávanie prachu a zrnitosť brúsnych papierov (pri brúskach)

Napájanie

Voliť si môžete medzi elektrickými a akumulátorovými modelmi. Elektrické brúsky a hoblíky mávajú spravidla vyšší výkon, pričom nie sú limitované výdržou batérie. Na druhej strane, akumulátorové prevedenia oceníte najmä v dielňach a na miestach bez možnosti napájania do elektrickej siete.

Príkon

Aj z laického hľadiska vám musí byť jasné, že čím vyšší príkon, tým viac z brúsky alebo hoblíka „vyžmýkate“. Na trhu ale nájdete modely s rôznym príkonom. Pokiaľ však plánujete brúsku a hoblík používať na príležitostné domáce hobby práce, vystačíte si s príkonom v rozmedzí 700 až 1 000 W.

Záber

V oboch prípadoch by mala byť v rámci domáceho používania postačujúca šírka záberu na úrovni 80 až 90 mm.

Náš tip: Kým pri hoblíkoch sa zaujímajte aj o hĺbku hobľovania (štandardne do 3 mm), tak pri brúskach je dôležitým odsávanie prachu aj zrnitosť brúsnych pásov – vyjadrovaná ako P20 (najhrubšie pásy) až P400 (najjemnejšie pásy).

Ako ich správne používať?

Čo sa týka samotného používania brúsky a hoblíka, alfou a omegou je ich pravidelné kontrolovanie ešte pred ich uvedením do prevádzky. Môžete tak predísť prípadným poraneniam a úrazom. Samozrejmosťou je aj používanie ochranných pomôcok, akými sú nielen vhodná obuv, ale predovšetkým pracovné rukavice, respirátor a ochranné okuliare, prípadne celotvárový štít.

Dôležité: Pri brúsení a hobľovaní sa nesnažte na drevenú plochu nasilu tlačiť. Tak ako brúska, tak aj hoblík si svoju prácu odvedú aj bez vašich silových zásahov. Bohato postačí, keď ich budete s citom smerovať, kam treba.