Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Vŕtačka alebo vŕtacie kladivo? Ktoré potrebujete?

 

Vŕtačkyvŕtacie kladivá môžu na prvý pohľad pôsobiť veľmi podobne, no vedzte, že rozdielov medzi nimi je až-až. A aj keď sa dokážu v určitých situáciách do istej miery zastúpiť, ich primárne využitie je odlišné. Práve o tom budú ponímať nasledujúce riadky.

Vŕtačka alebo vŕtacie kladivo?

Zatiaľ čo jedno z toho je určené na ľahšie práce, s tým druhým zvládnete aj podstatne náročnejšie činnosti. A okrem toho, líšia sa aj v produkovanej sile a rýchlosti.

Vŕtačka

Vŕtačka je vo všeobecnosti určená na vŕtanie dier do tenších a mäkších materiálov, akými sú napríklad drevo či plast. S funkciou mechanického príklepu však zvládne vyvŕtať diery aj do tvrdších materiálov – napríklad do kovu, tehál či pórobetónu. Pokiaľ by ste však ňou chceli vŕtať do tvrdého betónu prešpikovaného kamenivom a železom, natrápili by ste sa nielen vy, ale takisto aj vŕtačka. Laicky povedané, pri mechanickom príklepe musíte totižto vynaložiť veľmi silný tlak na vŕtačku, aby ste tvrdý materiál dokázali prevŕtať.

Vŕtacie kladivo

Vŕtacie kladivo si vďaka silnejšiemu a efektívnejšiemu pneumatickému príklepu bez problémov poradí aj s tvrdými materiálmi, medzi ktoré patrí napríklad vyššie zmieňovaný poctivý betón. Na druhej strane, do mäkších materiálov ním neurobíte také jemné a úhľadné diery ako vŕtačkou. Môže za to najmä rozdiel v produkovanej sile a rýchlosti.

Sila a rýchlosť

Ako sme už naznačili, vŕtačky a vŕtacie kladivá sa líšia aj produkovanou silou a rýchlosťou. Kým vŕtačky ponúkajú spravidla vyššie otáčky (pokojne aj okolo 3000 za minútu), tak otáčky vŕtacích kladív sa zvyknú pohybovať na nižších číslach (zhruba 1000 za minút). Prečo je tomu tak?

Pri vŕtaní malých a tenkých otvorov totižto potrebujete pracovať rýchlo a efektívne. Navyše, vŕtaním pri rýchlych otáčkach dokážete urobiť čisté diery. Naopak, keďže pneumatický príklep vŕtacích kladív je sám o sebe dostatočne silný, vystačí si aj v kombinácii s nižšími otáčkami.

Ktoré potrebujete?

To záleží hlavne od toho, kde bývate, aké je vaše zamestnaniena čo plánujete danú techniku používať.

  • Pokiaľ sa živíte stavbárskymi prácami, vo vašej výbave by mali byť obe pomôcky – aj vŕtačka aj vŕtacie kladivo.
  • Ak bývate v byte panelového domu, určite uprednostnite vŕtacie kladivo.
  • V prípade, že žijete v tehlovom alebo pórobetónovom byte, vystačíte si aj s vŕtačkou.
  • Keď bývate v rodinnom dome, budete potrebovať najmä vŕtačku. Avšak, na príležitostné práce na dvore a v záhrade možno využijete aj vŕtacie kladivo.

Odporúčanie na záver: Bez ohľadu na to, pre ktorú techniku sa rozhodnete, venujte jej počas roka dostatočnú pozornosť a udržujte ju v čistote, aby vám slúžila čo najdlhšie. V predĺžení životnosti vašej vŕtačky či vášho vŕtacieho kladiva vám pomôže aj pravidelný servis, ktorý ochotne zastreší spoľahlivý predajca.