Elektrické teplovzdušné ohrievače vs. plynové ohrievače: Ktorý si vybrať?

 

Ohrievače sú vo všeobecnosti skvelou voľbou na príležitostné vykurovanie menších miestností, prípadne stavieb. Síce existuje mnoho rôznych typov, akými sú napríklad konvektory, infražiariče či panely, no my sa v nasledujúcich riadkoch zameriame výlučne na plynové ohrievače a elektrické teplovzdušné ohrievače.

Čo sú to elektrické teplovzdušné ohrievače?

Teplovzdušné ohrievače, inak nazývané aj teplovzdušné ventilátory, sú prístroje určené na rýchle a krátkodobé vyhriatie menších priestorov – napríklad WC, chatky, dielne, garáže a podobne. Podstatnú úlohu v ich funkcii zohrávajú dve dôležité časti – ohrievacie teleso a ventilátor.

Kým ohrievacie teleso sa stará o ohrievanie vzduchu, ventilátor slúži na jeho rozháňanie do miestnosti. Horúci vzduch sa následne v miestnosti zmiešava s tým studeným a tak sa prirodzene zvyšuje teplota. Avšak, po vypnutí teplovzdušného ohrievača nečakajte žiadne dodatočné sálanie naakumulovaného tepla. Hneď ako ho vypnete, bude sa v miestnosti ochladzovať.

Medzi najväčšie výhody elektrických teplovzdušných ohrievačov patrí veľmi rýchlo produkované teplo – ihneď po ich zapnutí. Okrem toho, vyznačujú sa priaznivou obstarávacou cenou, jednoduchou manipuláciou a nízkou hmotnosťou. Na druhej strane, nemusia byť tým „pravým orechovým“ pre alergikov, keďže v miestnosti víria prach.

 

Čo sú to plynové ohrievače?

Keď sa spomínajú plynové ohrievače, najčastejšie býva reč o takzvaných gamatkách, ktoré sa zvyknú umiestňovať pod okná, alebo o ohrievačoch napojiteľných na propán-bután. Druhý menovaný typ sa väčšinou využíva na stavbách.

Pozor! Pri používaní plynových ohrievačov napojiteľných na propán-bután je potrebné zabezpečiť dobré vetranie miestnosti.

Ako si vybrať?

Jednoznačne najdôležitejšou požiadavkou je pri výbere ohrievača jeho výkon. V tesnom závese za ním však ide aj otázka toho, ako často a kde ho plánujete počas roka používať.

Výkon ohrievača

V prípade ohrievačov platí veľmi jednoduchá priama úmera – čím väčšie priestory, tým väčší výkon potrebujete. Všeobecne sa uvádza, že zhruba na 1 meter štvorcový je potrebných asi 80 W. Niektorí výrobcovia však vychádzajú z objemu miestnosti a na 1 meter kubický odporúčajú približne 30 až 50 W. Podľa toho, v akej miestnosti plánujete váš budúci ohrievač používať, si tak viete jednoducho vyrátať, aký by mal byť jeho výkon.

Ako často a kde plánujete ohrievač používať?

V prípade, že podnikáte v stavebnom priemysle a často pracujete manuálne na rôznych stavbách, môže byť pre vás dobrou voľbou plynový ohrievač napojiteľný na propán-bután. Počítajte však s tým, že okrem ohrievača budete musieť so sebou pravidelne prevážať aj tlakovú fľašu. Naopak, ak plánujete používať ohrievač počas celého roka, napríklad v garáži, dielni či na WC, určite si vyberte teplovzdušný ohrievač.