Profesionálne vybavenie stolárskej dielne. Na čo nezabudnúť a čo do dielne doplniť?

 

Skutočnosť, že práca s drevom má niečo do seba, by vám dozaista potvrdil každý stolár či vášnivý domáci kutil. Vdychovať drevu nový život alebo mu dávať špecifické využitie, je totižto pocit na nezaplatenie – akýsi pocit zadosťučinenia. Aby bol však výsledok práce s drevom zakaždým perfektný, je potrebné to správne vybavenie stolárskej dielne. Viete, čo všetko by mala stolárska dielna obsahovať?

Vybavenie stolárskej dielne

Rezanie, vŕtanie, brúsenie, ale takisto aj upratovanie. To všetko zvykne bývať na každodennom programe stolárov a majstrov v ich dielňach. Na spomínané činnosti budete potrebovať tieto nástroje:

Spoľahlivé píly

Spoľahlivá píla je vôbec prvým nástrojom, ktorý si väčšina ľudí predstaví v spojitosti s vybavením stolárskej dielne. Nemáme však na mysli klasickú ručnú pílu. Na niektoré činnosti síce môže postačiť, no práca s ňou je v konečnom dôsledku veľmi zdĺhavou. Jej efektívnejšiu alternatívu môže predstavovať priamočiara píla. Rezanie dreva je s ňou veľmi rýchle a jednoduché. Na rezanie pevnejšieho materiálu ale určite oceníte aj kotúčovú pílu. No a pokiaľ by ste chceli rezať pod určitými uhlami, najlepšie vám to pôjde s pokosovou pílou.

Šikovná akumulátorová vŕtačka

Dobrý stolár či zručný domáci kutil sa nezaobíde ani bez šikovnej akumulátorovej vŕtačky. Súčasťou práce s drevom je totižto aj občasné vŕtanie a spájanie jednotlivých opracovaných kúskov. Ideálnym pomocníkom na tieto činnosti je práve aku vŕtačka. Okrem toho, že ňou dokážete predvŕtať diery rôznych priemerov, vám podá pomocnú ruku aj pri skrutkovaní.

Brúska a hoblík

Pri práci s drevom väčšinou dôjde aj na brúsenie a zjemňovanie jeho povrchu. V týchto prípadoch vám odporúčame prizvať na pomoc vybavenie stolárskej dielne v podobe brúsky a hoblíka. Kým brúskou dokážete odstrániť starú povrchovú úpravu dreva, tak hoblíkom drevo dokonale vyhľadíte a pripravíte na ošetrenie vybranými druhmi náterov.

Nápomocný vysávač

Nie je žiadnym tajomstvom, že pri práci s drevom väčšinou vzniká pomerne veľký neporiadok. Rezaním, vŕtaním aj brúsením sa totižto od dreva oddeľujú väčšie aj menšie čiastočky, ktoré sa po nahromadení môžu nepríjemne šíriť vzduchom. Práca v takto znečistenom prostredí je nielenže nepríjemná, ale ešte k tomu aj nezdravá. Aby ste sa vracali do vašej dielne zakaždým s radosťou a chuťou, mala by byť pravidelne upratovaná. Preto budete potrebovať aj mimoriadne nápomocný vysávač.

Ďalšie vhodné vybavenie stolárskej dielne

Okrem vyššie zmieňovaných píl, vŕtačky, brúsok a vysávača patrí medzi vhodné vybavenie stolárskej dielne napríklad aj drážkovačka. A samozrejme, nezabúdajte ani na také drobnosti, akými sú ceruzky, uhlomer, vodováha, ručná pílka či kladivo. Ďalšie pomôcky, ktoré budete na prácu s drevom potrebovať, vám ukáže sám čas.