Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Ako zazimovať záhradu a záhradnú techniku

 

Väčšina zanietených domácich majstrov síce nelení ani počas najtuhšej zimy, no pravdou je, že tak ako sebe, tak aj vašej záhrade a záhradnej technike by ste mali aspoň cez zimu dopriať trochu oddychu. Zatiaľ čo vaše telo sa vám odvďačí nahromadenou energiou na ďalšie obdobie, tak záhrada si odpočinie a od jari vás bude častovať čerstvou úrodou. A čo sa týka záhradnej techniky, tá si dá pauzu od celoročného vyťaženia, aby mohla začať novú sezónu vo veľkom štýle.

Zazimovanie záhrady a záhradnej techniky

Aj keď sme hneď v samom úvode spomínali oddych nielen v spojitosti so záhradou a záhradnou technikou, tak v nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať výhradne im. Recept na to, ako si cez zimu oddýchnete vy, necháme vo vašej réžii.

Ako zazimovať záhradu

So zazimovaním záhrady sa väčšine ľudí vybavuje najmä jesenná, resp. „predzimná“ orba pôdy. S ňou súvisí aj zapracovanie kompostu alebo iného vhodného hnojiva. Pôda sa po takomto zásahu nielen dobre prevzdušní, ale ešte k tomu dostane aj prídel živín, ktorý jej po celej sezóne padne na úžitok.

Zazimovanie záhrady ale nie je len o orbe. Mali by ste si vyhradiť čas napríklad aj na upratanie popadaného lístia. Na pomoc môžete v tomto prípade použiť vysávač alebo fukár lístia. Kým prvý menovaný pomocník dokáže popadané lístie nasať do zbernej nádoby, tak za asistencie toho druhého ho nafúkate na požadované miesto. Existujú však aj kombinované stroje. Každopádne, povysávané, resp. nafúkané, lístie môžete následne použiť buď do kompostu, alebo na prikrytie rastlín citlivých na chlad.

Ako zazimovať záhradnú techniku

Keď ide o zazimovanie záhradnej techniky, pri všetkých typoch platí jedno a to isté – záhradná technika by mala byť pred zazimovaním dôkladne vyčistená. Z vašich jednotlivých záhradných pomocníkov preto postupne poodstraňujte všetky rastlinné zvyšky, čiastočky dreva, prach či zaschnuté blato. Postačiť by vám mala navlhčená handrička. Ďalej postupujte podľa konkrétneho typu záhradnej techniky:

  • krovinorezy, vyžíňače a plotostrihy – z ich nádrží vylejte benzín a na zimu ho nahraďte vhodným aditívom, aby sa nepoškodil kvapalinový filter.
  • kosačkyzazimovaniu kosačky sme venovali samostatný článok.
  • motorové píly – pred zimou by ste mali vyčistiť vzduchový filter, vyliať olej z olejovej nádržky a nabrúsiť reťaz. Nabrúsenú reťaz môžete následné vyprať vo vhodnom oleji.

A aby sme nezabudli, vo všetkých prípadoch dbajte na to, aby bola vaša záhradná technika počas celej zimy uskladnená na suchom mieste mimo dosahu mrazu.

Tip na záver: Keď chcete mať istotu, že bude o vašu záhradnú techniku pred zimou dobre postarané, zverte ju do rúk odborníkom v rámci záručného alebo pozáručného servisu.