Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Ako vybrať motorovú pílu podľa toho, čo chcete píliť?

 

Výber motorovej píly – to nie je len ukázať prstom na prvú pílu, ktorú zbadáte, a kúpiť ju. Motorovú pílu by ste totižto mali vyberať podľa toho, na čo ju plánujete používať. Aj z laického pohľadu vám musí byť jasné, že ak chcete novou reťazovkou píliť drobné vetvičky a konáre vo vašej záhrade, nebudete potrebovať vyšpičkovanú profi mašinu. Aby ste sa v danej problematike čo najjednoduchšie a najrýchlejšie zorientovali, zostavili sme pre vás tohto prehľadného nákupného poradcu.

Motorová píla podľa využitia

Pri výbere motorovej píly zohráva najväčšiu úlohu drevo, ktoré ňou chcete spracovávať. Podľa toho sa môžete následne odpichnúť, aký typ bude pre vás najvhodnejší. Samozrejme, dôležitú úlohu v tomto prípade hrá aj dĺžka lišty.

Zapamätajte si: Reťazovka s lištou dlhou zhruba 40 cm môže rozrezať kmeň so šírkou približne 50 cm.

Píla na spracovanie palivového dreva na zimu

Ak máte záujem o kúpu píly na spracovanie palivového dreva na zimu, výbornou voľbou bude elektrická reťazová píla. Výkonom sa síce nevyrovná benzínovým typom, ktoré spomíname o čosi nižšie, ale vyznačuje sa jednoduchou manipuláciou, menšou hmotnosťou a prijateľnejšou cenovkou.

Píla na ľahšie záhradné aktivity

Keď ide o občasné orezanie tenkých vetvičiek a konárov, odporúčame vám siahnuť po akumulátorovej reťazovej píle. Potešíte sa nielen jej priaznivej cene, ale takisto nízkej hmotnosti. A aby toho nebolo málo, pri práci nebudete musieť zápoliť s napájaním kábla do elektrickej siete. Na druhej strane, treba rátať s nutnosťou pravidelného nabíjania batérie a tiež s relatívne nízkym výkonom.

Motorové píly všetko!

Áno, aj tak by sa dali opísať benzínové reťazové píly. Vyznačujú sa totižto vysokým výkonom, pričom sa vo všeobecnosti delia na hobby píly, poloprofesionálne píly a profesionálne píly. Práve preto sú vhodné takpovediac na všetko.

Kým benzínové hobby píly odporúčame, podobne ako elektrické a aku píly, na spracovanie palivového dreva na zimu a drobné záhradné úpravy, tak poloprofesionálne benzínové modely môžu nájsť využitie u zručných domácich majstrov a živnostníkov, ktorí potrebujú spoľahlivú pílu do práce. Čo sa týka profesionálnych benzínových píl, tie sú určené pre profesionálov pracujúcich v lesníctve či inom drevárskom priemysle.

Zapamätajte si: Profesionálne benzínové reťazovky môžu mať lištu dlhú aj viac ako 45 cm. Poloprofesionálne modely, ktoré sú univerzálnymi všestrannými pomocníkmi, majú zvyčajne lištu dlhú približne 45 cm. V rámci benzínových hobby píl býva lišta o čosi kratšia – zhruba 30 až 37 cm.

Tip na záver: Všímajte si detaily

Na záver ešte jedno malé odporúčanie – pri výbere motorovej píly si všímajte detaily. Narážame najmä na materiály, z ktorých sú dané modely zostrojené. Keď sa vám už na prvý pohľad zdá, že jednotlivé diely dobre nelícujú, prípadne sú labilné, pravdepodobne nepôjde o dobrú voľbu. Preto radšej siahnite po overených značkách, akými sú napríklad Stihl, Hecht, Makita, AL-KO či Dolmar.

No a v rámci detailov sa zamerajte aj na také drobnosti, ktoré vám uľahčia a spríjemnia prácu s vašou novou motorovou pílou. Ako príklady môžeme uviesť či už vyhrievanú rukoväť, ktorú oceníte v chladnom počasí, alebo antivibračný systém, ktorý je na nezaplatenie najmä pri dlhotrvajúcej práci s reťazovkou.