Tipy na vianočný darček pre kutila

Máte aj vy doma zručného kutila, ktorý sa neštíti akejkoľvek ručnej práci hodnej správneho domáceho majstra? Potom máte pri zháňaní vianočných darčekov o starosť menej. Vybrať darček pre kutila nemusí byť vôbec zložité. Výbavy a náradia pre chlapov, ktorí doma radi majstrujú, je totiž široké spektrum. Okrem nových druhov sa navyše môžete obhliadnuť aj po nástroji, ktorý síce už váš domáci majster vlastní, no zišiel by sa mu výkonnejší a kvalitnejší. Inšpirujte sa našimi tipmi a pustite sa do výberu vianočného darčeka pre domáceho majstra. 

domaci-majster

Kufrík s náradím je základom výbavy domáceho majstra 

Úplným základom pracovnej výbavy, nielen každého domáceho kutila, je bežné pracovné náradie, ktoré nemôže chýbať v žiadnej domácnosti. Medzi takúto základnú výbavu patria napríklad: 

  • kladivo,
  • šrobováky,
  • meter,
  • kombinačky a kliešte,
  • sada klincov,
  • sada šróbov s hmoždinkami, a mnoho iných. 

Ideálne je mať takéto veci pokope, aby ste vždy našli všetko, čo práve potrebujete. Praktickýdarček pre kutila je v tomto prípade kufrík s náradím, v ktorom je všetko potrebné pekne uložené a usporiadané. Tento tip na darček pre domáceho majstra bude vhodným darom napríklad aj pre vášho syna, ktorý si práve zakladá svoju vlastnú domácnosť. 

Vŕtačka alebo skrutkovač ako univerzálny darček pre každého kutila 

K výbave každého správneho domáceho kutila patrí určite nástroj na pomoc so šróbovaním a vŕtaním. Tu môžete vyberať z dvoch základných typoch vŕtačiek a skrutkovačov. 

Akumulátorové vŕtacie nástroje 

Jedná sa o najpraktickejší a najuniverzálnejší typ prístroja vhodný ako darček  pre domáceho majstra. Ako vyplýva z ich názvu, sú poháňané dobíjateľnou batériou. Pri práci s nimi teda nezavadzajú žiadne káble a nepotrebujú byť zapojené do elektrickej siete, čo ich robí ideálnymi na domáce použitie.  Aku skrutkovač poteší každého domáceho majstra, aj toho začínajúceho. Využije ho totiž vždy, keď bude potrebné niečo rýchlo a efektívne utiahnuť, zmontovať alebo priskrutkovať. Ešte praktickejšia je v tomto prípade aku vŕtačka, ktorá zvládne okrem skrutkovania aj vŕtanie do dreva a kovu, v prípade príklepovej aku vŕtačky aj do muriva. 

Elektrické vŕtačky a skrutkovače 

Ak hľadáte darček pre kutila, ktorý sa vŕtaniu venuje vo väčšej miere, vhodné bude zvoliť vŕtačku, resp. skrutkovač, ktoré sú poháňané elektrickou energiou. Ponúkajú totiž vyšší, stabilnejší výkon a dlhšiu životnosť. Pri výbere výkonnejšej vŕtačky zvážte, akým prácam sa domáci kutil venuje a do akých materiálov bude vŕtačku používať. Ak chcete zvoliť univerzálny darček, vyberajte radšej medzi tými s príklepom, nakoľko si poradia aj s tvrdými materiálmi. S kvalitnou elektrickou príklepovou vŕtačkou tak zvládne domáci majster aj tie najťažšie úkony. 

Darček pre kutila pracujúceho s drevom

Neodmysliteľnou súčasťou výbavy domáceho majstra, ktorý sa venuje práci s drevom, je hoblík. Slúži na úpravu a opracovanie surového dreva a drevených materiálov. Ručný hoblík, s ktorým pracovali už dávno naši starí otcovia, má medzi majstrami stále svojich zástancov, ktorí nanňho nedajú dopustiť. V dnešnej dobe však môže byť vďaka elektrickému hoblíku práca s drevom omnoho jednoduchšia. Ak vyberáte darček pre kutila pracujúceho s drevom, stavte na elektrický hoblík, ktorý sa stane jeho nezameniteľným pomocníkom pri povrchovej úprave dreva.   

Kvalitná brúska nielen na drevo

Ďalší vhodný tip na darček pre domáceho majstra je brúska. Vďaka brúske je možné upravovať rôzne druhy materiálov a ich povrchov. Nejedná sa pritom iba o drevo. Kvalitná brúska poslúži aj pri obrusovaní kovov, plastov a pevných kamenných povrchov. Takisto je výborným pomocníkom pri kefovaní, leštení a odstraňovaní hrdze. Ak ste sa rozhodli vybrať ako darček pre kutila práve brúsku, vyberať môžete z viacerých druhov. Tu sú tie najčastejšie používané. 

Pásová brúska

Elektrická pásová brúska je vhodná na brúsenie rôznych kovov, plastov alebo starých náterov. Vo všeobecnosti sú pásové brúsky najviac využívané pri brúsení rovných povrchov a veľkých plôch. Samotné brúsenie prebieha pomocou brúsneho papiera rôznej zrnitosti. 

Vibračná brúska

Tento typ brúsky funguje na základe vibračného motorčeka, ktorý rozhýbe brúsny papier. Používa sa najmä na brúsenie dreva a jeho hrán, ale aj starých náterov. Mnoho vibračných brúsok je vyrobených v kompaktnom a praktickom prevedení, preto sú šikovným pomocníkom pre každého domáceho majstra. 

Uhlová brúska

Uhlová brúska, ktorú možno poznáte aj pod pojmom karbobrúska, je špecifický typ brúsky. Okrem brúsenia rôznych povrchov má totiž aj funkciu rezania, čo ju robí naozaj všestranným pomocníkom. Ak vyberiete ako darček pre domáceho majstra práve uhlovú brúsku, dokáže si vďaka nej poradiť s rôznymi prácami. Používať ju bude môcť na brúsenie kovov, dreva, plastov, no aj muriva a betónu. Po výmene brúsneho kotúča za rezný, ju zasa môže použiť na oddelenie dlaždíc, kovov, kameňa a iných materiálov. 

Píla pre domáceho majstra 

Medzi praktických pomocníkov, ktorých ocení každý domáci majster, patrí aj píla. Je výborným nástrojom využívaným nielen pri práci s drevom. Súčasťou pracovnej výbavy každého kutila by mala byť minimálne ručná pílka. Výber vždy prispôsobte materiálom, s ktorými domáci majster pracuje. Pre jednoduchšiu prácu pri častom použití sú praktickejšie elektrické alebo šikovné akumulátorové píly. Vyberať môžete z rôznych druhov vrátane reťazových, chvostových alebo kotúčových píl.  

BOEL TIP: Ak neviete, na aký účel by mohla byť píla pri domácom majstrovaní a práci okolo domu využitá, prečítajte si kedy bude jej výber správnou voľbou v článku z nášho blogu.

Prísun elektrickej energie ako darček pre kutila 

Predlžovací kábel s veľkým návinom  

Mnoho domácich majstrov už veľa zo spomínaných prístrojov vlastní. Zaujímavým tipom na darček pre kutila môže byť aj praktický predlžovací kábel. S jeho pomocou bude práca s prístrojmi, ktoré potrebujú prívod elektrickej energie, omnoho jednoduchšia a dostupnejšia. 

Elektrocentrála pre domáceho majstra

Má domáci kutil, ktorému vyberáte darček dielničku, v ktorej nemá priamo zavedenú elektrickú energiu? Prísun elektriny potrebnej k práci mu môžete zabezpečiť darovaním elektrocentrály. Jedná sa o šikovný prístroj, pomocou ktorého dokážete vytvoriť elektrickú energiu na akomkoľvek mieste. 

Nízkonákladový tip na darček pre domáceho majstra 

Ak máte na venovanie darčeka pre kutila, ktorého chcete na Vianoce potešiť vyhradenú menšiu sumu, určite sa mu zídu aj pracovné doplnky, ktoré sú pri majstrovaní spotrebným tovarom. Doplniť mu zásobu týchto pracovných potrieb bude určite dobrý nápad. Inšpirovať sa môžete nasledovnými tipmi:'

  • izolačné pásky,
  • meracie pásmo,
  • sťahovacie pásky,
  • sada matíc,
  • rôzne druhy lepov a tmelov.

Darček pre kutila, ktorý si vyberie on sám 

Ak si nie ste istý, aký darček pre domáceho majstra by bol tým správnym, existuje možnosť ako ho obdarovať rozumne. Venujte mu darčekový poukaz na nákup pracovných nástrojov a pomôcok, vďaka ktorému si sám vyberie presne to, čo potrebuje. Darček pre kutila vo forme poukazu ho určite poteší, no zároveň splní praktickú funkciu, nakoľko nevyberiete nič nevhodné. 

Ochranné pracovné pomôcky ako darček pre domáceho majstra 

V neposlednom rade je pri domácom majstrovaní a práci s rôznymi nástrojmi potrebné dbať aj na bezpečnosť a ochranu tela. Do darčekového balíčka pre kutila môžete zabaliť kvalitné ochranné rukavice, ktoré sa zídu pri každej hrubej pracovnej činnosti. Pre naozaj zaujatých pracantov bude vhodným bezpečnostným darčekom k práci aj ochranný štít s prilbou a chráničmi uší. Ten dokáže okrem prekrytia citlivých častí hlavy, tváre a očí zabrániť aj poškodeniu sluchu z nadmerného hluku

Ak aj váš partner, otec či syn patria k domácim majstrom, ktorí trávia veľa času vo svojej dielni, s našimi tipmi na výber darčeka pre kutila môžete vybrať praktický dar, ktorý využije a zároveň ho aj poteší. Pri výbere zvážte, ktoré prístroje by mohli byť preňho vhodné vzhľadom na práce, ktorým sa bežne okolo domu alebo ako hobby majster venuje.