Starostlivosť o trávnik. Ako dosiahnuť krásny zelený koberec?

Starostlivosť o trávnik je kľúčová vec, ktorú si musíte naštudovať, ak chcete dosiahnuť krásny trávnik. Hoci sa to môže na prvý pohľad zdať jednoduché, no po osadí kobercového trávnika alebo vysiatí trávnika zo semena, nastáva veľa kľúčových okamihov, ktoré vzhľad trávnika ovplyvnia. Ktoré sú tu a ako sa starať o trávnik, aby ste dosiahli očakávaný výsledok? Všetky informácie a odborné rady (overené v praxi) sme zhrnuli v tomto článku. Dozviete sa:

  • Ako na starostlivosť trávnika na jar a v ostatných ročných obdobiach?
  • Ako na výsev a zakladanie trávnika?
  • Ako na polievanie trávnika?
  • Je hnojenie trávnika potrebné?
  • Kedy vertikulovať trávnik?
  • Ako riešiť prevzdušnenie trávnika – aerifikáciu?

benzinova kosacka 2

Starostlivosť o trávnik: Jednodruhový verzus zmiešaný koberec 

Nie je totiž trávnik ako trávnik. Kým donedávna prevažovala všeobecná mienka, že krásny trávnik je len ten, ktorý neobsahuje žiadne iné rastliny, dnes sa misky váh rozkývali. Ľudia, ktorí sa zaujímajú o diverzitu v prírodných spoločenstvách a teda aj v okrasných záhradách, rozširujú svoje obzory. Ako? Tak, že sa namiesto klasických jednodruhových trávnikov snažia o také, ktoré miestami ozvláštnia ostrovčeky ďateliny, drobných sedmokrások alebo púpav

Aké sú výhody takého trávnika?

  • pestrosť – trávniky s viacerými druhmi rastlín sú pre niekoho na pohľad krajším doplnkom exteriéru, ako v prípade jednodruhových trávnikov
  • úžitok – z takého trávnika majú úžitok opeľovače, ktoré podobné plochy vyhľadávajú
  • podpora biodiverzity – práve opeľovače sú potrebnou súčasťou ekosystému celkovo, no taktiež vašej úžitkovej záhrady
  • menej náročná starostlivosť o trávnik – zmiešané trávniky si nevyžadujú takú rozsiahlu starostlivosť (menej kosenia)
  • odolnosť – zmiešaný trávnik je rezistentnejší voči teplu a suchu, keďže navyžaduje toľko polievania vďaka bohatému koreňovému systému, ktorý udržiava vlahu

Takýto trávnik si žije svojim vlastným životom a vo väčšine prípadov sa sám vysporiada s prípadnými problémami. Vyžaduje menej zálievky aj v namáhavom období a zapojenie rastlín, ako napríklad sedmokráska, ďatelina, púpava a podobne prebieha prirodzene, bez potreby zasahovať. 

Ak však vo vašich predstavách krásny trávnik znamená výhradne jednodruhový zelený koberec (inak nazývaný aj golfový alebo anglický trávnik), budú vás zaujímať najmä nasledujúce riadky.

Starostlivosť o trávnik na jar a počas roka 

Ako dosiahnuť krásny trávnik? Odpoveď je jednoduchá, avšak realizácia zďaleka nie. Každé ročné obdobie si totiž vyžaduje špeciálnu starostlivosť, ktorá má svoj význam vzhľadom k teplotám, zrážkam a vegetačnému obdobiu trávy.

Ako sa starať o trávnik na jar? 

Príchodom jari je potrebné trávnik po zime vyčistiť od rôznych usadenín, lístia alebo iných nečistôt (napríkad vertikutáciou). S prvým kosením na jar by ste mali začať, keď tráva dosiahne výšku 5 – 8 centimetrov. Všeobecne sa odporúča nastaviť výšku kosenia tak, aby sa podporilo zahustenie trávnika vďaka rastu silnejšej koreňovej sústavy. To znamená nekosiť trávu pri koreňoch ale nechávať ju vyššiu

Na jar mnohí majitelia trávnikov pridávajú pre lepšiu kondíciu hnojivo, konkrétne dusík. V prípade, ak sa objavujú nechcené druhy rastlín alebo buriny, je jar vhodné obdobie na použitie herbicíd. V oboch prípadoch sa riaďte pokynmi na prípravku, ktorý ste si vybrali. Ak sa vám zdá, že je trávnik dostatočne hustý, nebodaj až príliš, vyskúšajte prevzdušnenie – aerifikáciu (viac info v článku nižšie).

Ako sa starať o trávnik cez leto? 

Cez leto je alfou-omegou zavlažovanie. Nie je však jedno, kedy budete trávnik polievať. Aby sa listy nespálili, voľte radšej včasné ráno alebo podvečer, kedy nie je slnečné žiarenie také intenzívne (vysoká strata vlahy odparovaním). Pravidelnú a rovnomernú zálievku trávnika dosiahnete pomocou zavlažovacieho systému, ktorý si môžete nastaviť podľa svojich preferencií. Čo sa týka kosenia, intenzita cez leto prirodzene klesne. Zlaté pravidlo však hovorí nekosiť viac, než ⅓ dĺžky trávnatých stebiel. Hustejší a vyšší porast totiž pôsobí ako prirodzená bariéra pred odparovaním vlahy a samotnú zem chráni pred vysúšaním. 

Ako sa starať o trávnik na jeseň? 

Ak máte v okolí trávnika stromy, priebežne by ste mali zhrabávať opadané jesenné lístie. Pri kosení tentokrát pokojne nastavte nože nižšie, smerom k zemi, aby ste dosiahli nízky porast. V ňom totiž eliminujete riziko hubových a plesňových ochorení a podporíte odolnosť trávnika od koreňovej sústavy. Z hnojív odporúčame tie, ktorá obsahuje najmä draslík – pre podporu odolnosti v nadchádzajúcej zime. 

BOEL RADÍ: Po extrémnych suchách a horúcom lete si trávnik vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Všetko rady, ako na to, nájdete v článku Ako by mala vyzerať oprava trávnika v suchom lete?

Ako sa starať o trávnik v zime? 

Zimné obdobie znamená pre trávnik aj kosačku odpočinok. Keďže sú zimy v našom podnebnom pásme výrazne miernejšie, nečudujte sa, že bude trávnik vyžadovať posledné kosenie ešte v novembri. Následne môžete kosačku zazimovať a z času na čas trávnik pozorovať. Poškodiť by ho mohla napríklad veľká záťaž utlačenej snehovej pokrývky, preto niektorí majitelia zvyknú v zimnom období sneh z trávnikov odhrabávať (najmä v pochôdznej časti).

Výsev a zakladanie trávnika. Postup, ako na to 

Plánujete založiť nový trávnik? V tom prípade vás bude zaujímať, ako sa vyvarovať najčastejším chybám. Pripravili sme si pre vás postup s jednotlivými bodmi, vďaka ktorým vás na konci čaká rovnomerný, odolný a zdravý trávnatý koberec.

Krok 1.: Vyberte si vhodný trávnik 

Existuje niekoľko druhov trávnikov. Ich výber by ste mali zvážiť najmä s ohľadom na podmienky stanovišťa, kde bude trávnik umiestnený (slnečná časť, tieň a pod.). Taktiež je dôležité porozmýšľať, aký typ trávnika by ste uprednostnili – okrasný alebo skôr namáhavejší golfový trávnik. Prípadne zmiešanú zmes trávnika s rôznymi druhmi, ktoré sa dokážu lepšie adaptovať na striedavé podmienky. 

Krok 2.: Pred výsevom trávnika pripravte plochu 

V ideálnom prípade ju vyrovnajte. Vyhnete sa tak nepravidelnému rozptylu semien a ich presunu v momente zavlažovania. Plochu by ste mali očistiť od predošlého porastu a taktiež nečistôt či drobných prekážok, ako sú vetvy stromov, rôzne úlomky alebo kamene. Pôdu môžete premiešať s kompostom a dodať tak trávniku výživu už pri štarte.

Krok 3.: Výsev trávnika musí byť rovnomerný 

Každý predajca trávnikového osiva uvádza na obale aj návod, v akej hustote je ideálne výsev realizovať. Aby bol trávnik vysiaty rovnomerne, zadovážte si výsevný vozík, ktorý sa vám v prípade veľkej plochy oplatí zabezpečiť. Následne nezabudnite semená zatlačiť do zeme (napríklad pomocou valca), aby ich nerozfúkal vietor a v prípade nerovností ich nesplavilo do nižšie položených plôch alebo žliabkov.

Krok 4.: Zavlažovanie a hnojenie po zakladaní trávnika 

Pravidelne a dostatočne. Tak znie hlavná rada, aby semienka vyklíčili. Pozor však na zavlažovanie príliš prudkým spôsobom (napríklad prúdom z hadice). Takéto zavlažovanie trávnik skôr poškodí, semienka vyplaví a spôsobi nerovnosti. V prípade, ak chcete podporiť rast novozaloženého trávnatého porastu už v počiatočných fázach, jednoducho pridajte hnojivo s postupným uvoľňovaním. 

Krok 5.: Kedy prvýkrát pokosiť trávnik po jeho založení? 

Prvé kosenie nemusíte uponáhľať. V časovom horizonte približne 3 týždňov (alebo keď má tráva 8 – 10 centimetrov) od založenia trávnika môžete pomaly štartovať kosačku a skrátiť trávnatý porast maximálne o tretinu. Tráva tak neutrpí taký šok a zároveň podporíte jej zdravé zakoreňovanie. Pozor však aj na to, v akej kondícii je vaša kosačka, Úplným základom je mať ostré nože, vďaka ktorým je rez čistý a nestáva sa tak vstupnou bránou pre rôzne ochorenia a plesne

BOLE RADÍ: Jednoduchšia na ovládanie a cenovo dostupnejšia je elektrická kosačka. S benzínovou však nie ste ničím obmedzovaní (dĺžka kábla, prípadne akumulátor) a navyše je výkonnejšia. Ak si nie ste výberom istí, položte si týchto 8 otázok, vďaka ktorým zistíte, ktorá kosačka bude pre vás ideálnou.

Rady a tipy na polievanie trávnika 

Ak premýšľate nad tým, ako často polievať trávnik, aby nevyschol, prípadne, aby ste ho zachovali v optimálnej kondícii a zdravej farbe, univerzálna odpoveď neexistuje. Závisí od polohy trávnika, jeho typu a taktiež podmienok (nadmorská výška, ročné obdobie, teplota a pod.). Dobrá rada však znie – polievajte ho pravidelne. Lepšou voľbou je polievať ho v dostatočnej miere a menej častejšie, aby sa vytvoril hlboký a silný koreňový systém. A kedy ho polievať? Už vyššie sme spomenuli, že polievanie by malo byť skoro ráno alebo v neskorých hodinách, aby ste čo najviac eliminovali odparovanie a zároveň nespôsobili tráve šok.

Hnojenie trávnika: Kedy ho potrebujete? 

Živiny a optimálny rast. To sú benefity, ktoré hnojenie trávnika ponúka. Okrem toho však so sebou nesie aj riziká, najmä v prípade, ak to s hnojením preženiete. Nadmerné hnojenie môže spôsobiť neprirodzený rast a tým pádom aj menšiu rezistentnosť voči škodcom a chorobám. Zároveň môže pri neprimeranom množstve a intenzite prísť k porušeniu rovnováhy životného prostredia a v najhoršom prípade aj k znečisteniu vodných zdrojov. 

Ak sa však pre hnojenie rozhodnete, platí, že na jar je vhodné dodávať živiny pomocou dusíka a na jeseň siahnite po draslíku, ktorý pomôže trávniku preklenúť vegetačný zimný spánok a náročnejšie podmienky (chlad a pod.).

Kedy vertikutovať trávnik a ako vyriešiť mach v trávniku? 

Práve vertikutácia pomáha eliminovať mach, ktorý sa môže po čase hromadiť v trávniku. Mach svojím rozpínaním zabraňuje rastu trávy a oberá ju o živiny a svetlo. Vertikulácia je proces, ktorý odstráni odumreté časti trávnika (okrem machu korene odumretých rastlín, drobné lístie a rôzne iné nečistoty). Odstránenie machu z trávnika pomocou vertikutátora pomáha udržiavať zdravý a hustý trávnatý porast. 

Odpoveď na otázku kedy vertikutovať trávnik znie jasne – na jar a na jeseň. Pred bujným vegetačným obdobím na jar odstránite nečistoty a odumreté časti a trávnik sa rýchlo spamäta. Naopak, pred zimou, ho môžete lepšie pripraviť na vegetačný spánok tým, že ho zbavíte usadenín, machu a odumretých častí trávy.

Aerifikácia – prevzdušnenie trávnika

Na prevzdušnenie trávnika môžete použiť špeciálny nástroj – aerifikátor alebo inak známy ako prevzdušňovač trávnika. Aerifikátor v trávnatej ploche vytvára otvory (5 – 8 centimetrov hlboké) v rozmedzí päť až desať centimetrov, vďaka ktorým prenikajú do pôdy vzduch, voda a potrebné živiny až ku koreňom trávy. Malé dutinky zároveň prekyprujú hutnú pôdu a umožňujú lepšiemu rozrastaniu koreňového systému. 

Ako často sa odporúča prevzdušňovať trávnik? Aerifikácia by sa mala vykonávať pravidelne, aby sa podporil rast a optimálna kondícia trávnatej plochy, minimálne však jedenkrát na jar a jedenkrát na jeseň, kedy je trávnik v aktívnej fáze. 

Starostlivosť o trávnik je naozaj kapitola sama o sebe. Veríme však, že s našimi radami a širokou ponukou záhradných pomocníkov, bude výsledkom vašej snahy krásny trávnik presne podľa vašich predstáv.