Všetko o motorových pílach od A po Z

Motorové píly pôsobia na záhradkára začiatočníka s riadnou dávkou rešpektu. Avšak len v tom prípade, ak celkom presne nevie, ako veľmi mu dokážu uľahčiť prácu v záhrade, sade, parku či v lese. Pozeráte už dlhšie po motorovej píle, no chýba vám dostatok informácií, aby ste si vedeli správne vybrať? Čítajte ďalej. V tomto článku:

  • vysvetlíme výhody motorových píl, 
  • prevedieme rôznymi druhmi,
  • dáme rady, podľa čoho vybrať motorovú pílu, 
  • porovnáme najpredávanejšie značky motorových píl.

motorova pila 2

Aké sú výhody motorovej píly?

Motorová píla je pomocníkom na spracovanie dreva, ktorého si zaručene obľúbite, ak máte na pozemku stromy a kry, o ktoré sa treba pravidelne starať. Ručné pílenie drevín a dizajnové úpravy okrasných kríkov či plotov vám uľahčí a navyše výrazne skráti čas potrebný na ich starostlivosť.

Aké ďalšie benefity majú motorové píly?

  • sú výkonné – môžete pomocou nich tvarovať a spracovávať aj hrubšie dreviny

  • sú odolné – nemusíte sa obávať, že sa vám pri hrubšom konári ohne čepeľ, ako je to v prípade ručnej pílky

  • sú prenosné – motorová píla (s výnimkou elektrickej motorovej píly) vás nebude obmedzovať vo voľnom pohybe po rozsiahlejšom pozemku a ťažšie dostupných miestach

  • ponúkajú široký výber – ponuka motorových píl je natoľko rozsiahla, že si môžete vybrať presne takú ktorá splní vaše požiadavky v závislosti od množstva a charakteru drevín, ktoré potrebujete upravovať

  • šetria váš čas – pomocou motorovej píly spracujete väčšie množstvo dreva, než za pomoci ručnej píly

  • majú široké uplatnenie – okrem rezania konárov a starostlivosti o úžitkové dreviny vám motorové píly pomôžu s tvarovaním okresných kríkov, odstraňovaním nežiadúcich vetiev alebo prípravou palivového dreva

  • uľahčujú prácu s drevom – vďaka motorovej píle budete efektívnejší, za kratší čas spracujete väčšie množstvo drevín a kríkov, než dosiaľ

Aké druhy motorových píl existujú? 

Hoci sa pod pojmom motorová píla najčastejšie myslí benzínová motorová píla, na výber máte viac možností. Príkladom je elektrická motorová píla alebo jej bezkáblová verzia – akumulátorová motorová píla. Hlavný rozdiel medzi nimi spočíva v pohone, veľkosti, váhe a flexibilite. Aké sú ich benefity a, naopak, nevýhody, ktoré by vás mohli od kúpy konkrétneho typu motorovej píly odradiť? 

Benzínová motorová píla – výhody a nevýhody 

Benzínová motorová píla je ideálnou voľbou pre profesionálne použitie, keďže zvláda vďaka svojmu výkonu a odolnosti aj tie najnáročnejšie úkony. Okrem úpravy drevín je to bezproblémové spracovanie dreva na palivo a taktiež rôzne stavebné práce alebo práce v teréne. Preto po nej siahajú majitelia záhrad a pozemkov s mohutnými drevinami, prípadne ovocnými sadmi a vinicami. Zároveň tvorí pracovnú výbavu profesionálnych drevorubačov a stavbárov. Využívajú ju vo veľkom lesníci, poľovníci a záchranné zložky (hasiči, horská služba a pod). 

Výhody benzínovej motorovej píly 

Najväčšou výhodou benzínovej motorovej píly je silný motor. Ten jej dodáva výkon a určuje aj rýchlosť, akou píla reže. Okrem toho je tu dôležitý prvok flexibility – s motorovou pílou na benzín nie ste obmedzený káblom ani zdrojom energie. Môžete sa voľne pohybovať po záhrade alebo väčšom pozemku.

Nevýhody benzínovej motorovej píly 

Výkonnejšie riešenie si obvykle vyžaduje viac starostlivosti. Tak je to aj v prípade benzínovej motorovej píly. Mimo pravidelnej údržby nezabúdajte na servis – kontrolu jednotlivých častí motora a taktiež dopĺňanie paliva, oleja a výmenu filtrov. Pre niekoho môže byť veľkou nevýhodou vyššia hmotnosť benzínovej motorovej píly a taktiež hlučnosť či vyššia miera otrasov. Tento druh motorovej píly je vzhľadom na všetky vymenované nevýhody náročnejší na používanie.

Elektrická motorová píla – výhody a nevýhody 

V prípade elektrických motorových píl platí, že sú vhodnejšie pre záhradkárov, ktorí spracovávajú drevo len občasne. Ak máte na pozemku zopár stromov alebo kríkov, ktoré potrebujú upraviť pár krát do roka, je pre vás motorová píla na elektrický pohon dostupnejšou voľbou. V niektorých prípadoch však po nej siahajú aj profesionáli. Napríklad vtedy, ak majú prístup k benzínu obmedzený (nedostatok zásob) alebo tí, ktorí sa snažia brať ohľad na environmentálny rozmer. 

Výhody elektrickej motorovej píly 

Najväčší benefit je, že elektrická motorová píla nepotrebuje žiadne palivo. Stačí zdroj elektrickej energie a môžete ju používať bez obmedzenia. Zároveň sú tieto píly jednoduchšie na ovládanie aj údržbu a sú aj ľahšie (absencia nádrže a paliva). Prácu s elektrickou pílou zvládnu aj zručnejšie záhradkárky alebo starší ľudia. Veľké plus, ktoré zohľadňuje dobré susedské vzťahy, je menšia hlučnosť v porovnaní s benzínovou motorovou pílou. 

Nevýhody elektrickej motorovej píly 

Nebudeme si klamať. Elektrická motorová píla má svoje obmedzenia. Je nimi najmä to, že na jej fungovanie potrebujete prístup elektrickej energie. Zároveň si treba zvyknúť na väčšiu opatrnosť pri zaobchádzaní s pílou keďže váš pohyb limituje kábel. Ďalšou nevýhodou je aj výkon, ktorý býva v porovnaní s benzínovou pílou menší. Znamená to, že elektrická motorová píla nemusí zvládnuť také množstvo práce alebo spracovať určitú hrúbku dreva. 

Akumulátorová motorová píla – výhody a nevýhody 

Akumulátorové motorové píly sú ekvivalentom elektrických. Zásadným rozdielom je to, že na ich používanie nepotrebujete byť v dosahu zdroja elektrickej energie, keďže fungujú na batérie – akumulátor. Síce sa tým eliminuje nevýhoda obmedzenia káblom, no pridáva sa obmedzenie na dobu pílenia. Riešením môže byť náhradný akumulátor, ktorý si v prípade, ak sa vám jeden vybije, len vymeníte a pílite ďalej. 

Výhody akumulátorovej motorovej píly 

Aku motorové píly sú mobilné, flexibilné a menej hlučné. Ľahko sa ovládajú a ponúkajú skvelú možnosť, ako sa bez obmedzenia pohybu starať o dreviny na pozemku alebo v záhrade. 

Nevýhody akumulátorovej motorovej píly 

Už spomenuté obmedzenie z pohľadu funkčnosti určuje akumulátor. Je teda potrebné vyberať pílu s dostatočnou kapacitou batérie alebo si rovno zaobstarať aj náhradnú. Z pohľadu výkonu zvládajú aku motorové píly stredne až menej náročné práce. Sú ideálnym pomocníkom pre rozsiahle záhrady, sady a parky, kde je len niekoľko drevín. 

Ako si vybrať vhodnú motorovú pílu? 

Rovnako, ako v prípade inej záhradnej techniky, o výbere motorovej píly rozhoduje niekoľko dôležitých faktorov. Keď ste si prečítali vyššie spomenuté informácie, možno už máte predstavu o tom, ktorá z motorových píl by bola pre vás najlepšou voľbou. Druhým krokom je výber z množstva značiek (motorove pily STIHL, motorove pily HUSQVARNA, motorové píly ALKO a pod.) jednotlivých modelov, ktoré predajcovia ponúkajú. 

motrova_pila_2

Ako si s tým poradiť a čo všetko pri rozhodovaní sa zvážiť?

Na čo budete motorovú pílu používať? 

Porozmýšľajte nad tým, na čo všetko budete pílu používať. Ste profesionál a pracujete s drevom denne? Alebo máte sad s ovocnými drevinami či lesný revír? V tom prípade je benzínová motorová píla jasnou voľbou. Ak však potrebujete píliť len občas, postačí vám elektrická alebo akumulátorová motorová píla.

Porovnajte si výkon motorových píl 

Najdôležitejšie parametre – výkon a rýchlosť rezania motorovej píly. Výkon sa udáva v jednotkách kW alebo HP (konská sila). Platí priama úmera a teda väčší výkon znamená, že s pílou zvládnete aj náročnejšie kúsky – hrubšie a tvrdšie drevo. Podobne je to aj v prípade rýchlosti. Čím vyššia rýchlosť, tým je pílenie efektívnejšie.

Zvážte rozmery motorovej píly 

To, aká veľká a najmä ťažká je motorová píla, rozhoduje aj o tom, ako dlho budete vládať s týmto pomocníkom pracovať. Ak to nie je potrebné, navyberajte si zbytočne výkonnejšiu pílu, ktorú ovládať bude pre vás problémom. Rovnake je to v náročnejších podmienok. Napríklad priamo na strome (v prípade profesionálnych pilčíkov) môže byť pohodlnejšie a menej únavné pracovať s ľahšou a kompaktnejšou pílou

Nezanedbajte bezpečnostné prvky

Pri výbere motorovej píly sa uistite o bezpečnostných prvkoch. Základom je brzda reťaze, ochranný kryt a spätný úder. Pred samotným používaním motorovej píly sa nezabudnite vo vlastnom záujme informovať o bezpečnosti pri práci a dôkladne si preštudovať návod či manuál. 

Akú značku motorovej píly vybrať? Stihl, Husqvarna a iné 

Najčastejšie sa na našom trhu skloňujú motorové píly Stihl, Husqvarna, AL-KO a podobne. Pri výbere konkrétnej značky rozhodujú najmä osobné skúsenosti a preferencie (napríklad z pohľadu inej záhradnej techniky danej značky, s ktorou ste spokojný). Dobrým zdrojom v prípade, ak sa neviete rozhodnúť, je poradiť sa pri výbere s odborným predajcom alebo si prečítať diskusie či recenzie zákazníkov na internete.

Koľko stojí motorová píla? Lacné motorové píly verzus drahé 

Niekto má jasný rozpočet, iný aspoň približnú sumu, ktorú by chcel na kúpu motorovej píly minúť. Ak je hneď zo začiatkou vašou voľbou orientovať sa na lacné motorové píly, dvíhame varovný prst. Dôležitejšie, než lacná píla je to, aké sú jej parametre. Základné modely alebo dokonca lacné alternatívy výrobcov bez garancií vám môžu spôsobiť väčšie škody, než by ste si mohli predstaviť. Dôvodom je najmä dôraz na bezpečnosť. Preto je optimálnou cestou hľadať kompromis medzi cenou a výkonnou motorovou pílou, ktorá splní vaše nároky. Dobrou radou je sledovať overených predajcov a ustriehnuť si napríklad cenové akcie na motorové píly.

Podarilo sa vám zorientovať v motorových pílach? Ak vám ostali nezodpovedané otázky alebo sa neviete pri výbere rozhodnúť, kontaktujte nás. Radi vám podáme pomocnú ruku spolu so širokým sortimentom motorových píl.