Ako vybrať vhodnú elektrocentrálu?

Elektrocentrály sú technické zariadenia, ktoré dokážu z iných zdrojov energie vyrobiť elektrickú energiu. Sú dostupné v rôznych veľkostiach a kapacitách. Okrem tých menších, bežne používaných v prípadoch, keď potrebujete elektrickú energiu na miestach, kde nie je dostupná, existujú aj veľkokapacitné elektrocentrály. Tie sú schopné zásobiť energiou rozličné budovy, ako napríklad nemocnice alebo letiská. Elektrocentrály sú často využívané aj ako náhradný zdroj energie pre prípad výpadku elektrického prúdu.

V nasledujúcom článku si zhrnieme výhody a využitie elektrocentrál. Prečítajte si overené rady, ktoré vám pomôžu pri výbere správnej elektrocentrály. 

elektrocentrala_2

Druhy elektrocentrály podľa zdroja pohonu 

Pred výberom elektrocentrály je na začiatok dôležité poznať ich rozdelenie podľa zdroja energie, ktorý ich poháňa. 

 

Elektrocentrály s palivovým pohonom 

  • Benzínová elektrocentrála

Táto elektrocentrála používa na pohon benzín. Ide zväčša o mobilné a ľahké malé elektrocentrály, používané napríklad pri kempovaní.

  • Naftová elektrocentrála

Palivom pre chod naftovej elektrocentrály je, pochopiteľne, nafta. Tieto elektrocentrály sú výkonnejšie a majú dlhšiu životnosť ako benzínové. Preto sú vhodné pre dlhodobé a náročnejšie využitie na stavbách, ako záložné zdroje, a podobne.

  • Plynové elektrocentrály

Zdrojom pohonu je zemný plyn alebo LPG. Ich výhodou, oproti elektrocentrálam s bežným palivom, je väčšia čistota a nižšie emisie.

 

Elektrocentrály s ekologickým zdrojom pohonu 

  • Solárna elektrocentrála

Je ideálna na miesta, kde dopadá veľa slnečného žiarenia, nakoľko práve to je zdrojom jej energie. Za pomoci slnka a fotovoltaických panelov sú solárne elektrocentrály výborným ekologicky udržateľným nástrojom na výrobu  elektrickej energie. 

  • Veterné elektrocentrály

Radia sa medzi overené ekologické a obnoviteľné elektrocentrály. Energiu získavajú z vetra pomocou turbín, preto je pre ich fungovanie potrebné miesto s dostatočnou veternosťou. 

  • Hydraulické elektrocentrály

Najčastejšie sú využívané pri vodných elektrárňach, nakoľko na generovanie elektrickej energie používajú turbíny poháňané prúdom vody. 

 

Výhody a využitie elektrocentrál 

Elektrocentrály sú ako záložný zdroj zárukou neustáleho zdroja elektrickej energie v prípade jej výpadku. To ocenia nielen podniky v rozličných odvetviach, ale aj domácnosti, v ktorých je z rozličných dôvodov potrebný neustály prísun energie. 

Neoceniteľné sú elektrocentrály na miestach, kde nie je k dispozícii elektrická energia a vy ju tam potrebujete. Využiť ich viete ako prísun energie na odľahlých miestach ako sú horské chaty alebo napríklad pri kempovaní v prírode, na stavenisku a podobne. 

Ekologické elektrocentrály, využívajúce na pohon slnečné žiarenie, vietor alebo vodu, sú považované za prístroje, vďaka ktorým môžeme využívať obnoviteľné zdroje energie a znížiť tým negatívne vplyvy na životné prostredie. 

 

Medzi najčastejšie miesta a príležitosti, na ktorých môžete elektrocentrály využiť patria:

  • kempingy, karavany
  • stavenisko
  • záhrada bez prívodu elektrickej energie
  • domácnosť (ako záložný zdroj energie)
  • podujatia ako sú koncerty, festivaly a výstavy
  • odľahlé oblasti (ostrovy, menšie odľahlé komunity)
  • práca na poliach, v lese

Ako vybrať vhodnú elektrocentrálu? 

Aby ste našli elektrocentrálu, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám a zároveň efektívne splní svoju úlohu, odporúčame zodpovedať si nasledujúce otázky:

Na aké účely budem elektrocentrálu potrebovať? 

Je potrebné zvážiť si, aké prístroje a spotrebiče budete k elektrocentrále pripájať. Od toho priamo závisí, aký výkon elektrocentrály budete potrebovať. Niektoré elektrocentrály disponujú aj možnosťami pripojiť USB koncovku na nabíjanie a napájanie elektroniky.  

Aký druh pohonu elektrocentrály mám pri výbere zvoliť? 

Najčastejšie je pri tejto otázke dôležité zamerať sa na dostupnosť a cenu paliva. Ak vám to podmienky dovoľujú, môžete siahnuť aj po vyššie spomenutých ekologickejších elektrocentrálach. 

Bude elektrocentrála na stabilnom mieste alebo ju budem prenášať? 

Pouvažujte nad miestom, na ktorom bude elektrocentrála najviac využívaná. Ak ju budete často presúvať, poobzerajte sa po kompaktnej elektrocentrále. Pokiaľ hľadáte vysoko výkonnú elektrocentrálu, ktorou budete privádzať energiu pri väčšom odbere na stabilnom mieste, oplatí sa vyberať z výkonnejších a teda i väčších elektrocentrál.

Parametre, ktoré je potrebné pred kúpou elektrocentrály sledovať 

Pri výbere elektrocentrály je vhodné zamerať sa na parametre, ktoré vám napovedia, akú elektrocentrálu si zvoliť. Kľúčovými budú najmä nasledovné faktory:

1. Palivo, ktoré elektrocentrála využíva na pohon

Výber paliva závisí od vašich preferencií, ceny a dostupnosti paliva. Ak vám to podmienky dovoľujú, môžete si zvoliť aj alternatívne, k životnému prostrediu šetrnejšie elektrocentrály. Benzínová elektrocentrála, je však spolu s naftovou v súkromných podmienkach stále najbežnejšie používaná. 

2. Výkon elektrocentrály je kľúčový 

Výkon elektrocentrály závisí hlavne od vašich potrieb, spotreby energie a spotrebičov, ktoré k nej plánujete napájať. Podľa výkonu sa zaraďujú elektrocentrály  do nasledovných kategórií:

  • elektrocentrály s výkonom od 1 do 10 kW  domáce elektrocentrály vhodné na napájanie spotrebičov v domácnosti, záhrade, resp. pri kempovaní
  • elektrocentrály s výkonom od 5 do 50 kW  využívané najmä na staveniskách a väčších plochách na pripojenie rôznych pracovných nástrojov a príslušenstva, vhodné keď potrebujete výkonnú jednofázovú elektrocentrálu
  • elektrocentrály s výkonom od 50 do 500 kW  komerčné elektrocentrály používané najmä v zariadeniach ako sú reštaurácie, obchody a ďalšie komerčné zariadenia
  • elektrocentrály s výkonom nad 500 kW priemyselné elektrocentrály používané na letiskách, v nemocniciach, priemyselných závodoch a podobne

3. Hlučnosť elektrocentrály

Hlučnosť elektrocentrál sa pohybuje v priemere medzi 60 – 100 dB. V prípade potreby naozaj tichého chodu nájdete aj elektrocentrály s hlučnosťou okolo 53 dB. Výber elektrocentrály podľa tohto parametra závisí od miesta jej použitia. 

4. Spotreba paliva je dôležitým parametrom

Pokiaľ vyberáte elektrocentrálu s palivovým pohonom, odsledujte si spotrebu paliva a efektivitu chodu elektrocentrály. Vyberajte elektrocentrálu, ktorá minimalizuje spotrebu paliva a okrem svojej peňaženky potešíte aj životné prostredie. 

5. Životnosť elektrocentrály – počet prevádzkových hodín, ktoré zvládne

Elektrocentrála je prístroj, ktorý vám môže slúžiť niekoľko rokov. Bežné domáce malé elektrocentrály vydržia 2 000 až 5 000 prevádzkových hodín. To znamená, že aj pri dennom 8 hodinovom používaní sa jej životnosť šplhá na 5 až 10 rokov.

Pri komerčných a priemyselných elektrocentrálach sa počet prevádzkových hodín udáva od 5 000 až do 30 000. Životnosť elektrocentrály je však spojená s mnohými faktormi, ktoré na ňu vplývajú. Okrem kvality výroby sú to hlavne následná starostlivosť, pravidelná údržba a frekvencia používania. 

6. Bezpečnostné funkcie

Mnohé elektrocentrály disponujú rôznymi bezpečnostnými funkciami, ktoré sa vám pri používaní môžu zísť. Pre bezpečnú prácu s elektrocentrálou sú zaujímavé napríklad ochrana proti úniku paliva alebo proti prehriatiu, automatický vypínač pri nízkej hladine oleja a mnohé ďalšie.  

7. Starostlivosť a údržba predlžujú životnosť elektrocentrály

Aby vám vaša elektrocentrála vydržala čo najdlhšie, je potrebné aby ste venovali dostatok pozornosti aj údržbe, ktorú si vyžaduje. Pre jednoduchšiu starostlivosť vyberajte elektrocentrály, ktorých údržba nie je príliš náročná a finančne nákladná.

8. Cena elektrocentrály

V neposlednom rade je potrebné zvážiť rozpočet, ktorý na kúpu elektrocentrály máte a nájsť vhodný kompromis medzi kvalitou a cenou. Cena pri elektrocentrálach sa odvíja hlavne od výkonu a značky, no aj ďalších spomínaných parametrov. 

 

3 overené rady ako vybrať elektrocentrálu na záver

Malé elektrocentrály sú šikovným pomocníkom. Pozor však na výkon


Tak, ako niekto potrebuje kvalitnú výkonnú elektrocentrálu, ktorú používa často, sú medzi nami aj takí, pre ktorých nie je vysoký výkon elektrocentrály až taký podstatný. Ak aj vy potrebujete elektrocentrálu na občasné použitie alebo ako záložný zdroj do domácnosti v prípade výpadku elektrickej energie, vyberte si menšiu elektrocentrálu, ktorá bude pre vaše potreby určite postačujúca.   

Pre tichý chod zvoľte bezhlučné elektrocentrály 

Medzi elektrocentrály s najtichšou prevádzkou patria najmä solárne elektrocentrály. Ich použitie je ale často obmedzené zdrojom ich pohonu. Sú napríklad opatrené rôznymi izolačnými a technologickými vylepšeniami. Ak potrebujete práve takú, vyberajte invertorové elektrocentrály, ktoré patria medzi menej hlučné. 

Pre stabilný a tichý prívod energie vyskúšajte kompaktné invertorové elektrocentrály 

Invertorové elektrocentrály sa stali pre svoje vlastnosti obľúbenými najmä na cestách, v karavanoch a na kempovanie. Ich dizajn pripomína malý kufrík a dokážu za pomoci invertora produkovať stabilnú a čistú elektrickú energiu. Preto sú vhodné aj na poháňanie citlivej elektroniky, akou je napríklad počítač alebo chladnička. Okrem kompaktnosti a stabilnej energie, ktorú tvoria, je ich veľkým prínosom aj nižšia spotreba paliva. Keďže je ich motor elektricky regulovaný, aj hlučnosť a vibrácie pri použití invertorových elektrocentrál sú značne nižšie ako pri bežných elektrocentrálach.  

Podarilo sa vám zorientovať sa v širokom výbere elektrocentrál? Veríme, že sa vám to aj vďaka našim radám podarí a nájdete tú najvhodnejšiu. Ak si však stále nie ste istí, prípadne potrebujete poradiť, pokojne nás kontaktujte.