Vyberáme krovinorez. Na čo sa pri výbere zamerať?

K základnej výbave záhrad a rodinných domov so záhradou patrí kosačka,. Okrem klasickej kosačky, ktorú využívame najmä pri kosení väčších trávnatých plôch, je stále obľúbenejším pomocníkom krovinorez. Krovinorezy sú nástroje používané na kosenie trávy, kríkov, odstraňovanie buriny a iných rastlín. Sú užitočným prístrojom pre udržiavanie záhradného porastu a pre ich vlastnosti nachádzajú využitie nielen medzi profesionálnymi záhradníkmi, ale aj v bežných záhradách. Aké máte pri výbere možnosti a na čo sa pred kúpou zamerať si priblížime v nasledujúcom článku.

krovinorez_2

Výhody krovinorezu 

Práca s krovinorezom je v mnohých ohľadoch efektívnejšia a praktickejšia, ako práca s kosačkou. Ak aj u vášho obľúbeného predajcu so záhradnou technikouprebieha na krovinorez akcia a uvažujete nad jeho kúpou, tu sú hlavné výhody, ktoré vám práca s ním ponúka. 

Krovinorez zvládne ťažko dostupné miesta 

Zaobstarať si krovinorez sa oplatí všetkým, ktorí sa pri úprave svojich záhrad musia popasovať s nerovným terénom a úpravou porastu na ťažšie dostupných miestach okolo budov, stromov a podobne. Navyše, je v porovnaní s kosačkou kompaktnejší a ľahší, preto sa s ním dostanete aj na horšie dostupné miesta.

Kosenie s krovinorezom je efektívnejšie 

S vysokým výkonom, ktorý moderné krovinorezy ponúkajú, dokážete účinne, rýchlo a efektívne kosiť akýkoľvek trávnatý porast. Ľahko si poradí aj s vyšším a hustejším trávnatým porastom.

Krovinorez zvláda aj tvarovanie kríkov 

Veľké využitie nachádzajú krovinorezy v okrasných záhradách, keďže je s nimi možné pracovať precízne a dokážu vytvárať čisté línie. Priam nevyhnutnosťou je kvalitný krovinorez v záhradách, ktoré si vyžadujú úpravu okrasných kríkov. S krovinorezom bude tvarovanie vášho živého plotu jednoduchšie a výsledok bude stáť za povšimnutie.

Všestranné využitie 

Krovinorezy sú schopné okrem kosenia trávy upraviť aj krovie a mladé stromčeky. Stačí, ak si zakúpite krovinorez s rezacími nožmi alebo diskami na to určenými. Sú tak spoľahlivými pomocníkmi aj pri starostlivosti o neudržiavanú plochu. 

Aké typy krovinorezov poznáme? 

Vo všeobecnosti rozlišujeme niekoľko základných typov krovinorezov. Delia sa podľa typu napájania a konštrukcie a každý z nich má určité výhody a nevýhody. 

Vo všeobecnosti rozlišujeme niekoľko základných typov krovinorezov. Delia sa podľa typu napájania a konštrukcie a každý z nich má určité výhody a nevýhody. 

 

Prečo si vybrať elektrický krovinorez?  

Výhody elektrických krovinorezov: 

  1. Ľahká údržba

Elektrický krovinorez má v porovnaní s tým benzínovým menej mechanických častí a tým je aj jeho údržba jednoduchšia. Zároveň nie je potrebné starať sa o dostatok paliva, meniť oleje a filtre. 

   2. Nízka hlučnosť

Veľkou výhodou elektrických krovinorezov je ich tichý chod. Pri práci s nimi tak nebudete spôsobovať taký hluk, ako napríklad pri použití benzínového krovinorezu. 

   3. Nižšia váha

Pre svoju nižšiu hmotnosť je elektrický krovinorez obľúbený najmä pri práci na záhrade, kde postačuje aj jeho slabší výkon. Ľahšie sa s ním manipuluje a nebudete z práce príliš unavený. 

   4. Jednoduché ovládanie a štartovanie

Pre naštartovanie elektrického krovinorezu je postačujúce stlačiť tlačidlo alebo otáčať prepínačom, preto si s jeho ovládaním hravo poradia aj menej skúsené a technicky založené typy ľudí.

Nevýhody elektrických krovinorezov: 

  1. Elektrické napájanie

Najväčšia nevýhoda elektrických krovinorezov je potreba napojenia do elektrického prúdu. Práca a pohyb s ním sú tak obmedzené dĺžkou  elektrického kábla. 

   2. Nižší výkon

V porovnaní s benzínovými krovinorezmi majú tie elektrické nižší výkon. Preto sú menej vhodné na náročnejšie úlohy týkajúce sa kosenia hrubých a silnejších stoniek, vysokých tráv a hustých porastov.  

 

Prečo si vybrať benzínový krovinorez?  

Výhody benzínových krovinorezov: 

  1. Flexibilita

Keďže benzínový krovinorez nepotrebuje k napojeniu kábel a elektrinu, je možné s ním pracovať prakticky kdekoľvek. To z neho robí vhodného  pomocníka aj na odľahlých plochách bez prívodu elektrickej energie. 

   2. Výkon a rýchlosť

V porovnaní s elektrickými, majú benzínové krovinorezy vyšší výkon, čo im umožňuje zvládnuť upraviť aj hrubší a silnejší porast. Takisto mnohokrát disponujú i väčšou rýchlosťou otáčok.

   3. Viacúčelovosť

Benzínové krovinorezy bývajú vybavené rozličnými rezacími nástrojmi, vďaka čomu sú všestranné a dokážu sa prispôsobiť rôznym porastom.

   4. Odolnosť voči náročným podmienkam

Vedia sa popasovať aj s náročným hustým porastom a vlhkým prostredím. So svojimi vlastnosťami, výkonom a konštrukciou zvládnu aj kosenie v náročnejších podmienkach.

Nevýhody benzínových krovinorezov: 

  1. Hlučnosť

Benzínové krovinorezy sú výrazne hlučnejšie ako tie elektrické. Preto nie je veľmi vhodné používať ich v miestach, kde by mohla byť zvýšená hlučnosť rušivá. 

   2. Väčšia hmotnosť

Vzhľadom na konštrukciu a palivo, ktorým sú krovinorezy poháňané,  býva ich hmotnosť vyššia. Práca teda nemusí byť tak pohodlná, ako s elektrickým krovinorezom.

   3. Častejšia a dôsledná údržba 

Nakoľko sa jedná o benzínový typ krovinorezov, musíte pri ich výbere rátať aj s častejšou údržbou. Okrem bežného čistenia bude potrebná aj pravidelná výmena oleja a čistenie filtrov. 

 

Akumulátorové krovinorezy – aké majú výhody? 

Akumulátorové krovinorezy sú samostatný typ krovinorezov. Disponujú všetkými výhodami elektrických krovinorezov, no nie je potrebné zapojiť ich do elektrickej siete. Fungujú na princípe dobíjateľnej batérie. Vhodné sú hlavne na kratšie použitie v jednoduchom teréne. Pri kúpe si dajte pozor, či je akumulátor, prípadne nabíjačka súčasťou krovinorezu alebo je potrebné ich dokúpiť samostatne. Akumulátorové krovinorezy sú správnou ekologickou voľbou, nakoľko sú šetrné k životnému prostrediu a neprodukujú zbytočné emisie.   

Podľa čoho vybrať správny krovinorez?

Samotný výber krovinorezu závisí od preferencií a terénu, v ktorom bude prístroj používaný. Pokiaľ potrebujete krovinorez na prácu vo svojej záhrade pri rodinnom dome, ideálny bude elektrický alebo akumulátorový krovinorez. Jeho relatívne tichý chod nebude rušiť okolie, a zároveň nebudete mať ani problém s napojením na elektrický prúd. Šikovne si tak upravíte záhradku do dokonalosti. Pre úpravu väčších plôch, ktoré sú možno menej často udržiavané a porast je viac hustý a rôznorodý, sa naopak viac hodí zakúpiť si benzínový krovinorez. 

 

Pre správny výber krovinorezu je vhodné zamerať sa na nasledovné parametre:

  1. Typ krovinorezu pre zvolenie správneho typu vychádzajte zo zhrnutia výhod a nevýhod popísaných v článku vyššie. Zavážia tu najmä nároky na údržbu, možnosti napájania a výkon.
  2. Konštrukcia a váha prispôsobte ich svojim fyzickým predpokladom a vyberajte taký krovinorez, ktorý nebude pre vás príliš ťažký a bude sa vám s ním ľahko manipulovať. 
  3. Výkon jeden z najpodstatnejších parametrov, ktorý priamo ovplyvňuje schopnosť krovinorezu popasovať sa s jeho úlohou. Krovinorez s vyšším výkonom bude užitočný pri upravovaní väčších plôch a hrubých rastlín. Uvádza sa v centimetroch kubických pri benzínových, a vo wattoch pri elektrických a akumulátorových krovinorezoch. 
  4. Rezací mechanizmus krovinorezu vyberajte ho podľa porastu, ktorý chcete upraviť alebo odstrániť. Rezacie mechanizmy môžu byť rozdielne – rezacie struny, disky, nože a každý z nich je vhodný na iné porasty. 
  5. Bezpečnostné funkcie sú taktiež jedným zo základných parametrov každého krovinorezu. Zamerajte sa na výber kvalitného krovinorezu, ktorý disponuje bezpečnostnými a pohybovými spínačmi. Tie dokážu pri povolení ruky z rukoväte zastaviť chod krovinorezov a predísť tak úrazu. 

    Špeciálne vlastnosti, ktorými môže krovinorez zaujať 

    Pri použití krovinorezu v ťažšom teréne, ako je napríklad strmý kopec, oceníte chrbtové krovinorezy STIHL. Ich súčasťou je závesná časť na ramená a vďaka pružnému spojeniu medzi motorom a tyčou je práca v zlom teréne omnoho jednoduchšia. 

    Ďalšou zaujímavou funkciou, ktorú niektoré krovinorezy ponúkajú, je výškovo nastaviteľná tyč. So správne nastavenou výškou tyče bude kosenie efektívnejšie a vaše telo menej zaťažené.

    Nastavenie rýchlosti a otáčok je taktiež veľmi užitočná funkcia. Zíde sa vám, keď potrebujete kosiť s väčším citom vzhľadom na okolie, napríklad na miestach kde sú v tesnej blízkosti zaparkované autá. 

    Aké nástrahy môžu priniesť lacné krovinorezy?

    Krovinorez patrí určite k jednej z vecí, pri ktorých sa neoplatí siahať po najlacnejšej verzii. Tak ako vo všeobecnosti, aj tu platí, že lacnejšie prístroje majú kratšiu  životnosť ako tie kvalitnejšie. Príliš lacné krovinorezy majú slabú konštrukciu a rezacie časti, čo často vedie k poruchám a rýchlemu opotrebeniu. Takisto sa pri nich často stretávame s menším výkonom a kosenie sa tak môže ľahko stať menej efektívne. Ďalšou nástrahou, ktorú prinášajú lacné krovinorezy, sú slabšie  bezpečnostné funkcie. Ak nie ste pripravení investovať do krovinorezu príliš veľa financií, je vhodné nájsť tú správnu rovnováhu medzi kvalitou a cenou, aby vám krovinorez poslúžil tak, ako má.      

    Nezabúdajte na bezpečnosť pri práci s krovinorezom

    Či už vás pri výbere zaujali napríklad kvalitné krovinorezy STIHL, alebo vám bude postačovať lacnejšia verzia, pri práci je potrebné vždy dodržiavať bezpečnostné opatrenia. Ku krovinorezu si zaobstarajte rukavice, ochranné okuliare a ideálne je pri práci s ním chrániť aj svoj sluch. V ponuke mnohokrát nájdete aj krovinorezy s ochranným príslušenstvom v balení. V neposlednom rade nezabudnite na bezpečnú a opatrnú manipuláciu, nakoľko rezné časti krovinorezu sú veľmi ostré. 

    Vybrať si krovinorez z množstva, ktoré aktuálny trh ponúka, sa môže zdať zložité. Veríme, že vďaka radám a tipom z nášho článku sa vám podarí nájsť taký krovinorez, ktorý bude pre vás správnou voľbou.