Akú reťazovú pílu vybrať?

Reťazová píla je pomocníkom každého zručného záhradkára alebo majiteľa pozemku, kde treba z času na čas upraviť drevnatý porast. Reťazové píly však neodmysliteľne patria aj do rúk odborníkov, ktorí pomocou nich vykonávajú svoje povolanie. Je teda logické, že na výber vhodnej reťazovej píly majú títo všetci rôzne požiadavky. Zaujíma vás viac? V tomto článku sa dozviete:

  1. Na akom princípe reťazové píly fungujú?
  2. Na čo všetko sa reťazová píla využíva?
  3. Aké typy reťazových píl existujú?
  4. Podľa čoho vybrať reťazovú pílu?

motorova pila 2

Ako funguje reťazová píla?

Princíp fungovania reťazových píl je založený na rotujúcej reznej reťazi. Tá sa pohybuje po lište a pri dotyku s drevom spôsobí rez. Píla je poháňaná elektrinou alebo benzínovým motorom – podľa toho rozlišujeme elektrické reťazové píly, aku a benzínové reťazové píly. V útrobách píly motor vytvára energiu, ktorá je prenášaná na reznú reťaz pomocou prevodového mechanizmu. Píla sa dá do pohybu stlačením spúšte. Stačí ju priložiť k miestu, kde potrebujete rezať a tlakom pokračovať do tej miery, aký hlboký rez je potrebný. 

Využitie reťazovej píly. Kedy sa bez nej nezaobídete?

Reťazová píla slúži prioritne na spracovanie dreva. Od záhradného až po profesionálne využitie je to rozhodne pomocník, ktorý urýchľuje manuálne pílenie dreva a jeho prípadné ďalšie spracovanie. Kde všade je nepostrádateľnou súčasťou výbavy?

Rezanie dreva reťazovou pílou 

Pílu môžete používať na rezanie stromov a konárov. Taktiež vám padne vhod vo chvíli, keď potrebujete odrezať drevené dosky, trámy a iné drevené materiály. Práve z tohto dôvodu sú reťazové píly nepostrádateľným pomocníkom v priemysle, stavebníctve, drevorubačstve a v záhradách a sadoch, kde z času na čas treba usmerniť rast drevín.

Záhradný dizajn a údržba

S reťazovou pílou bez problémov orežete stromy a kríky v záhrade, parku, sade alebo na pozemku, kde máte okrasné alebo úžitkové dreviny. Tento pomocník vám pomôže odstrániť odumreté alebo zlomené vetvy, korigovať rast veľkých stromov a dokonca tvarovať rastliny, ak vám záleží na ich dizajne alebo z čisto praktického dôvodu potrebujete napríklad dosiahnuť na dozreté ovocie.

Ťažbu dreva si bez reťazovej píly nevieme ani predstaviť 

Od majiteľov záhrad a pozemkov sa prenesieme k tým, ktorých spracovanie dreva živí, prípadne je súčasťou výkonu ich povolania. Príkladom je drevorubačstvo, lesníctvo a správa lesov. Pomocou reťazovej píly môžete odstraňovať celé stromy a následne ich spracovať podľa potreby na drevený materiál s ďalším využitím (debny, dosky, polená), stavebný materiál alebo na palivové drevo.

Vďaka reťazovej píle sú cestári a záchranári v pohotovosti

Reťazové píly pomáhajú odstraňovať prekážky, ako sú stromy alebo vetvy, aby mohli v prípade potreby lesníci alebo záchranné zložky sprejazdniť cestu pre vozidlá na cestných, ale i lesných komunikáciách a ťažšie dostupných trasách. S reťazovou pílou sa neodmysliteľne ráta aj pri napravovaní škôd, ktoré páchajú prírodné živly. Príkladom sú povodne alebo intenzívne ničivé búrky.

Elektrická, benzínová a aku reťazová píla. Aké druhy máte na výber? 

Skôr, než si rozoberieme na drobné ako postupovať pri výbere vhodnej reťazovej píly, zorientujte sa v jednotlivých druhoch. Porovnajte si ich výhody a nevýhody, ktoré vám pri rozhodovaní sa pomôžu. 

Elektrické motorové píly 

Elektrické reťazové píly sú skvelým pomocníkom v záhradách, menších sadoch alebo parkoch, kde je potrebné sezónne upraviť zopár drevín. Skvele zvládajú orezávanie konárov a menších stromov, prípadne ich spracovanie na palivové drevo pre domácu spotrebu. Elektrickú reťazovú pílu využijete aj na záhradný dizajn, ak si chcete okrasné stromy a kry upraviť podľa svojich predstáv. Zároveň sú tieto reťazové píly častým pomocníkom pri stavbách, kde sa pracuje s drevom. Rezanie dosiek alebo dreveného stavebného materiálu zvládnu majstri jednoducho a rýchlo, stačí blízky zdroj elektrickej energie.

Výhody elektrickej reťazovej píly 

  • Jednoduché ovládanie

Elektrické reťazové píly sa vyznačujú jednoduchou konštrukciou a taktiež ovládaním, ktoré zvládne aj začiatočník.

  • Minimálna údržba 

Keďže elektrické reťazové píly nemajú žiadne filtre paliva, karburátory či zapaľovacie systémy, nepotrebujú ani pravidelnú údržbu. Základom je udržiavanie píly v čistote a správne uskladnenie na sezónu.

  • Tichosť

 Ak si porovnáme benzínové a elektrické píly, víťaz je jasný. Elektrické sú omnoho tichšie, čo poteší starších ľudí, ale taktiež hašterivých susedov.

Nevýhody elektrickej reťazovej píly

  • Horšia mobilita

Elektrické reťazové píly si vyžadujú dostupnosť elektrickej siete. Problém sa dá čiastočne vyriešiť predlžovacím káblom. No celková mobilita a manipulácia s pílou má jednoducho v porovaní s benzínovou alebo aku reťazovou pílou svoje obmedzenia.

  • Nižší výkon

Ak si ich porovnáme s benzínovými pílami, jednoznačne platí, že sú tie elektrické menej výkonnejšie. Znamená to, že sú skutočne vhodné len na občasnú záhradnú alebo sadovú údržbu a s hrubšími (tvrdšími) drevinami alebo kusmi dreva by mohli mať už problém.

Aku reťazové píly 

Akumulátorové reťazové píly sú v mnohých ohľadoch veľmi podobné ako elektrické. Minimálne čo sa pohonu týka. Malý detail, ktorý však možno vyrieši veľký problém – dostupnosť zdroja elektrickej energie, je akumulátor, ktorý reťazovú pílu poháňa. Z hľadiska použitia sú taktiež skvelým pomocníkom skôr v záhradách, sadoch alebo hocikde, kde je potrebná malá úprava drevín či spracovanie nie príliš hrubého dreveného materiálu.

Výhody aku reťazovej píly

  • Mobilita 

Ak si porovnáme aku a klasické elektrické reťazové píly, je mobilita rozhodne najväčším benefitom. Samozrejme, v prospech tých akumulátorových. jednoducho si odmyslite potrebnú zástrčku alebo obmedzujúci kábel. 

  • Tichý chod 

Aj v prípade aku reťazovej píly platí, že sa susedia nebudú neustále sťažovať, keď sa rozhodnete v záhrade spíliť zopár vetiev alebo upraviť okrasné kríky. V porovnaní s benzínovými reťazovými pílami sú rozhodne tichšie.

  • Ľahké ovládanie 

Opäť, podobne ako v prípade elektrických reťazových píl, môžete rátať s jednoduchým ovládaním, ktoré zvládne aj laik. Zároveň platí, že sú aku reťazové píly vybavené bezpečnostnými funkciami, ako napríklad spínač a reťazová brzda.

Nevýhody aku reťazovej píly 

  • Obmedzená prevádzka 

S aku reťazovou pílou môžete pracovať len tak dlho, kým vám vydrží akumulátor. Preto je potrebné vopred ho dostatočne nabiť, prípadne si zakúpiť aj rezervný, ktorý pohodlne vymeníte. 

  • Menšia výkonnosť

Už sme spomínali, že s hrubým drevom, prípade tvrdým dreveným stavebným materiálom, si aku reťazová píla neporadí. Je z pohľadu výkonnosti menej vhodná, ako napríklad benzínová reťazová píla. 

Benzínová reťazová píla 

Benzínové reťazové píly sú výkonné a praktické riešenie pre spracovanie dreva. Či už v prípade veľkej záhrady s množstvom drevín alebo profesionálov, ako napríklad stavbárov, lesníkov a, samozrejme, drevorubačov. S benzínovou reťazovou pílou bez problémov odrežete aj hrubšie konáre či dokonca kmene stromov a taktiež stavebný materiál z dreva – napríklad aj na nosné konštrukcie a podobné prvky. 

Výhody benzínovej reťazovej píly 

  • Výkon

V porovnaní s ostatnými typmi reťazových píl je to práve dostatočne veľký  výkon, čo robí z benzínové píly ideálneho pomocníka na rezanie hrubého a tvrdého dreva či náročných materiálov.

  • Dostupnosť a mobilita

Benzínové reťazové píly nepotrebujú elektrickú sieť. To umožňuje prácu s pílou aj na miestach bez prístupu zdroju energie a taktiež káblom neobmedzenú dostupnosť. 

  • Dlhšia životnosť

Konštrukcia benzínových píl je vyrobená z odolných materiálov. Keďže sú píly v dôsledku benzínového palivového systému ťažšie, je potrebné pri ich výrobe využívať materiály, ktoré im zároveň zabezpečia dlhšiu životnosť a odolnosť.

Nevýhody benzínových reťazových píl

  • Hlučná prevádzka 

Nebudeme si klamať. Benzínové píly pri práci počuť. A to dosť. Niekedy je potrebná aj ochrana sluchu, preto sa môžete vsadiť, že susedia nadšení nebudú. 

  • Ťažšia manipulácia

Keďže sú benzínové píly ťažšie, len sotva sú vhodnou voľbou pre aktívne záhradkárky alebo starších domácich majstrov. K motoru pridáva svoje aj odolná konštrukcia, ktorá váhu píly ešte zvyšuje.

  • Pravidelná údržba a servis

Benzínová reťazová píla funguje na inom princípe než tie elektrické. Preto je na mieste aj pravidelne sa o motorické časti starať (doplnením oleja a čistením) a zrejme rátať aj s občasným servisom. 

Ako vybrať vhodnú reťazovú pílu? 

Ak ste si porovnali výhody a nevýhody jednotlivých druhov reťazových píl, zrejme už máte predstavu o tom, ktorá bude pre vás vhodnejšia. Základné porovnanie benzínovej a elektrickej píly sme zhrnuli aj v článku v našom blogu. Čo všetko je však potrebné zvážiť pred samotnou kúpou?

Na čo budete reťazovú pílu používať? 

Ak ide prácu v záhrade alebo na pozemku, ako je napríklad orezávanie stromov a rezanie dreva na palivo, zíde sa vám menšia a ľahšia píla, teda elektrická alebo akumulátorová. Ak ste ale profesionál a pracujete s hrubým a tvrdým materiálom z dreva, potrebujete pílu s oveľa väčším výkonom a taktiež aj dlhšou reťazou.

Ako výkonnú pílu potrebujete?

Výkon je určujúci faktor pri výbere reťazovej píly a úzko súvisí s bodom vyššie. Čím výkonnejšia píla, tým väčšie možnosti na spracovanie dreva a dreveného materiálu. Výkonnejšie sú benzínové reťazové píly, ktoré vás nesklamú ani pri náročnejších prácach. 

Zvážte dĺžku reťaze 

Čím dlhšia reťaz píly, tým väčší rozsah pílenia. Znamená to, že okrem typu reťazovej píly a jej výkonu pozerajte aj na to, koľko centimetrov má samotná reťaz. Kým kratšia postačí na malé konáre, hrubé kmene si vyžadujú omnoho dlhšiu rezaciu časť.

Dbajte o bezpečnostnosť 

Preverte si, či vami vybraná píla disponuje bezpečnostnými funkciami, ako je brzda, ochrana pred spätným rázom alebo ochrana proti preťaženiu. Čím viac ochranných prvkov, tým vyššia bezpečnosť pri práci a manipulácii s pílou.

Hmotnosť a ergonómia reťazovej píly

Aby sa vám s pílou dobre pracovalo, preverte si aj jej hmotnosť. Dôležité sú aj ergonomické aspekty – typ rukoväte, jej postavenie dĺžka a mnohé iné detaily. Ak je to možné, neváhajte si pílu uchopiť, napríklad v kamennej predajni špecializovaného predajcu

Makita, Stihl, Bohs reťazová píla. Akú značku vybrať? 

Ak preferujete určitú značku, je váš výber jednoduchší. V opačnom prípade sa rozhliadnite po recenziách spokojných a nespokojných majiteľov reťazových píl alebo prelúskajte diskusie, kde možno natrafíte aj na konkrétny typ. Pre úplných laikov odporúčame poradiť sa s odborným predajcom, ktorý spoľahlivo odporučí nielen značku, ale najmä presný model na základe vašich požiadaviek.

Koľko stojí reťazová píla 

Pri kúpe má zrejme každý nejaký rozpočet. Namiesto toho, aby ste sa ho však zubam-nechtami držali, opäť odporúčame zveriť sa do rúk odborníkov. Kúpiť totiž pílu, ktorá nesplní vaše nároky, je rovnaké, akoby ste nekúpili žiadnu. Okrem ceny za pílu sa informujte aj o cene servisu a náhradných dielov.

Veríme, že vám naše rady a tipy pomôžu vybrať vhodnú reťazovú pílu. Ak si však stále nie ste istí, pokojne nás kontaktujte. Náš široký výber reťazových píl a skúsenosti s ich predajom vám zaručene pomôžu.