Akumulátorová kosačka: Je to tá pravá kosačka pre vás?

Výberom kosačky vás sprevádzame v našom blogu vo viacerých článkoch. Ak ste práve v tejto fáze, pokojne si hneď na začiatok položte týchto osem otázok, aby ste si ujasnili, aký typ kosačky vlastne potrebujete. Ak však už dlhšie uvažujete nad akumulátorovou kosačkou alebo by ste radi zvážili jej výhody a prípadné nevýhody, čítajte ďalej. Dozviete sa:

  • ako funguje akumulátorová kosačka
  • aké výhody majú aku kosačky
  • na čo sa zamerať pri výbere akumulátorovej kosačky

akumulatorova_kosacka_2

Čo je akumulátorová kosačka a ako funguje? 

Akumulátorové kosačky sú poháňané zdrojom energie, ktorý je súčasťou ich konštrukcie. Akumulátor alebo inak povedané batéria je dobíjateľná. Preto aku kosačky nie sú obmedzené pri kosení káblom ako napríklad klasické elektrické kosačky a taktiež ani množstvom paliva, ako je to v prípade kosačiek benzínových.

Samozrejme, ani výdrž batérie nie je neobmedzená. Ak je pozemok väčší a akumulátor na jedno nabitie nepostačuje, je vhodným riešením zabezpečiť si náhradnú batériu, ktorú možno kedykoľvek použiť a pohodlné kosenie pokračuje ďalej. 

Pre koho sú vhodné aku kosačky? 

Akumulátorové kosačky spájajú viacero výhod ostatných typov kosačiek. Sú preto akýmsi chameleónom, ktorého ocenia napríklad majitelia menších záhrad a pozemkov, ktorí nechcú byť pri kosení obmedzovaní elektrickým káblom. Na jednej strane je to napríklad jeho dĺžka, no zároveň platí aj to, že pri kosení treba dbať o bezpečnosť takmer nonstop a prehadzovať kábel tak, aby sa neprerezal. 

S otvorenou náručou privítajú aku kosačky aj tí, ktorí myslia pri kosení na životné prostredie. Rovnako, ako pri elektrických kosačkách, sú aku kosačky ekologickejším riešením, ako sa starať o záhradu a trávnatý porast. Emisie vzniknuté pri kosení, na rozdiel od benzínových kosačiek, sú totiž rovné nule.

Aké sú výhody aku kosačky? 

Niekoľko výhod aku kosačiek sme už načrtli vyššie. Ak však premýšľate nad porovnaním, napríklad s iným typom kosačky, pomôžu vám tieto informácie.

Aku kosačky sú tiché 

Zvuk, ktorý vydáva kosačka, nie je príjemný každému. Nie príliš priateľské susedské vzťahy alebo napríklad člen rodiny, ktorý počas dňa potrebuje tichšie prostredie, ocenia skutočnosť, že akumulátorová kosačka patrí k tým najtichším. Nemá totiž v sebe zabudovaný žiaden hlučný motor alebo mechanizmus, ktorý by spôsoboval neželaný hluk. 

S akumulátorovou kosačkou chránite životné prostredie

Na to, aby ste pokosili trávnik, nepotrebujete žiadne palivo. Celý systém kosačky funguje tak, že nevznikajú žiadne výfukové plyny, ktoré by znečisťovali ovzdušie a taktiež rastliny a život v bezprostrednom okolí vašej záhrady. Ak patríte k tým, ktorí radšej volia ekologickejšiu alternatívu, je aku kosačka ideálna voľba. Samozrejme, rovnaký benefit prináša aj kosačka elektrická. Avšak s tým rozdielom, že aku kosačky nemajú kábel, ktorý by vás pri kosení limitoval.

Aku kosačky vám nespôsobia problémy s údržbou a servisom 

Ak si ich porovnáme napríklad so spomínanými benzínovými kosačkami, benefit kosačky poháňanej na elektrinu je jasný – žiadne palivové sústavy, filtre alebo sviečky. Rovnako, ako v prípade pravidelnej údržby, ani servis kosačky, v prípade potreby, nezruinuje vašu peňaženku. Základom je dodržiavať pravidlá efektívneho dobíjania akumulátora (podľa návodu výrobcu) a pravidelné čistenie.

BOEL RADÍ: Viete, ako zvládnuť jarný servis kosačky? O tom, prečo ho nezanedbať a ako naň, sme písali v článku v našom blogu.

S aku kosačkou (s pojazdom) je kosenie hračka 

Hľadáte nenáročného pomocníka na kosenie trávy, s ktorým sa nebudete musieť naťahovať? aku kosačka je skvelá voľba. Nie je ťažká, keďže neobsahuje súčasti ako motor a veľmi ľahko sa s ňou manipuluje (ideálna pre ženy a starších ľudí). Pre ešte väčší komfort je tu akumulátorová kosačka s pojazdom. S tou zdoláte poľahky aj kopcovitý svah alebo nerovný terén pozemku.

Voľnosť pohybu si zamilujete 

Ak ste dosiaľ boli zvyknutí na elektrickú kosačku a jej benefity vám nadmieru vyhovujú, do aku kosačky sa doslova zamilujete. Predstavuje kombináciu výhod tej elektrickej, akurát vás neobmedzuje dĺžkou prívodného kábla. To znamená, že nemusíte riešiť, ako ďaleko je zástrčka a či vám kábel vôbec dosiahne.

Akumulátorové kosačky sú bezpečné 

Nielen ľahká manipulácia, ale taktiež absencia komplikovanejšieho palivového systému a motora (riziko vznietenia a práca s horľavými materiálmi) sú dôvodom, prečo sú aku kosačky jednou z najbezpečnejších alternatív. S touto výhodou preskočili dokonca elektrické kosačky, kde je pri kosení bezpečnostným rizikom preseknutie kábla.

Táto kosačka šetrí aj vašu peňaženku

Akumulátorové kosačky sú dobrou voľbou aj pre to, že vám šetria náklady na prevádzku či údržbu. Namiesto paliva používate elektrickú energiu a v prípade, ak akumulátor prekoná svoju životnosť, jednoducho ho vymeníte za nový a kosenie s dlhodobo nižšími nákladmi môže pokračovať. Bonusom je, že nie je potrebná ani špeciálna pravidelná servisná starostlivosť. 

Ako vybrať akumulátorovú kosačku? 

Tak, ako pri výbere akejkoľvek inej kosačky, aj v tomto prípade pri výbere konkrétneho typu alebo modelu zohráva rolu niekoľko parametrov. Ak si ich zvážite jeden po druhom, ľahšie nájdete tú pravú

Zamerajte sa na kapacitu akumulátora

Kapacita akumulátora presne definuje, koľko energie môže akumulátor zásobovať vo svojich útrobách a akú dlhú dobu prevádzky kosačky vám zabezpečí. Čím vyššia kapacita, tým dlhšia doba kosenia. Aby ste nemuseli akumulátor dobíjať počas kosenia, zvážte veľkosť vášho pozemku alebo skôr trávnatej plochy, ktorú plánujete na jeden raz pokosiť.

Rozhoduje aj doba nabíjania 

Ide o presný čas, ktorý je potrebná k tomu, aby sa batéria nabila do plnej prevádzky. Ak potrebujete mať akumulátorovú kosačku čo najskôr k dispozícii a nechce sa vám na dlhé nabíjanie čakať, vyberte si aku kosačku s kratšou dobíjacou dobou. Alternatívou je zadovážiť si náhradný akumulátor, ktorý pohodlne vymeníte.

Pri výbere aku kosačky rozhoduje veľkosť pozemku 

Tento bod úzko súvisí s kapacitou alebo výdržou samotnej batérie. Špecializovaný predajca kosačiek vám podľa parametrov bude vedieť poradiť, či je pre danú plochu pozemku vami vybraná akumulátorová kosačka vhodná alebo vám skôr odporučí inú, s vyššou kapacitou batérie a tým pádom aj výdržou. 

Najlepšia aku kosačka vás dostane svojim výkonom 

Výkon je rozhodne parameter, ktorý by ste pri výbere kosačky zanedbať nemali. Tento údaj sa uvádza vo wattoch (w) a rozhoduje o tom, ako efektívne vaše kosenie bude. Napríklad vtedy, ak vás na pozemku čaká vysoká tráva, je výkon rozhodujúci faktor pre jednoduchú a ľahkú manipuláciu s kosačkou.

Akumulátorová kosačka s pojazdom a kosenie je jedna báseň 

Už vyššie sme spomenuli, že je kosenie s pojazdom skvelou voľbou najmä pre tých ktorí obhospodarujú náročnejší terén. Trávnik do kopca, členitý povrch alebo jednoducho chuť pracovať s kosačkou, ktorá kosí doslova sama je presne moment, kedy sa pre aku kosačku s pojazdom rozhodnite bez váhania.

Aku kosačky Makita alebo Bosch? Ktorú značku vybrať?

Výrobcov a značiek akumulátorových kosačiek je veľa (aku kosačky Makita, aku kosačky Honda, a pod.). Najlepšia aku kosačka práve pre vás by mala spĺňať také požiadavky, aby bolo kosenie efektívne a čo najpohodlnejšie. Každý výrobca má svoje vlajkové lode a taktiež benefity, ktoré napríklad iný postráda. Orientujte sa preto vlastnou skúsenosťou so značkou alebo odporúčaniami a referenciami spokojných/nespokojných zákazníkov. Dôležitá je taktiež dostupnosť servisu alebo náhradných dielov, ako napríklad náhradnej batérie do aku kosačky.

Ostatné špecifiká a príslušenstvo 

S presnejším výberom vám pomôžu detaily, ako napríklad možnosti mulčovania počas kosenia a nastavenia výšky rezu, ktoré vám umožní kosiť podľa aktuálnej potreby. Dôležitý údaj je aj veľkosť zberného koša. Ten určuje, koľkokrát sa otočíte, aby ste pokosenú trávu vyložili.  

Sú najlacnejšie aku kosačky tou správnou voľbou?

Cena vždy bola a bude rozhodujúci faktorom pri výbere záhradnej techniky. Aj v prípade aku kosačiek však platí, že viac, než obmedzený rozpočet by vás pri rozhodovaní mali zaujímať požiadavky, ktoré na kosačku máte. Najlacnejšie aku kosačku sú spravidla tie, ktoré majú najmenší výkon, nízku kapacitu akumulátora a menej funkcií, ktoré by vám mohli kosenie zefektívniť. 

S výberom tej najlepšej aku kosačky práve pre vás vám v BOEL radi poradíme. Kontaktujte nás alebo navštívte jednu z našich prevádzok, kde vám špecializovaní predajcovia pomôžu nájsť tú pravú a zodpovedia vaše ďalšie otázky. Pretože záhrada je o relaxe, na všetko ostatné je tu BOEL.