Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Benzínové kosačky: Ako vybrať tú najlepšiu?

Benzínové kosačky sú spoľahliví pomocníci pre kosenie v prípade, ak potrebujete upravovať väčšiu trávnatú plochu. Keďže pracujú na benzínový pohon, nie je potrebné obmedzovať sa pri kosení na zdroj energie, ako je to napríklad v prípade elektrických kosačiek. Ak sa práve rozhliadat po novej kosačke alebo zvažujete jej kúpu a nevieta sa rozhodnúť, čítajte ďalej. V tomto článku sa dozviete:

  • Aké sú výhody benzínových kosačiek?
  • Aké sú ich nevýhody alebo obmedzenia?
  • Podľa čoho si vyberať konkrétnu benzínovú kosačku?

benzinova kosacka 2

Aké sú výhody benzínových kosačiek? 

Zrejme ste zachytili, že v rámci výberu kosačky máte na výber hneď z niekoľkých druhov. Okrem benzínových kosačiek sú tu elektrické, akumulátorové alebo najmodernejšie robotické kosačky. To, čo ich odlišuje, je spôsob napájania. Od neho a ďalších iných faktorov sa odvíjajú aj základné rozdiely medzi jednotlivými typmi kosačiek. Ich porovnanie vás ľahko privedie k tomu, aký druh kosačky bude pre vás najvhodnejší. Skúste si položiť napríklad týchto 8 dôležitých otázok. V prípade benzínových kosačiek hovoríme v porovnaní s ostatnými najmä o týchto výhodách.

Benzínové kosačky sú výkonné 

Benzínové kosačky majú porovnateľne vyšší výkon než elektrické. Práve toto je často dôvod, ktorý rozhoduje, ak si vyberáte medzi týmito dvoma druhmi. Znamená to, že bez problémov pokosia hustú a zároveň i vysokú trávu, napríklad ak ste kosenie dlhší čas nemohli realizovať. Keďže nemajú obmedzujúcu výdrž (mimo nádrže, ktorú musíte naplniť dostatkom paliva – benzínu), zvládajú pracovať na veľkých priestranstvách a plochách. Zároveň sa vyznačujú tým, že pohodlne prekonávajú nerovností, prekážky a sklony v teréne. 

Pohyb s benzínovou kosačkou je bez obmedzení 

Keďže napájanie a pohon benzínovej kosačky nie je odkázaný na elektrický zdroj, pohybovať sa s ňou môžete kdekoľvek potrebujete. Zabudnite na kábel, ktorý sa za vami ťahá a vy musíte neustále dávať pozor, aby sa nedostal do blízkosti nožov kosačky. Jediným obmedzením, ako sme už vyššie spomenuli, je práve dostatok paliva.

S benzínovou kosačkou kosíte podľa vašich predstáv 

Výhodou benzínových kosačiek je variabilita v nastaveniach. Počas sezóny si kosenie trávnika vyžaduje rôzne nastavenia výšky kosenia. Dôvodom je vlaha, sucho alebo rôzne fázy rastu trávnika, kedy potrebujete porast napríklad zahustiť. Lepšie modely benzínových kosačiek umožňujú dokonca viac stupňov nastavení výšky rezu. 

Benzínové kosačky sú robustnejšie a odolnejšie 

Keďže palivový systém a motor kosačky majú svoju váhu, boli benzínové kosačky zostavené konštrukčne tak, aby predstavovali stabilné riešenie pri kosení. V porovnaní s elektrickými kosačkami sa môžete spoľahnúť na odolnejšie telo, ale taktiež napríklad aj kolesá a podvozok, ktorý poskytuje lepšiu stabilitu a manévrovanie v členitom teréne

Benzínové kosačky s pojazdom vám uľahčia kosenie 

V prípade benzínových kosačiek máte na výber z viacerých modelov a značiek. Mnohé z nich ponúkajú dve základné alternatívy – kosačku s pojazdom alebo bez pojazdu. Ak sa rozhodnete pre benzínovú kosačku s pojazdom, môžete sa spoľahnúť na pohodlnejšie kosenie bez potreby vyvinúť extra úsilie. Veľkou výhodou pojazdu je najmä svahovitý alebo kopcovitý terén pozemku, kedy môže byť ťarcha benzínovej kosačky pre niekoho náročnejšou výzvou.

Cenová variabilita pri výbere benzínovej kosačky 

Hoci platí, že v porovnaní s elektrickými kosačkami predstavujú benzínové o niečo finančne náročnejšie riešenie, záleží to od konkrétneho typu a modelu. Základné typy benzínových kosačiek sa pohybujú v cenovej relácii stoviek eur, no to aj mnohé lepšie modely elektrických kosačiek. Výhodou je, že si môžete vybrať zo širokej ponuky výkonnejších modelov, prípadne modelov s rôznymi funkciami.

Aké sú nedostatky benzínových kosačiek?

Ako sa vraví, každá strana má dve mince. Platí to aj v prípade tohto typu kosačiek. Najmä v momente, keď si ich porovnáme s inými typmi. Niečo málo sme už načrtli v predchádzajúcich bodoch. Aké sú však reálne nedostatky alebo skôr nevýhody benzínových kosačiek, s ktorými by ste mali rátať?

Benzínové kosačky sú hlučnejšie 

Najmä v porovnaní s ostatnými typmi kosačiek. Dôvodom je ich spaľovací motor, ktorý vytvára väčší hluk. To môže spôsobiť nepríjemné rušenie okolia a možno i naštrbenie nie príliš vrelých susedských vzťahov, ak sa rozhodnete kosiť v nedeľu ráno.

Benzínové kosačky nie sú najekologickejším riešením 

Ak sa vo svojom živote a každodenných činnostiach zamýšlate aj nad environmentálnym rozmerom vedzte, že s benzínovou kosačkou dieru do sveta neurobíte. Skôr prispejete k tej ozónovej. Benzínové kosačky totiž produkujú výfukové plyny vrátane oxidu uhličitého, oxidu dusíka a iných emisií. Tie majú, samozrejme, negatívny vplyv na životné prostredie a ovzdušie. Zároveň je potrebné rátať s nie príliš vábnym zápachom paliva a splodín, ktoré kosenie benzínovou kosačkou sprevádza. 

Náročnejšia údržba palivového systému 

Aj výkon si vyžaduje svoju daň. Je ňou pravidelná údržba a servis kosačky, vrátane výmeny oleja, čistenia vzduchového filtra, výmeny zapaľovacej sviečky a iných servisných úkonov. Starostlivosť o motor a iné časti kosačky je však nevyhnutná pre správne fungovanie a dlhšiu životnosť.

S benzínovou kosačkou sa manipuluje náročnejšie 

Toto je nevýhoda, pre ktorú si v mnohých prípadoch tento typ kosačky nevyberajú starší ľudia alebo ženy. Keďže sú benzínové kosačky ťažšie, manipulácia s nimi môže byť namáhavejšia. Pridáva tomu ich spaľovací motor a nádrž na palivo, ktoré  môžu zvýšiť nároky na fyzickú silu najmä pri otáčaní alebo manévrovaní v užších priestoroch.

Vyššie náklady na prevádzku 

Palivo a náročnejší servis či údržba benzínovej kosačky sú dôvodom, prečo vám vzniknú vyššie výdavky na prevádzku v porovnaní s elektrickou kosačkou. Rozhodujúcim faktorom je cena paliva ale taktiež miera toho, čo si viete v rámci starostlivosti o benzínovú kosačku vyriešiť, vymeniť alebo opraviť vo vlastnej réžii. 

BOEL RADÍ: Je zopár úkonov v rámci starostlivosti o kosačku, ktoré zvládnete aj sami. Viac o tom, ako správne pripraviť benzínovú kosačku na sezónu sme zhrnuli v článku o jarnom servise kosačiek.

Vyberáme benzínovú kosačku: Čo zaváži? 

Zhodnotili ste si všetky výhody a nevýhody benzínových kosačiek a rozhodli ste sa, že sú pre vás tou najlepšou voľbou? V tom prípade ostáva už len vybrať konkrétny model a značku, ktorá presne zodpovie vašim potrebám. Na čo si dať pri výbere pozor a aké faktory zvážiť?

Zvážte veľkosť a charakter pozemku 

Na začiatok sú rozhodujúce najmä parametre ako veľkosť vášho pozemku a jeho celková charakteristika. Ak je pozemok menší a jeho terén je skôr rovnomerný, ideálna bude menšia a ľahšia kosačka. Ak však máte veľký pozemok s nerovnosťami, prekážkami alebo svahovitým terénom, zvoľte skôr robustnejšiu a výkonnejšiu kosačku s väčšími kolesami a najmä výkonom.

Pýtajte sa na výkon benzínovej kosačky

Výkon motora vašej novej kosačky by mal byť dostatočný na efektívne kosenie bez toho, aby ste museli vyvinúť extrémne úsilie. Dôležitá je aj šírka pásu trávy, ktorý kosačka pokosí pri jednom prechode. Čím väčšia rezná šírka, tým rýchlejšie pokosíte celú plochu. Avšak pozor, potrebné je zohľadniť aj prístupnosť a manévrovateľnosť medzi jednotlivými prekážkami, stromami, záhonmi a podobne.

Overte si dôležité funkcie a nastavenia 

Hovoríme najmä o nastavení výšky rezu, možnosti mulčovania trávy, kapacite zberného koša, funkcii bočného vyhadzovania a podobne. Pri výbere konkrétneho modelu benzínovej kosačky je rozhodne na mieste zistiť si konkrétne funkcie a porovnať si ich jednotlivé benefity.

Benzínové kosačky Honda, Stihl, Alko. ktorú vybrať? 

Aj konkrétna značka alebo výrobca môžu byť rozhodujúcim faktorom, podľa ktorého si vybrať už konkrétny model kosačky. Zaváži vaša predošlá skúsenosť s výrobkami danej značky, referencie na internete alebo skúsenosti vašich známych. Dôležité je sledovať kvalitu materiálov, inovácie alebo pokojne i detaily ako je zákaznícky servis, podpora, záruka a iné benefity, ktoré značka možno ponúka. 

Servis benzínovej kosačky a dostupnosť náhradných dielov 

Pre benzínové kosačky je dôležitá aj dostupnosť najbližšieho servisu, prípadné odborného predajcu, ktorý by vám vedel zabezpečiť náhradné diely, doplnky a príslušenstvo k benzínovým kosačkám

Koľko stojí benzínová kosačka? 

Cena benzínovej kosačky sa pohybuje od stovky eur vyššie. Samozrejme, závisí nielen od modelu, ale aj od konkrétneho predajcu. Ak máte možnosť, poraďte sa s odbornou obsluhou predajne alebo spoľahlivým predajcom záhradnej techniky. Vďaka rozhľadu a skúsenostiam vám možno odporučí model, kde sa váš rozpočet mierne navýši, no efektivita, komfort a úspora času pri kosení nadobudne kvalitnejší rozmer.

Nájsť v množstve benzínových kosačiek tú najlepšiu nie je jednoduché. Keďže má každý z nás iné nároky a požiadavky, najdôležitejšie je zvážiť vyššie uvedené faktory. Stále váhate a nie ste si výberom istý? Kontaktujte nás. V BOEL vám radi podáme pomocnú ruku aj so širokým sortimentom značkových a kvalitných benzínových kosačiek.