Jarný servis kosačiek. Ako na to?

Servis kosačiek by ste nemali zanedbávať, ak sa chcete zo svojho praktického pomocníka na kosenie trávy tešiť čo najdlhšie. Ak ste si doteraz mysleli, že to zákonite znamená, že kosačku zveríte do rúk odbornému servisu, vyvedieme vás z omylu. Pravidelný “jarný servis” kosačky, v určitej miere, zvládne každý šikovnejší domáci aj sám. V nasledujúcom článku sa dozviete:

1. Prečo je servis kosačky dôležitý?

2. Čo všetko by ste mali v rámci svojpomocného servisu a starostlivosti na kosačne prehliadnuť?

3. Na čo sa zamerať pri konkrétnych typoch kosačky?

 

Prečo je servis kosačky dôležitý? 

Všetky typy kosačiek majú rozličné konštrukčné diely, ktoré si vyžadujú rôzny typ a frekvenciu starostlivosti. Vo chvíli, keď si kupujete kosačku, mal by vám odborný poradca vysvetliť, prečo je dôležité sa o ňu aj náležite postarať

Starostlivosť o kosačku predlžuje jej životnosť 

Pravidelný servis a údržba vašej kosačky prispievajú k jej dlhšej životnosti. Je to hlavne čistenie od hrubých nečistôt, mazanie konkrétnych častí, výmena tých častí, ktoré sa už opotrebovali alebo sú tesne pred koncom životnosti. Napokon by ste nemali zanedbať pravidelnú kontrolu jej stavu – na začiatku a na konci sezóny minimálne. Vďaka týmto krokom vás neprekvapí náhoda a kosačka bude fungovať spoľahlivo a bez väčších problémov dlhé roky.

Vďaka servisu je kosačka maximálne bezpečná

Bezpečnosť je faktor, ktorý u týchto záhradných pomocníkov nemôžete ignorovať. Napokon, kosačky majú ostré nože, ktoré vás alebo niekoho v okolí v momente kosenia môžu zraniť. Preto je dôležitá kontrola všetkých funkcií a jednotlivých častí kosačky. Zároveň je dôležité poznať zásady bezpečnosti pri samotnom kosení alebo práve pri prehliadke kosačky, kedy často k zraneniam dochádza (odpojenie od zdroja, vychladnuté motorické časti a pod.).

Optimálny výkon kosačky sa ukrýva aj v jej starostlivosti 

Každý, kto s kosačkou manipuluje vie, že starostlivosť o ňu zahŕňa aj nastavenie výšky rezu, ostrosť nožov a pravidelné mazanie. Všetky tieto detaily totiž výrazne ovplyvňujú kvalitu výkonu kosačky. Inak povedané – jej schopnosť rovnomerne a správne kosiť trávu. Nenabrúsené alebo otupené nože kosačky spôsobujú rozstrapatené kosenie (alebo skôr vytrhávanie) trávy čoho výsledkom sú vysušené konce stebiel s nepekným efektom.

Servis kosačky ušetrí váš čas aj ďalšie náklady

Aj v prípade kosačiek je to rovnako, ako s autami alebo akýmikoľvek inými zariadeniami s motorom či elektronikou. Pravidelná starostlivosť eliminuje riziko porúch alebo nefunkčnosti jednotlivých dielov kosačky. Je to zároveň menšia investícia aj čo sa týka nákladov, ak si to porovnáte s tým, že v prípade poruchy musíte kupovať nový diel, zaplatiť za opravu alebo nedajbože kúpiť novú kosačku. Zároveň platí, že vhodne udržiavaná kosačka kosí efektívnejšie a bez problémov, čo šetrí váš čas a námahu.

Pravidelná starostlivosť šetrí vašu peňaženku 

Ako sme už naznačili, náklady na pravidelný servis alebo obhliadku sú vždy nižšie, ako tie, ktoré musíte vynaložiť v prípade poruchy, ktorej sa dalo predísť. Správne vykonaná kontrola a údržba dostatočne včas odhalia prípadné problémy, ktoré možno jednoducho a finančne nenáročne opraviť, skôr než sa vyvinú do závažnejších a často finančne nákladných porúch.

 

Starostlivosť o kosačku, ktorú zvládnete sami. Ako na to? 

Práve jar je tradične obdobím, kedy záhradkári a majitelia rodinných domov vyťahujú zazimované kosačky z kôlní a garáži. Viac o tom, čo všetko by starostlivosť o kosačku práve v jesennom období mala zahŕňať, sme písali v článku Údržba a starostlivosť o kosačku. Ako ju správne zazimovať? Teraz nastal ten správny čas zamerať sa na to, čo všetko by ste mali prezrieť a skontrolovať skôr, než ju po prvý raz na jar uvediete do prevádzky. 

Vyčistite a odstráňte všetky nánosy 

Ak ste tak neurobili na jeseň, počká si vás to na jar. Čistenie a odstraňovanie nečistôt je napokon dôležité aj v prípade, ak ste tomu venovali potrebný čas po sezóne. Mesiace odstávky v záhradnom domčeku môžu znamenať nánosy prachu alebo rôznych nečistôt, ktoré sa mohli počas zimy nahromadiť. Na očistenie kosačky použite kefu, drsnejšiu handru alebo špongiu. Super riešením je aj stlačený vzduch, pomocou ktorého bez problémov odstránite zvyšky lístia alebo usušenej trávy aj z menej dostupných miest (spoza nožov a podobne). 

Dôkladne si kosačku obzrite

Prvým krokom pred domáckym servisom kosačky je vizuálna kontrola jej jednotlivých častí. Na prvý pohľad totiž môžete ľahko zistiť, či sú nože v dobrej kondícii, či z kosačky niekde nevyteká tekutina, či sa do káblov v zime nepustili náhodou hlodavce alebo v akom stave sa nachádza jej motorické časti. Ak sa vám čokoľvek nepozdáva a nie ste si istý, navštívte radšej najbližší servis kosačiek.


Premažte ložiská, reťaze a skontrolujte olejový filter

V prípade tohto aj ďalších krokov platí, že sú už pre trochu zdatnejších domácich kutilov a majstrov. A taktiež to, aké konkrétny typ kosačky máte. Vo všeobecnosti však pri starostlivosti nezabúdajte na ložiská, kolesá, reťaze a iné pohyblivé časti kosačky, ktoré si vyžadujú naolejovať alebo premazať, aby hladko fungovali aj túto sezónu. Na mieste je aj kontrola stavu olejového filtra a jeho prípadná výmena, ak je stav nevyhovujúci.

Skontrolujte sviečky a palivový systém

Táto časť je venovaná konkrétne benzínovým kosačkám, ktoré na zapálenie paliva a fungovanie vôbec vyžadujú zapalovaciu sviečku. Preto je dôležite presvedčiť sa o jej funkčnosti a stave skôr, než sa vrhnete do sezóny kosenia. Súčasťou benzínových kosačiek je aj komplexný palivový systém. Alfa-omega je zabezpečiť optimálnu hladinu paliva a oleja a taktiež skontrolovať stav palivového filtra.

Overte si funkčnosť batérie a nabíjacej stanice

Vybrali ste si pre svoje potreby akumulátorovú alebo robotickú kosačku? V tom prípade sa zamerajte na stav nabíjacej stanice alebo garáže kosačky a taktiež samotnej batérie. Okrem nabitia pred prevádzkou skontrolujte, či nie je batéria stará a opotrebovaná. Tak totiž stráca svoju kapacitu, čo môže narušiť efektívnosť kosenia. Riešením je náhradný akumulátor. 

 

Čo neprehliadnuť v rámci servisu kosačiek u konkrétnych typov? 

Už sme tak trochu naznačili, že každý typ kosačky má mierne odchýlky, čo sa týka pravidelnej starostlivosti. Je to prirodzené, keďže fungujú na iný druh pohonu a taktiež majú v niektorých prípadoch úplne odlišnú konštrukciu. 

Servis benzínovej kosačky 

V porovnaní s ostatnými typmi kosačiek ide najmä o spomínaný palivový systém. Benzínové kosačky vám tak v prípade správnej starostlivosti zabezpečia optimálny výkon a dlhú životnosť. 

  • Správny pomer palivovej zmesi

Výrobcom odporúčané pomery paliva a oleja sú kľúčové pre správnu funkčnosť kosačky. V opačnom prípade môže spôsobiť poruchy alebo poškodenie motora.

  • Čistota palivovej nádrže

 V usadeninách v palivovej nádrži sa môžu nachádzať väčšie kúsky, ktoré obmedzujú prívod paliva a negatívne ovplyvňujú výkon kosačky.

  • Čistota palivového filtra

Palivový filter chráni motor pred nečistotami. Ak je zanesený alebo poškodený, je na mieste jeho výmena. Zanesený palivový filter môže byť príčinou problémov s prívodom paliva a taktiež znižovať výkon kosačky.

  • Čistenie karburátora

Karburátor v kosačke reguluje zmes paliva a vzduchu, aby motor správne fungoval. Preto je na mieste jeho čistenie a úprava nastavení podľa potreby (tento krok je však vo väčšine prípadov záležitosťou odborného servisu).

 

Servis elektrickej kosačky 

V prípade elektrickej kosačky odpadajú v rámci starostlivosti a servisu časti okolo palivového systému. Navyše je tu však elektrický systém, ktorý kosačku poháňa. Ako sa oň starať?

  • Údržba motora

V porovnaní s benzínovými kosačkami je starostlivosť menej náročnejšia, je dôležité pravidelne kontrolovať motor a zisťovať, či nie je zanesený nečistotami alebo usadeninami.

  • Kontrola celého systému

Skontrolovať všetky káble, konektory a spínače a presvedčiť sa, že nie sú poškodené alebo opotrebované, by malo byť pred začiatkom sezóny automatické. Ak zistíte problém, je potrebné poškodenú časť systému vymeniť. Táto kontrola sa vzťahuje aj na externé časti kosačky, napríklad predlžovací kábel.

 

Servis vretenovej kosačky 

Vretenové kosačky pracujú na mierne odlišnom princípe než vyššie spomenuté. Dôvodom je usporiadanie nožov v rámci valčeka alebo takzvaného vretena. Ako ich skontrolovať pred sezónou?

  • Kontrola vretena a nožov

Na mieste je dôkladné preverenie rôznych poškodení alebo opotrebovania nožov. Súčasťou toho je čistenie, odstránenie nánosov a mazanie vretena pre jeho spoľahlivý chod. Napokon sa zamerajte na jeho optimálne výškové nastavenie.

  • V rámci vretenových kosačiek rozlišujeme tie, ktoré sú na ručný, motorický alebo elektrický pohon. V prípade, ak máte doma vretenovú kosačku na elektrický pohon, venujte pozornosť celému systému podobne, ako v prípade klasickej elektrickej kosačky. V opačnom prípade je potrebné zamerať sa na kontrolu motora a jeho filtrov.

 

Servis robotickej kosačky 

Robotické kosačky sú vo všeobecnosti náročnejšie na zásahy pre laikov alebo domácich majstrov. Dôvodom je elektronika, ktorá si vyžaduje odborné zásahy a nastavenia. Čo však rozhodne môžete v rámci domácej starostlivosti vyriešiť, je napríklad:

  • Starostlivosť o nabíjací systém

Skontrolujte stav nabíjacieho systému a uistite sa, že je v optimálnom stave. Nezabudnite na udržiavanie nabíjacích kontaktov v čistote a kontrolu správneho pripojenia nabíjacieho stojana/doku/stanice.

  • Aktualizujte software

Robotické kosačky majú náročný riadiaci systém, ktorý vyžaduje programovanie a nastavenie. Aby boli schopnosti robotickej kosačky využité v maximálnej miere, pravidelne aktualizujte softvér kosačky a dodržiavať pokyny výrobcu. Pre dosiahnutie efektívneho kosenia vždy skontrolujte nastavenia programu (čas plánovaného kosenia, zóny kosenia a pod.).

  • Bezpečnostné opatrenia

Uistite sa, že sú všetky bezpečnostné senzory a mechanizmy dobre nastavené a plne funkčné. Preverte senzory pre zachytenie prekážok a dodržiavajte aj odporúčania výrobcu.

Napokon platí, že ak si v ktoromkoľvek bode nie ste istý alebo sa vám na vašej kosačke niečo nepozdáva, mali by ste ju zveriť pod drobnohľad odborníkovi. Odkladať tento krok na neskôr alebo ho dokonca úplne ignorovať, môže viesť k bodu, kedy si oprava kosačky vyžiada vac nákladov ako prípadný servis. Alebo budete musieť svoju kosačku vymeniť za novú. O vhodnej voľbe a rentabilite opráv vás vždy informuje kvalitný a spoľahlivý servisný technik.