Dvojkolesový malotraktor a výhody. Ako vybrať ten správny?

Malotraktor patrí k obľúbenej záhradnej technike, bez ktorej sa nezaobídu rozsiahlejšie parcely, záhrady alebo terénovito členitejšie pozemky. Ide o zariadenie vybavené silnejším motorom a špeciálnymi nástrojmi, ktoré uľahčujú práce v záhrade, na pozemkoch alebo v lese. Či už hovoríme o kosení trávy, zbieraní listov alebo mulčovaní, maloktraktor dokáže pomôcť aj s manipuláciou s ťažkými bremenami alebo výkopovými prácami. O tom, ako vybrať ten správny, sme písali vo veľkom špeciále o malotraktoroch. V nasledujúcom článku sa podrobnejšie zameriame na to, aké výhody a benefity prináša dvojkolesový malotraktor s jednou nápravou.

malotraktor

Čo je dvojkolesový malotraktor? 

Dvojkolesový malotraktor, inak známy ako jednonápravový malotraktor, sa vyznačuje jednou hnacou osou alebo nápravou a dvoma veľkými zadnými kolesami. Jeho konštrukcia je prvým znakom, ktorý ho odlišuje od malotraktorov s dvoma nápravami, prípadne malotraktorov 4x4 s pohonom na všetky štyri kolesá.

Ako funguje dvojkolesový malotraktor? 

Dvojkolesový malotraktor funguje na princípe jednonápravového pohonu. Nosným pohybovým prvkom sú zadné kolesá, ktoré sú poháňané dostatočne silným motorom. Vďaka kolesám na jednej náprave sa malotraktor pohybuje želaným smerom podľa riadenia.

Samotné riadenie dvojkolesového malotraktora funguje vďaka prednej otočnej osi, ktorá pomáha ovládať smer, akým malotraktor pôjde. Aby bolo riadenie komfortné, súčasťou mechanizmu riadenia môže byť volant alebo sa riadenie usmerňuje mechanicky otáčaním riadiacich pák, čo si v niektorých prípadoch môže vyžadovať zvýšenú námahu.

Aby dvojkolesový malotraktor spĺňal požiadavky na efektívneho a multifunkčného pomocníka, na jeho zadnú časť (pomocou prípojných bodov) sa pripája príslušenstvo podľa potreby a možností konkrétneho typu. Príkladom je kosačka na trávu, rozmetadlo na hnojivo či snehová radlica a ďalšie nástroje. 

Vďaka jednej náprave s dvoma hnacími kolesami a otočnou prednou osou sa malotraktor stáva ohybným a dostatočne manévrovateľným aj v úzkych a komplikovaných priestoroch

Pre koho je vhodný dvojkolesový malotraktor? 

Jednonápravové alebo dvojkolesové malotraktory sú spoľahlivým a najmä výkonným pomocníkom pre záhradkárov, ale pokojne i firmy a spoločnosti, ktoré dbajú o vzhľad vo svojom okolí, prípadne záhradné práce patria k ich pracovnej náplni. 

Majitelia záhrad ocenia ich ohybnosť a kompaktnosť. Zároveň ich poteší pohodlné manévrovanie v obmedzenom priestore. Príkladom sú úzke chodníky pomedzi záhonmi alebo terén s početnými prekážkami. 

Záhradkári a pestovatelia si malotraktory pochvaľujú pri obrábaní pôdy alebo  príprave a obhospodarovaní záhonov. Malotraktor tohto typu spoľahlivo  pomôže pri rozmetaní hnojiva alebo kosení trávnika. Vďaka množstvo príslušenstva tak jedno zariadenie dokáže nahradiť hneď niekoľkých pomocníkov.

Podobne je to aj v prípade majiteľov ovocných sadov a viníc, ktorí si hľadajú spoľahlivých pomocníkov pri hospodárení na rozsiahlejších parcelách. Úpravu trávnikov a zelených plôch, ale taktiež distribúciu hnojív, mulčovanie aj orbu môžu vďaka dvojkolesovému malotraktoru zvládať omnoho lepšie.

Výhody dvojkolesového malotraktora 

Zopár jasných výhod, ktoré kúpa a používanie malotraktora s jednou nápravou prináša, sme už spomenuli. Zhrňme si teda všetky benefity, vďaka ktorým sa presvedčíte, prečo by dvojkolesový malotraktor nemal vo vašej výbave motorizovaných záhradných pomocníkov chýbať.

Výborná manévrovateľnosť 

Jedna predná otočná náprava umožňuje veľmi jednoduché manévrovanie a skvelý prístup aj do úzkych a inak nedosiahnuteľných priestorov. Dvojkolesové malotraktory sa dokážu otáčať na mieste a sú taktiež veľmi dobre ovládateľné, bez potreby vyvinúť extra úsilie, čo ocenia najmä tí, ktorí sa zdráhajú ťažkých mechanizmov. Ovládanie je navyše zväčša intuitívne, takže ho zvládnu aj menej technicky zdatní ľudia.

Nenáročná údržba 

Najmä v porovnaní s malotraktormi, ktoré majú nápravy dve, prípadne iných komplikovaných záhradných mechanizmov. Platí, že čím menej konštrukčných prvkov, tým je údržba jednoduchšia. Rovnako je to aj prípade chybovosti a potreby pravidelne navštevovať servis.

Jednoduché skladovanie a preprava 

Vďaka kompaktným rozmerom (opäť v porovnaní s klasickým dvojnápravovým malotraktorom alebo podobným záhradným pomocníkom) bude dvojkolesový malotraktor nenáročným obyvateľom vášho záhradného domčeka, garáže alebo dielne. Zároveň vás poteší, že sa ľahko prepravuje, napríklad na miesta, kde ho potrebujete používať len z času na čas (chalupa, vinica, pole a podobne).

Multifunkčnosť a variabilita

Azda najväčšou výhodou dvojkolesových malotraktorov je ich využitie. Jedno nosné zariadenie a množstvo príslušenstva podľa vašich potrieb z nich robí nepostrádateľného pomocníka pre každého, kto nechce vlastniť celý záhradný arzenál strojov. Malotraktor pomôže s kosením, orbou, mulčovaním, rozmetaním a rozosýpaním, ale pokojne aj snehom v zimných mesiacoch.

Nižšie obstarávacie náklady 

Konečne pozitívna správa. Malotraktory s jednou nápravou šetria dokonca aj vašu peňaženku. Dostatočne výkonný malotraktor, ako sme spomenuli, zastane miesto viacerých kusov záhradnej techniky. Zároveň ide o cenovo dostupnejšie riešenie, ako v prípade malotraktorov s dvoma nápravami, prípadne robustnejšími mechanizmami. 

Ako vybrať dvojkolesový malotraktor? 

Rovnako, ako v prípade inej záhradnej techniky, aj v prípade malotraktora s jednou nápravou zohráva pri výbere toho správneho hneď niekoľko dôležitých faktorov. V ponuke je totiž množstvo značiek a výrobcov, ktorí prichádzajú s rôznymi druhmi, že je pochopiteľné, ak sa pri kúpe nového malotraktora strácate. Čo všetko by ste pri výbere nového pomocníka mali zvážiť?

Pýtajte sa na výkon motora 

Výkon motora je parameter, ktorý ovplyvňuje efektivitu malotraktora (jeho silu) a taktiež možnosť pracovať s rôznym príslušenstvom. Pri výbere preto venujte dostatočnú pozornosť nárokom, ktoré budete na malotraktor klásť a to, aby výkon motora nakoniec nebol problémom, pre ktorý nebudete môcť malotraktor využívať podľa svojich potrieb.

Preverte nosnosť malotraktora 

Tento parameter nemusí byť uvádzaný presne pod týmto pojmom, no v zásade ide o to, aký ťah malotraktor má, prípadne, koľko môžete na jeho plecia naložiť. Overte si preto u predajcu, či zvláda úkony, ako napríklad oranie, kosenie, jarkovanie, kyprenie pôdy alebo dokonca ťahanie a prevoz ťažkých bremien.

Zamerajte sa na dostupné príslušenstvo

Jedna vec je, či dvojkolesový malotraktor úkon zvládne a druhá, či má k tomu dostatočné vybavenie. Preverte preto pri výbere dostupné možnosti príslušenstva (napríklad aj pre budúcnosť) a taktiež kompatibilitu s konkrétnym druhom, ktorého kúpu zvažujete.

Otestujte si ovládanie 

Ak kupujete malotraktor priamo na predajni, vyskúšajte si manévrovanie s riadením na vlastnej koži, ak to možnosti dovoľujú. Minimálne manipuláciu s volantom alebo riadiacimi pákami. V prípade, ak si vyberáte malotraktor v e-shope, prečítajte si recenzie alebo si pozrite dostupné videá na internete. 

Informujte sa o dostupnom servise a náhradných dieloch 

Kúpa dvojkolesového malotraktora nie je najlacnejšou záležitosťou. Overte si teda aj dostupnosť a ceny náhradných dielov a taktiež autorizovaného servisu v prípade pravidelných servisných prehliadok alebo neželaných porúch.

Porovnajte si ceny a služby, ktoré môžete získať ako bonus

Ak si už vyberáte medzi dvoma alebo niekoľkými typmi, rozhodne sa poraďte s odbornou obsluhou. Spoľahlivý predajca si vypočuje vaše požiadavky a odporučí vám značku alebo konkrétny model malotraktora, ktorý presne zodpovie vašim potrebám. Zároveň sa dopytujte po možnostiach dovozu, prípadného predvedenia alebo bezplatných prehliadok a servisu. To všetko sú dôležité body, ktoré pri rozhodovaní, podobne ako výsledná cena, určite zavážia.

Na čo si dať pozor pri výbere dvojkolesového malotraktora? 

Jednonápravové malotraktory s dvoma kolesami sú skutočne efektívnymi pomocníkom do záhrady, vinice, na farmu, statok alebo menšie políčko. Ak ste sa práve presvedčili, že by sa vám jeden taký do vášho záhradného arzenálu hodil, zhrnuli sme pre vás na záver niekoľko dôležitých bodov, na ktoré by ste si pri výbere konkrétneho typu dvojkolesového traktora mali dať pozor.

  • Zvážte proporcie vášho pozemku aj s členitosťou terénu a presvedčte sa, že vyberáte malotraktor s dostatočne silným motorom
  • Preverte si materiál konštrukcie malotraktora, základom je odolnosť aj pri niekoľkoročnom používaní
  • Presvedčte sa, že je pre vás ovládanie malotraktora bezproblémové a intuitívne
  • Nechajte si vysvetliť ovládanie, starostlivosť a potrebné servisné zásahy v prípade pravidelných prehliadok alebo porúch
  • Pýtajte sa na bezpečnostné prvky a nechajte sa poučiť o pravidlách pre bezpečné zaobchádzanie s dvojkolesovým malotraktorom
  • Informujte sa o dostupnosti príslušenstva, náhradných dielov a taktiež odbornom poradenstve vo vašej blízkosti
  • Rozmyslite si investíciu do malotraktora a nechajte si poradiť v prípade, ak je váš rozpočet nižší no zariadenie nevyhovuje vašim nárokom

Veríme, že sa vďaka našim radám rozhodnete pre správny typ dvojkolesového malotraktora, ktorý sa stane spoľahlivým pomocníkom na rôzne práce okolo záhrady. Širokú ponuku malotraktorov nájdete v BOEL, kde vám radi poradíme s výberom a spoľahlivým servisom.