Veľký špeciál o malotraktoroch: Ako vybrať ten správny?

Malotraktor je motorizovaný pomocník v záhradách, väčších pozemkoch, na lúkach alebo kdekoľvek v poľnohospodárstve či v správe pozemkov. Predstaviť si ho môžete ako menší traktor poháňaný na benzínový, naftový alebo elektrický pohon. Máte pocit, že by sa malotraktor uživil aj u vás na pozemku či vo firme? V tom prípade čítajte ďalej.

V článku sa dozviete:

  1. Aké výhody má malotraktor?
  2. Na čo sa malotraktor používa?
  3. Aké príslušenstvo na malotraktory máte na výber?
  4. Ako si vybrať vhodný malotraktor?
  5. Aký je rozdiel medzi dieselovým a benzínovým malotraktorom?
  6. Akú starostlivosť by ste nemali zanedbať?

Vďaka malotraktorom dokážete obhospodarovať alebo udržiavať značnú plochu pozemku. To, čo by s iným riešením trvalo neprimerane dlho, zvládne malotraktor za chvíľu. 

  • Malotraktory šetria váš čas, ruky a chrbát.
  • Malotraktory sú ľahko ovládateľné a nevyžadujú žiadne špeciálne zručnosti či školenia. 
  • Prinášajú ekonomicky výhodnejšie riešenie pre tých, ktorí nechcú klasický traktor. 
  • Malotraktory sú flexibilné a ľahko zvládnu ovládanie na menej dostupných či menších pozemkoch.
  • Sú variabilné. Vďaka príslušenstvu môže malotraktor zvládnuť oranie, kosenie, odstraňovanie a mnoho iných činností.

Malotraktory a príslušenstvo: Čo všetko dokáže malotraktor?

Snímka obrazovky 2023-03-15 o 9.06.28_1

Šikovný a flexibilný malotraktor dokáže v záhrade aj na poli zastať hneď niekoľko pomocníkov. Veľkú rolu pri tom zohráva aj príslušenstvo pre malotraktory. Pomocou rôznych pluhov, nosičov, vozíkov či iných komponentov zvládnu malotraktory napríklad tieto úkony:

  • kosenie – vďaka prídavnej kosačke na trávu s malotraktorom bez problémov pokosíte väčšiu záhradu, sad, lúku alebo futbalové ihrisko

  • oranie – pluh na oranie dokáže premeniť malotraktor na spoľahlivý nástroj pre práce na poliach či v rozsiahlych záhradách

  • sadenie – podobne ako oranie, je aj sadenie vo veľkom množstve činnosťou, pri ktorej uvítate automatizáciu

  • odstraňovanie snehu – pluh alebo fréza v spojení s motorizovaným malotraktorom, dokážu uľahčiť zimnú údržbu na rozsiahlom pozemku alebo verejnom priestranstve

  • starostlivosť o zvieratá – farmári alebo veľkochovatelia si pochvaľujú malotraktory, ktoré im pomáhajú pri kŕmení zvierat vďaka prídavným kŕmidlám

  • preprava – v neposlednom rade je malotraktor nástrojom na transport, napríklad vďaka vozíkom na malotraktory

 

Vozíky a vlečky za malotraktory. Ako si vybrať takú, ktorú potrebujem? 

Pomocou vhodného vozíka na malotraktor dokážete prepraviť stavebný materiál, ale taktiež rôzne materiály ako drevo, kamene, piesok alebo pokojne i úrodu pri jej zbieraní. Na čo si dať pri výbere vlečky či vozíka na malotraktor pozor? 

Veľkosť vozíka na malotraktor 

Skôr, než si zakúpite vozík, porozmýšľajte nad tým, aký materiál v ňom budete pomocou malotraktora prepravovať. Nie je jedno, či to bude len drevo na kúrenie alebo stavebné hranoly. Ak budete využívať malotraktor na prepravu materiálu, ktorý je rozmerovo väčší, než samotný vozík, vybrajte taký, ktorý má odnímateľné bočnice (steny vozíka). Druhým, nemenej dôležitým faktorom je maximálna záťaž, ktorú malotraktor zvládne. Aby bola kompatibilita zaručená platí, že vhodná vlečka je od rovnakého výrobcu ako samotný malotraktor.

Odolnosť a konštrukcia vozíka na malotraktor 

Kým na občasnú prepravu ľahších materiálov a bremien postačí menej odolná konštrukcia a materiálové prevedenie vlečky za malotraktor, pri tých ťažkých nákladoch ho zvážte pozornejšie. Ak bude malotraktor často využívaný na transport, dajte si na výbere vozíka záležať. Podobne je to aj prípade, ak budete, naopak, prepravovať krehké materiály, ktorým by hrozilo poškodenie. 

Zložitý terén si vyžaduje lepšie kolesá vozíka na malotraktor 

Rovný povrch miestnej komunikácie, trávnatá plocha ihriska alebo mäkký lúčny porast nekladú na kolesá vozíka žiadne extra nároky. Ak však plánujete malotraktor používať v náročnejšom teréne, dostatočne veľké kolesá s robustnou konštrukciou budú nevyhnutné. 

 

Ako si vybrať malotraktor? 

Kúpa malotraktora je dôležitý krok pre efektívnejšiu starostlivosť o vašu záhradu, pozemok alebo firmu. Základom je vždy obrátiť sa na odborného predajcu, ktorý vám odporučí riešenie zodpovedajúce vašim potrebám. V opačnom prípade sa ľahko môže stať, že váš nový malotraktor nebude zodpovedať nárokom, ktoré naň budete klásť alebo, naopak zbytočne kúpite výkonnejší (a drahší) stroj, ktorý ani nepotrebujete. 

Pri výbere vstupuje do hry hneď niekoľko faktorov. Tie najčastejšie, ktoré by ste nemali zanedbať, sú napríklad:

 

Aký veľký pozemok máte? 

Rozloha, ktorú by mal malotraktor obhospodarovať, je kľúčový parameter, ktorý o výbere rozhoduje. Čím väčšia je vaša záhrada, rola alebo pozemok, tým výkonnejší malotraktor budete potrebovať. 

 

Aký výkon motora by mal mať malotraktor? 

Akákoľvek činnosť, ktorú s ním budete vykonávať bude s väčšou rozlohou priamo úmerne vyžadovať aj vyššie nároky na výkon. O jeho sile napovedá parameter výkonu (v konských silách - HP).

BOEL RADÍ: Na bežné práce okolo záhrady alebo rovinatého pozemku postačí malotraktor s výkonom 4 HP, na oranie však vyberajte výkonnejší malotraktor, minimálne s 4,5 HP.

 

Akú pôdu bude malotraktor obrábať? 

Typ pôdy (piesočnatá, ílovitá, s prímesou kamenia a pod.) kladie na malotraktor osobitné nároky. Taktiež na príslušenstvo, pomocou ktorého bude plocha obrábaná. Hustota, konzistencia ale dokonca i sklon pôdy (pozemku) rozhodujú o tom, či si vybrať odolnejší alebo stačí menej výkonný malotraktor.

Na čo budete malotraktor používať? 

Hľadáte pomocníka na kosenie rozsiahleho parku? Alebo potrebujete efektívnejšie prenášať veci v rámci parcely s lesným porastom? Účel, na ktorý bude malotraktor vašou nepostrádateľnou pravou rukou, je viac než dôležitý. Iný malotraktor alebo príslušenstvo k nemu budete potrebovať na oranie, sadenie alebo údržbu pozemku.

 

Koľko stojí malotraktor? 

Obstarávacia cena malotraktora závisí od množstva faktorov. V prvom rade sú to nároky, ktoré by mal spĺňať. Cena sa taktiež líši v závislosti od značky a príslušenstva, ktoré sa predáva spolu s malotraktorom. Pri kúpe malotraktora prihliadajte aj na služby, ktoré k nemu predajca ponúka a môžu značne ovplyvniť celkové náklady. Príkladom je dovoz, zaučenie, inštalácia či bezplatný servis.

 

Typy malotraktorov. Aký je medzi nimi rozdiel? 

Podľa účelu, na aký malotraktor budete používať, môžete vyberať medzi rôznymi druhmi. Tie sa odlišujú najmä funkciami, výkonom a príslušenstvom. 

Záhradné malotraktory 

Zvládnu bez problémov prácu v záhrade a uľahčia vám napríklad zdĺhavé kosenie alebo oranie potrebné na prípravu pôdy pred sadením. Sú cenovo dostupné a dokážu posunúť starostlivosť o záhradu alebo menší pozemok na pohodlnejší level. Pri výbere takéhoto malotraktora myslite aj na miesto, kde by ste ho mohli skladovať.

Poľnohospodárske malotraktory 

Tieto sú už vybavené vyšším výkonom a zvládajú záťaž, ktorú na ne budete na poliach alebo rozsiahlych pozemkoch klásť. Okrem orania vám uľahčia aj sadenie alebo zber úrody, či prenos materiálu a náradia, ktoré pri poľnohospodárskych prácach potrebujete. Z toho dôvodu nezabudnite na potrebné príslušenstvo – vozík za malotraktor.

Pracovné malotraktory 

Výkonnejšie malotraktory sú tie, ktoré zastávajú úlohu v ťažšom teréne, prípadne pri prácach ako je ťahanie ťažkého nákladu alebo jeho vozenie. Pomáhajú taktiež pri malých stavebných prácach alebo pri správe verejných miest a komunikácií.

Okrem tohto delenia sa môžete pri výbere malotraktora stretnúť s rozdelením podľa počtu náprav. 

Jednonápravové malotraktory 

Inak povedané aj dvojkolesové malotraktory. Ich výhoda je jednoznačne kompaktnosť a skladovanie. Znamená to, že pre ne nemusíte kupovať aj nový záhradný domček alebo ich garážovať namiesto svojho auta. Sú aj cenovo dostupnejšie a prácu v záhrade vám uľahčia pri každom použití. Menšou nevýhodou jednonápravových malotraktorov je, že sa pri práci s nimi tak trocha zapotíte, keďže je manipulácia s nimi fyzicky náročnejšia

Dvojnápravové malotraktory 

Majú štyri kolesá a sú určené najmä pre náročnejšie práce. Umožnia vám pohodlnejšie ovládanie a dostupnosť aj v nerovnom teréne. Kúpa dvojnápravového malotraktora však rozhodne vašu peňaženku prevetrá o niečo viac.

Napokon, ostáva ešte rozdelenie podľa pohonu. Okrem benzínových a naftových (dieselových) malotraktorov, sú dnes v ponuke aj tiché elektrické malotraktory, ktoré zohľadňujú aj životné prostredie. Najčastejšou voľbou však ostávajú klasické riešenia. Skôr, než si jedno z nich vyberiete, viete…

Aký je rozdiel medzi dieselovým a benzínovým malotraktorom? 

Jednoducho povedané, rozdiel je v tom, na čo plánujete malotraktor používať. Benzínový pohon znamená menšie obstarávacie náklady. No ako sa vraví, za menej peňazí, menej muziky. Tieto malotraktory sú skôr vhodné na menšie pozemky a činnosti ako kosenie trávy, obrábanie zeminy v menšom rozsahu alebo drobné záhradkárske práce.

Naopak, naftový (dieselový) malotraktor je spravidla výkonnejším pomocníkom aj pri náročných údržbách pozemkov a poľnohospodárskych a stavebných prácach. To, na čo sa však treba pripraviť je, že je aj cenovo drahší.

Pri rozhodovaní sa pre niektorý z nich teda zvážte nielen vstupnú investíciu, ale aj náklady na prevádzkovanie, prípadný servis a taktiež starostlivosť. Mimochodom, viete…

Snímka obrazovky 2023-03-15 o 9.17.45

Ako sa starať o malotraktor? 

Nielen kúpa, ale i správna starostlivosť o malotraktor sú rozhodujúcim faktorom v tom, ako dlho vám bude nový pomocník slúžiť. Tu je niekoľko tipov, ako sa o malotraktor starať. 

Pravidelná údržba, ktorú nezanedbajte 

Keďže ide o motorizovaného pomocníka, nezabúdajte na pravidelné prehliadky a kontroly najdôležitejších častí. Je to napríklad čistenie vzduchového, palivového a olejového filtra. Stav oleja, podobne, ako je to v prípade auta, sledujte a podľa potreby dopĺňajte.

Servisná kontrola u odborníka

Rieši sa po určitom počte prevádzkových hodín, podľa typu malotraktora (približne 50-100 prevádzkových hodín). Skontrolovať by sa mali okrem motorických častí brzdy, pneumatiky alebo svetlá a podľa potreby aj vymeniť.

Čistenie malotraktora 

Veríme, že nového pomocníka zapriahnete do nie veľmi čistých záhradných či hospodárskych prác. Veď od toho ho vlastne máte. Ak ho však chcete používať čo najdlhšie a predísť zbytočným nákladom, nájdite si čas aj na jeho vyčistenie. Obvykle, podľa potreby. Avšak malý wellness po ukončení sezóny (ak nejaká je), rozhodne padne vhod.

Skladovanie malotraktora 

Základom je suché a chránené miesto, kde nebude malotraktor vystavený nepriazni počasia. Ochrana motorických častí je samozrejmá, no aj konštrukcia podlieha rýchlejšie neželanému opotrebeniu, ak mokne pravidelne na daždi alebo je v extrémne znečistenom prostredí. Skôr, než pomocníka na dlhšiu domu uskladniť, nezabudnite na vyprázdnenie palivovej nádrže. 

Našim posledným tipom je, aby ste sa neváhali v prípade potreby alebo akýchkoľvek otázok obrátiť na špecializovanú predajňu alebo odborníka. Radi vám pomôžeme nielen pri výbere malotraktora a jeho príslušenstva, ale taktiež radami predĺžime jeho životnosť a zefektívnime používanie. Napokon…

Záhrada je o relaxe… Na všetko ostatné je tu BOEL.