Záhradný traktor: Poradíme od výberu až po vhodnú starostlivosť

Záhradný traktor je traktor menších rozmerov, ktorý sa využíva najmä na záhradné práce (kosenie a podobne). Ak hľadáte šikovného pomocníka, ktorý vám uľahčí rutinné práce na väčšej ploche záhrady, je tento typ traktora určite správnou voľbou. Obzeráte sa práve po nejakom? Alebo ten váš starý už doslúžili a vy by ste ho radi vymenili? Všetky potrebné informácie, ktoré k záhradným traktorom potrebujete vedieť, sme zhrnuli v tomto článku.

Prečítajte si:

  • S čím vám dokáže záhradný traktor pomôcť?  
  • Ako a podľa čoho vybrať záhradný traktor? 
  • Aký je rozdiel medzi záhradným traktorom a kosačkou?
  • Aké sú rozdiely medzi záhradným traktorom, miniriderom a Zero-Turn traktorom? 
  • Základné informácie o starostlivosti o záhradný traktor.

Záhradný traktor – funkcie a výhody

Menší traktor, prioritne na úpravu trávnika v záhrade, sade alebo väčšom pozemku. Presne to je základnou funkciou záhradného traktora. S rozmermi v šírke prevažne od 0,80 do 1,5 metra poháňajú záhradné traktory benzínové alebo elektrické motory (akumulátorové záhradné traktory). 

Aký je rozdiel medzi záhradným a klasickým traktorom? 

Záhradné traktory sa líšia od bežných traktorov v tom, že sú navrhnuté na presné a detailné práce na trávnikoch a záhradách, ako sú kosenie, mulčovanie, orezávanie krajov, zber lístia a podobne. Oproti klasickým traktorom sú omnoho menšie. Záhradný traktor si môžete zadovážiť aj s príslušenstvom – napríklad snežnou frézou, záhradným pluhom alebo napríklad záhradné traktory s košom. Ich výhodou je, že sa o trávnatý povrch postarajú rýchlo, efektívne a s minimálnym úsilím.

Snímka obrazovky 2023-03-15 o 19.00.11

Čo dokáže záhradný traktor?

Každý majiteľ väčšej záhrady, sadu alebo pozemku vie, čo všetko obnáša starostlivosť o zelenú plochu. Nie je to len o kosení. Okolo trávnika alebo zmiešaného trávnatého porastu je práca v predjarnom, v jesennom ale v niektorých prípadoch aj zimnom období. Podľa výberu konkrétneho záhradného traktora (načky a modelu), vám môže pomôcť pri týchto činnostiach: 

Pohodlné kosenie trávy 

Primárnou funkciou záhradného traktora je práve kosenie trávy. Je to akoby pohodlná verzia motorizovanej kosačky, ktorú môžete ovládať v sede. Mechanizmus na kosenie môže mať rôzne nastavenia výšky a šírky kosenia.

Výživné mulčovanie 

Mulč z pokosenej trávy je priamym zdrojom zelených živín, hnojivom pre trávnik. Okrem toho plní funkciu zadržiavania vlahy, napríklad v miestach, kde trávnik dosádzate a potrebujete plochu chrániť pred prílišným vysušením. Mulč vzniká priamo pri kosení trávnika (tráva je drvená na malé kúsky) a pomocou záhradného traktora bez koša je rovnomerne distribuovaný po celej trávnatej ploche

Vzhľadné orezávanie okrajov 

Starostlivosť o trávnik neprebieha len v horizontálnej línii. Pre tých, ktorí si potrpia na krásne anglické trávnaté plochy nepreliezajúce do záhonov alebo cez obrubníky, je orezávanie okrajov pomocou záhradného traktora skvelou bonusovou funkciou.

Jesenný zber lístia 

Po letnej sezóne, kedy sa intervaly medzi kosením predlžujú, by sa mohlo zdať, že záhradný traktor pomaly môžete zazimovať na zaslúžený oddych. V prípade, ak ale disponuje funkciou na zber lístia, môžete ho využívať aj naďalej. Alternatívou pre tých, ktorí radi ponechávajú lístia na trávnikoch, môže byť opäť raz funkcia mulčovania. Tá dokáže aj popadané lístie premeniť na bohatú obživu a ochranu pre budúcoročný krásny trávnik.

Rozsievanie alebo zavlažovanie

Hoci dnes na rozsiahlych trávnatých plochách fungujú najmä premyslené zavlažovacie systémy, niektoré záhradné traktory vám môžu pomôcť aj s touto činnosťou. Dokonca pomocou vhodného príslušenstva rovnomerne zasejú nový trávnik alebo vám pomôžu pri jeho hnojení.

Odstraňovanie snehu 

Záhradný traktor vám môže so starostlivosťou o pozemok pomôcť dokonca aj v zimnom období. Vďaka snehovej fréze dokáže spoľahlivo odstrániť sneh z cesty alebo chodníkov v okolí domu, záhrady alebo pozemku.

Ako vybrať záhradný traktor?

Pri výbere zohráva rolu hneď niekoľko faktorov. Okrem toho, že by ste mali zvážiť, pri akých záhradných činnostiach okrem kosenia by vám mal záhradný traktor slúžiť, sú tu aj rôzne parametre, ktoré hovoria o jeho vlastnostiach.

Zvážte, akú veľkú záhradu máte 

Malá záhrada s úzkymi chodníkmi a množstvom zákrut si vyžaduje záhradný traktor s malým polomerom otáčania a kompaktnými rozmermi. Na druhej strane, rovinatý pozemok bez komplikovaných zákutí, je ideálny pre výber väčšieho traktora, s ktorým nepotrebujete náročne manévrovať.

Výkon záhradného traktora 

O sile motora a celkovej schopnosti zvládnuť náročnejšie úkony a terén rozhoduje to, na aký výkon vsadíte. Ak ide o nenáročné rekreačné kosenie v rovine, postačia zariadenia s nižším výkonom. Ak ale máte pre nového pomocníka úloh vyše hlavy, navyše záhradničíte na niekoľkých desiatkach árov, je výkon rozhodne dôležitý parameter pri výbere, ktorý netreba zanedbať.

Akú vysokú trávu chcete mať? 

Výška strihu alebo inak povedané to, akú vysokú trávu by ste chceli mať, je rozhodujúca pri výbere pre tých, ktorí majú na tento parameter špeciálne nároky. Ak teda viete, že máte radšej vyšší alebo, naopak, nízky trávnik, pred kúpou sa presvedčte, aké možnosti (nastavenia výšky kosiaceho mechanizmu) záhradný traktor ponúka.

Potrebujete záhradný traktor 4x4? 

Pohon zadných alebo všetkých štyroch kolies je rozhodujúci opať vzhľadom k charakteru pozemku alebo plochy, ktorú chcete záhradným traktorom zveľaďovať. Záhradný traktor 4x4 prináša väčšiu stabilitu a záber, zároveň však načrie hlbšie do vašej peňaženky. 

Príslušenstvo pre záhradné traktory 

V tomto smere je dôležité zistiť, čo všetko má záhadný traktor vo výbave a čo je možné ešte dokúpiť. Príkladom je pluh, rýpadlo, rozmetadlo, snehová fréza a podobne. Vďaka rozsiahlym doplnkom vám záhradný traktor pomôže s množstvom záhradných prác počas celého roka. 

Aký je rozdiel medzi záhradným traktorom a kosačkou? 

Zásadný rozdiel spočíva v tom, že na malú záhradu s trávnikom o veľkosti 10 x 20 metrov rozhodne nepotrebujete záhradný traktor. Väčšie trávnaté plochy, sady, vinice alebo parky však výkonnejšieho pomocníka rozhodne privítajú. Alebo skôr tí, ktorí majú starostlivosť o ne za úlohu. Záhradný traktor, ako je už na pohľad vidno, prináša vyšší komfort a pohodlie, ktoré opäť oceníte pre väčších trávnatých plochách vyžadujúcich na pravidelnú údržbu množstvo času. Okrem toho je tu množstvo ďalších skvelých funkcií, ktoré možno na rozdiel od kosačky využiť. Negatívom je však vyššia obstarávacia cena, ktorá je rádovo v tisíckach eur.

Aké sú rozdiely medzi záhradným traktorom, miniriderom a Zero-Turn traktorom? 

Pri výbere záhradného traktora sa môžete stretnúť aj s niekoľkými jeho variantmi – napríklad minirierom a Zero-Turn traktorom. Každý z nich je niečím špecifický a možno práve vhodný na účely, pre ktoré záhradný traktor potrebujete.

Čo je minirider/záhradný rider? 

Miniridery predstavujú medzistupeň medzi kosačkou a klasickým záhradným traktorom. Svojou konštrukciou patria do skupiny záhradných traktorov, avšak ich výkon ich predurčuje skôr na starostlivosť o menšie alebo stredne veľké záhrady, na ľahkú a jednoduchú údržbu zelených plôch. Výhoda miniriderov je, že sú kompaktné a teda ľahko skladovateľné a navyše sa jednoducho ovládajú.

Snímka obrazovky 2023-03-15 o 19.04.56

Čo je Zero-Turn traktor? 

Zero-Turn traktor je záhradný traktor so skvelými možnosťami na manévrovanie pomedzi prekážky v záhrade alebo inom teréne. Vďaka dvom nezávislým otočným kolesám na zadnej strane sa Zero-Turn traktory môžu otáčať až o 360 stupňov. Tieto traktory si síce vyžadujú trocha vyššie nároky na zručné ovládanie, no ich výhodou sú výkonné motory, vďaka ktorým zvládajú množstvo ďalších funkcií aj na zložitejších a rozsiahlejších pozemkoch. 

Snímka obrazovky 2023-03-15 o 19.06.46

Ako sa starať o záhradný traktor?

Starostlivosť o záhradný traktor by nemala byť zanedbávaná nielen v rámci servisných úkonov, ale aj z pohľadu bežného čistenia či vhodného uskladnenia záhradného traktora počas jeho nečinnosti. 

Rutinné čistenie od trávy, blata alebo iných nečistôt zamedzuje prípadným mechanickým poškodeniam a taktiež neželanej korózii kovových častí. Napríklad nožov. O tie sa nezabúdajte starať aj pravidelným brúsením. Najmä, ak chcete udržiavať trávnik v zdravej a krásnej kondícii. 

Pravidelne by ste mali kontrolovať aj niektoré časti záhradného traktora, ktoré vám už napohľad prezradia, či nie je vhodný čas navštíviť sevis. Príkladom je kontrola oleja (pred každým použitím), ktorý je potrebné dopĺňať podľa pokynov v návode. Podobne je to aj s chladiacou kvapalinou, ktorá chráni motor pred prehriatím. Šikovní domáci majstri zvládnu aj výmenu vzduchového či palivového filtra v prípade ich zanesenia. 

Prehliadnuť by ste nemali ani pneumatiky. Dostatočne vysoký tlak v nich zaručí bezproblémové a ľahké používanie záhradného traktora. Opotrebované pneumatiky by ste mali vymeniť skôr, než príde k ich úplnému zničeniu, ktoré môže spôsobiť ďalšie problémy. Pre akumulátorové záhradné traktory platí starostlivosť najmä o stav batérie, jej včasné dobíjanie a v prípade opotrebenia výmenu.

Podarilo sa vám zorientovať v problematike záhradných traktorov? V Boel sa na predaj záhradných traktorov špecializujeme nielen v rámci širokého sortimentu. Váš nový záhradný traktor vám pomôžeme vybrať, dovezieme priamo k vám a zaučíme vás, ako s ním narábať. Navštívte jednu z našich predajní alebo si svojho nového pomocníka kúpte z pohodlia domova.