Výber kosačky: 8 otázok, ktoré si musíte ujasniť pred kúpou

Kosačky patria do každej záhrady, chalupy alebo pozemku s trávnatou plochou, ktorú je potrebné upravovať. Výber tej správnej je ale celkom náročnou úlohou. V širokej ponuke kosačiek figuruje nielen viacero druhov (elektrické, benzínové a podobne), ale taktiež značiek a konkrétnych modelov. 

Základné rady, ako vybrať kosačku, sú zrejme jasné každému, kto už nad novým záhradným pomocníkom rozmýšľal. Elektrické kosačky sú lepšou voľbou pre malé trávniky benzínové vás nebudú obmedzovať v prípade, ak máte rozľahlý pozemok a členitý terén. Ak chcete byť pri výbere dôkladnejší a zvážiť naozaj všetky dôležité faktory, položiť by ste si mali týchto 10 dôležitých otázok

honda kosacka

1. Aký veľký je môj pozemok a trávnatá plocha?

Veľkosť pozemku je vari najrozhodujúcejším faktorom, od ktorého sa pri výbere kosačky musíte odrážať. V podstate platí to, čo sme už načrtli v úvode – ak máte malý pozemok (napríklad záhradku alebo predzáhradku) je elektrická kosačka naozaj ideálna voľba. Je tichá, ľahká a dobre sa s ňou manipuluje. 

Zároveň má intuitívne ovládanie a vyžaduje si minimálnu údržbu (čistenie). Navyše platí, že ak máte v dostupnej blízkosti elektrický zdroj alebo dostatočne dlhý napájací kábel, môžete pohodlne kosiť bez obmedzení. Alternatívou elektrickej kosačky, avšak na pohon z batérie (teda bez potreby riešiť dosah káblom), sú akumulátorové kosačky.

Stredne veľké plochy trávnikov, ako majú vo väčšine prípadov rodinné domy s väčšou záhradou, sú lepšou voľbou benzínové kosačky. Majú vyšší výkon a bez problémov pokosia aj väčšie plochy. Vďaka tomu, že vás neobmedzuje prívodný kábel, poskytujú väčšiu mobilitu a flexibilitu. 

Veľké trávnaté plochy, ako sú napríklad záhradné parky, rozsiahle trávniky alebo komerčné areály, sa v ideálnej miere používajú záhradné traktory. Majú veľký záber, v porovnaní s klasickou kosačkou a sú poháňané benzínom, v prípade ekologickejšej verzie sú tu akumulátorové záhradné traktory. Sú schopné efektívne pokosiť veľké plochy v krátkom čase.

2. Aký mám rozpočet na kúpu kosačky? 

Druhou najdôležitejšou otázkou je, koľko plánujete do kúpy novej kosačky investovať. Platí, že aj keď vyššia cena prináša lepšie funkcie a často i vyšší výkon, nie vždy je to potrebné. Pri výbere kosačky zvážte vaše konkrétne potreby, ako spomínanú veľkosť trávnika, terén, spôsob pohonu a očakávanú údržbu. Podľa toho ľahko zistíte, aký druh bude pre vás najlepší a následne sa rozhodujete medzi rôznymi značkami (kosačky Honda, Alko, Makita, Stiga…) a následne modelmi, podľa výkonu a príslušenstva. 

V zásade však pri porovnávaní platí, že nákupná cena elektrických kosačiek je nižšia ako u benzínových. Taktiež majú elektrické kosačky nižšie náklady na prevádzku. V prípade vyššieho rozpočtu, a najmä potrieb vychádzajúcich z veľkosti a náročnosti pozemku, sa obzrite po benzínovej kosačke. Ponúkajú celkom široké cenové rozmedzie a vyšší výkon. 

Finančne náročnejšie záhradné traktory, ktoré opäť v rôznych cenových hladinách poskytujú dostatok možností (dokonca aj prípade rozličného príslušenstva a doplnkov). Vyššiu investíciu, rádovo v stovkách až tisíckach eur, si vyžadujú aj robotické kosačky, ktoré ale, naopak, šetria váš čas.

3. Aký je terén pozemku alebo záhrady? 

Existujú záhrady, ktoré majú trávnaté plochy nalinkované ako z katalógu. Ide o rovnomerné plochy, kde nezohráva členitosť terénu alebo nejaké prekážky žiadnu rolu. Ak však vlastníte pozemok so svahom, prípadne je kosenie pre vás takou malou prekážkovou dráhou, rozhodne zvážte napríklad kosačky s pohonom na všetky kolesá alebo aspoň na zadné kolesá. Tie poskytujú omnoho lepšiu trakciu a taktiež jednoduchší pohyb členitom teréne. 

Druhým najčastejším problémom je záhrada s množstvom prekážok (stromy, kvetinové záhony a pod.). V tom prípade by vás mali zaujať kosačky s menšou šírkou záberu. Také, ktoré vás nebudú obmedzovať napájacím káblom a ťažkou manipuláciou – teda napríklad aku kosačky

Napokon, ak váš trávnik rozhodne nepatrí medzi ukážkový a kde tam sa pritrafí vyvýšenina, jama, koreň stromu alebo nerovnosti, zvážte kosačku s dostatočnou výškou rezu a najmä flexibilným podvozkom (prispôsobí sa terénu a eliminuje poškodenia kosačky). 

4. Ako plánujem nakladať pokosenou trávou? 

Toto je otázka, nad ktorou množstvo ľudí pri kúpe kosačky nepremýšľa. Vynorí sa však hneď po prvom kosení. Ak by ste však vzali tento faktor v úvahu už pri výbere kosačky, možno by ste sa rozhodli inak. Lepšie. 

Prvou možnosťou je zbieranie trávy priamo do koša kosačky. Ak je váš pozemok a trávnatá plocha väčšia, kôš sa opakovane naplní mnohokrát a vy sa celkom nabeháte, kým trávu zanesiete na určené miesto – napríkald kompostovisko. Platí preto – čím väčší zberný koš na pokosenú trávu, tým lepšie.

Alternatívou je použiť kosačku bez zberného koša a trávu ponechať na trávniku ako prirodzený mulč. V tom prípade si dajte záležať na vhodnej výške rezu alebo siahnite po efektívnejšom riešení – mulčovacej kosačke. Tá premieňa zvyšky trávy na drobné kúsky ideálne na mulčovanie. Alternatívou sú vretenové kosačky s odlišným spôsobom usporiadania nožov (do vretena), ktoré sú ideálnou voľbou, ak chcete hýčkať svoj “anglický trávnik”.

5. Potrebujem špeciálne funkcie kosačky? 

Táto otázka súvisí s tým, čo všetko od kosačky očakávate. Nenáročné kosenie menšej trávnatej plochy si nebude vyžadovať nič špeciálne, len zberný kôš na trávu a nastavenie výšky rezu. To je dôležité napríklad v rôznych fázach rastu trávnika a taktiež v rámci ročných období, či skôr miery sucha a tepla. 

Ak však hovoríme o špeciálnych alebo prídavných funkciách, je to napríkad spomínané mulčovanie. Vďaka tejto funkcii je tráva rozsekaná na drobné kúsky, ktoré prirodzene dodávajú pôde živiny a zabraňujú prílišnému vysychaniu trávy alebo hriadky (ak sa rozhodnete mulč z trávy používať v úžitkových záhonoch). 

Niektoré kosačky disponujú ešte extra funkciou bočného výhozu. Znamená to, že je pokosená (obvykle veľmi vysoká) tráva pomocou prídavnej časti odhodená mimo dráhy kosenia, do boku, čo môže v niektorých prípadoch uľahčiť a zefektívniť kosenie.

6. Preverí kosačka moje fyzické zdatnosti? 

Hoci je pre niekoho kosenie relax, pre iného to môže byť skutočné trápenie. Odvíja sa to nielen od fyzickej kondície alebo zdravotného stavu majiteľa pozemku, ale taktiež od vhodného výberu kosačky. 

Vo všeobecnosti platí, že elektrické kosačky, ktoré patria medzi tie ľahšie, obľubujú najmä ženy a starší ľudia, ktorí už postrádajú výraznú fyzickú silu. Výborne sa s nimi manipuluje a kosenie s takouto kosačkou zvládnu aj bez potreby vyvinúť extra úsilie. O niečo ťažšie a náročnejšie na ovládanie sú benzínové kosačky. V oboch prípadoch však existujú verzie kosačiek s pohonom, ktorý dokáže kosenie výrazne uľahčiť. 

Ak však máte rozsiahlejšie pozemky, kde je potrebné kosiť, pohodlnú možnosť prinášajú záhradné traktory, ktoré umožňujú kosenie riadiť dokonca na pohodlnom sedadle. Nuž, a riešením bez akejkoľvek námahy je robotická kosačka. Stačí ju správne naprogramovať a vhodne nainštalovať systém kosenia a vy sa môžete pokojne venovať relaxu bez pohnutím čo i len jedného prsta. 

7. Riešim výber kosačky, no nepotrebujem aj iného pomocníka v záhrade? 

V tomto bode by sme chceli upriamiť pozornosť na záhradnú techniku, ktorá okrem kosenia spája aj iné funkcie, ktoré by ste možno efektívne využili. Záhradné traktory okrem pohodlného sedenia pri kosení ponúkajú aj iné možnosti využitia (samozrejme, v závislosti od konkrétneho typu a modelu). S praktickým príslušenstvom vám pomôžu mulčovať, riadkovať, valcovať, hrabať, prevzdušňovať, rozmetať hnojivo… Jednoducho zastanú starostlivosť o trávnaté plochy v každom ohľade a dokonca i počasí. Napríklad s praktickou zhrňovacou radlicou, ktorá vám v zime padne viac než vhod.

Ešte väčší balík funkcií a možností, ako motorizovanú záhradnú techniku využiť naplno, v sebe ukrýva malotraktor, ktorý využijete aj na prácu v záhrade alebo v roli. Jeden pomocník tak v sebe ukrýva množstvo užitočných funkcií, ktoré nahradia klasický rotavátor, kultivátor, vertikulátor a podobne. 

zahradny traktor

8. Kosačky Honda, Stiga či Alko kosačky. Rozhoduje u mňa značka?

Kým u niekoho zohráva značka dôležitú rolu, iný hľadí najmä na konkrétny model kosačky a jeho benefity. Na trhu je veľké množstvo známejších výrobcov (Honda, Stiga, Stihl, Alko alebo v prípade záhradných traktorov Cub Cadet), ale i menej známych značiek, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Čo teda zohráva rolu, ak sa chcete pri výbere kosačky zamerať na značku?

Zvučnejšie a uznávané značky majú za sebou najmä množstvo referencií o kvalite a spoľahlivosti. Majú taktiež dlhoročné skúsenosti s výrobou kosačiek a keďže sú na trhu stále, je veľkým predpokladom, že používajú kvalitné materiály a súčiastky. Zároveň disponujú veľkou sieťou distribútorov a predajcov a čo je taktiež dôležité, servisných stredísk

Ak sa chcete zamerať na konkrétnu značku, overte si napríklad i to, ako dostupné sú náhradné diely ku kosačkám. A v neposlednom rade, sú tu inovácie. Nové technológie, pokročilé funkcie, ale taktiež materiály alebo možnosti automatizácie a robotiky hrajú dnes dôležitú rolu aj pri výbere kosačky.

Podarilo sa vám zorientovať sa? Veríme, že po položení si týchto otázok bude vaša voľba jednoduchšie. Ak však stále váhate, radi vám s výberom kosačky odborne poradíme. Či už online alebo priamo na jednej z našich predajní.