Elektrické kosačky: Ako vybrať tú správnu?

Elektrické kosačky patria k najvyhľadávanejším typom kosačiek pre menšie záhrady a trávnaté plochy. Dôvodom je ich dostupnosť, nízka obstarávacia cena a ľahká manipulácia. To sú hlavné dôvody prečo ich obľubujú aj ženy či starší ľudia, ktorým by mohlo kosenie s ťažkou technikou robiť už mierne problémy. Vybrať elektrickú kosačku však nie je záležitosťou spontánneho rozhodnutia. 

Zhrnuli sme preto pre vás tie najdôležitejšie informácie, ktoré vás presvedčia o tom, či je elektrická kosačka pre vás to pravé riešenie a ako si vybrať zo širokej ponuky tú najlepšiu.

elektricka kosacka

Aké výhody má elektrická kosačka? 

Ako sme už načrtli, výber kosačky podlieha zvažovaniu viacerých faktorov. Ide najmä o veľkosť pozemku, jeho členitosť ale taktiež cenová hladinu, ktorú ste ochotní do novej kosačky investovať. Výhody, ktoré prináša práve elektrická kosačka, sú nasledovné:

Elektrické kosačky sú ekologické 

Keďže fungujú na elektrickú energiu, neprodukujú elektrické kosačky žiadne emisie.  Znamená to, že sú ekologickejšie ako napríklad kosačky poháňané benzínom. Nulové emisie znamenajú nula skleníkových plynov a teda žiadne znečistenie ovzdušia.

Tichší chod, než benzínové kosačky 

Elektrické kosačky pracujú tichšie ako kosačky s benzínovým pohonom. To poteší majiteľov záhrad a rodinných domov, ktorí majú v okolí susedov háklivejších na hluk, prípadne sami neradi počúvajú zvuky kosačky.

Elektrické kosačky si nevyžadujú zložitú údržbu 

Vďaka elektrickému napájaniu nehrozí, že sa budete musieť zaoberať výmenou oleja, čistením karburátora alebo výmenou zapaľovacích sviečok. Oproti kosačkám s benzínovým pohonom majú elektrické kosačky omnoho jednoduchšiu údržbu. Základom je pravidelné čistenie pred a po hlavnej sezóne kosenia a taktiež ostrenie nožov

Ovládanie elektrickej kosačky zvládnu aj laici 

Zapojenie kábla do siete, spustenie štartovacieho spínača a je to. Žiadne zložité štartovanie ani zdĺhavá príprava či kontrola stavu paliva pred kosením. Zároveň platí, že sa s elektrickými kosačkami ľahko manipuluje, pretože majú nízku váhu a kompaktnú veľkosť.

Žiadne veľké nároky na údržbu a prevádzku 

Elektrické kosačky majú menej prevádzkových dielov než kosačky s benzínovými motormi. Znamená to zákonite menej porúch a menšie náklady na ich údržbu. Ušetríte tak na palive, ale i výdavkoch na opravy a servisné zásahy.

Kosenie s elektrickou kosačkou je bezpečné 

Kosačky na elektrický pohon majú často niektoré bezpečnostné funkcie, ako je napríklad tlačidlo na rýchle zastavenie a okamžité vypnutie kosačky z prevádzky v prípade nebezpečia. Okrem toho v ich prípade nehrozí únik paliva a z neho vyplývajúce riziko požiaru, ako v prípade kosačiek benzínových.

Ako vybrať elektrickú kosačku? 

Ak plánujete novú kosačku a už viete, že práve elektrická je tou správnou voľbou pre vás, je tu ešte niekoľko podnetov, nad ktorými by ste sa mali pred výberom konkrétneho typu zamyslieť. 

Zamyslite sa nad veľkosťou pozemku 

Ako sme už v úvode uviedli, elektrické kosačky sú vhodnejšie pre menšie typy záhrad a trávnatých plôch. Napriek ich nepopierateľným výhodám je tu totiž aj niekoľko faktov, ktoré z nich robia mierne obmedzujúce riešenia. Hovoríme najmä o dostupnosti napájania. Tú síce možno čiastočne vyriešiť pomocou dlhšieho napájacieho kábla, no i ten má svoje limity

Veľkosť plochy, ktorú potrebujete kosiť, by mala byť priamo úmerná výkonu kosačky, najmä v prípade akumulátorových kosačiek (aj tie môžeme z časti považovať za elektrické kosačky), ktorých kapacita a výdrž závisí od batérie. Vyberajte takú ktorá vydrží dostatočne dlho na pokrytie celej plochy bez potreby častého nabíjania.

Pre členitý terén je riešením elektrická kosačka s pojazdom 

Svahovitý trávnik alebo trávnaté plochy, ktoré zrovna nie sú v rovine, sa vyznačujú namáhavejším kosením. Aby ste nemuseli tlačiť kosačku do kopca, je rozhodne lepšou voľbou elektrická kosačka s pojazdom. Pojazd zabezpečí ľahšie ovládanie a dostatočnú podporu v prípade nerovností plochy.

Pre efektívne kosenie zvážte dostatočnú šírku záberu 

Šírka záberu jasne definuje, ako široký pás pokosenej trávy za vami ostane. Logicky platí, že čím širší záber, tým menej práce. Ašak pozor. Príliš široký záber kosenia môže byť obmedzujúci v prípade, ak sa potrebujete s kosačkou dostať pomedzi záhony alebo do zatrávnených uličiek medzi inými prvkami v záhrade.

Pýtajte sa na výšku rezu

Každá lepšia elektrická kosačka má možnosť nastavenia výšky rezu. Znamená to, že si pohodlne dokážete prispôsobiť, v akej výške budú nože kosačky trávu sekať. Rôzne typy trávy a taktiež rôzna fáza rastu alebo ročné obdobie si vyžadujú inú výšku kosenia.

Hlučnosť elektrickej kosačky môže zavážiť

Tento údaj nájdete uvedený medzi parametrami pri konkrétnych typoch kosačky. Hoci platí, že v nižších radách zrejme veľké rozdiely v decibeloch nebudú, cenovo drahšie kosačky môžu mať benefit práve nižšiu hlučnosť.

Akú značku elektrickej kosačky vybrať?

Možno preferujete určitú značku záhradnej techniky, lebo s ňou máte lepšie skúsenosti. A možno len poznáte tie najznámejšie. V prípade, ak nemáte vybranú preferenčnú značku, opýtajte sa odborníka, prípadne sa inšpirujte v recenziách o výrobku. 

Úroveň bezpečnosti elektrických kosačiek 

Ako sme uviedli, elektrické kosačky patria k tým najbezpečnejší. Dôvodom je absencia paliva a horľavín a taktiež jednoduchá manipulácia. Aj napriek tomu môže byť bezpečnosť konkrétnej kosačky vylepšená napríklad o spínač pre rýchle zastavenie, kryt nožov a rôzne iné ochranné prvky.

Koľko stojí elektrická kosačka? 

Rozpočet na kúpu kosačky alebo aspoň približnú predstavu o tom, koľko na ňu plánujete minúť, je určite smerodajný. Rozhodujúce by však malo byť aj to, či kosačka bude zodpovedať vašim nárokom. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že pre vás kosenie bude zbytočne namáhavé, zdĺhavé a neefektívne. Preto je niekedy lepším rozhodnutím investovať do kavlitnejšieho modelu, ktorý vám naopak, ušetrí čas a možno i trápenie sa pri kosení.

Aké parametre sledovať pri výbere elektrickej kosačky? 

Je vám už jasné, aké detaily rozhodujú pri výbere elektrickej kosačky? Najlacnejšie riešenie obvykle nie je to najlepšie. Ako vidíte, nie je to tak jednoduché. Obzvlášť, ak chcete byť so svojím novým pomocníkom spokojný. Aby ste sa vyhli zbytočným pochybeniam, je naozaj na mieste poradiť sa s odborníkom, ktorý vám položí tie správne otázky na to, aby zistil, ktorá elektrická kosačka bude pre vás najvhodnejšia. Ak však nemáte v blízkosti spoľahlivého predajcu, toto sú parametre, podľa ktorých sa budete pri výbere vedieť lepšie zorientovať.

  • Výkon motora – udáva sa vo wattoch a priamo napovedá o sile kosačky. Ak hľadáte spoľahlivú elektrickú kosačku, orientujte sa v rozmedzí od 1200 W a vyššie.

 

  • Kapacita batérie (akumulátorové kosačky) – bezdrôtové kosačky sú poháňané akumulátorom s kapacitou, ktorá sa udáva v ampŕhodinách. Výkonná aku kosačka by mala disponovať výkonom 4 – 5 Ah a vyššie.

 

  • Šírka rezu – táto informácie je dôležitá, aby ste vedeli, aký široký záber trávy pokosíte v rámci jedného prejdenia kosačkou. Udáva sa v centimetroch a ideálne rozmedzie je od 40 – 50 centimetrov.

 

  • Výška rezu aj tento údaj je dôležitý, ak chcete vedieť, ako veľmi môžete ovplyvňovať výšku kosenia trávy. Lepšie kosačky majú dokonca 5 stupňov nastavenia a pohybuje sa v rozmedzí od 2 do 8 centimetrov.

 

  • Veľkosť koša na trávu – tento údaj, obvykle uvádzaný v litroch vám jasne naznačí, koľkokrát budete musieť kôš kosačky vyprázdniť. Čím väčší kôš, tým lepšie, preto sa v prípade kvalitnej kosačky obzerajte po objeme 40 – 60 litrov.

 

  • Hlučnosť kosačky – pre niekoho môže byť aj tento parameter určujúcim. Ako sme uviedli – čím kvalitnejšia kosačka, tým nižšia hlučnosť. Priemerná voľba je elektrická kosačka s hlučnosťou 70 dB.

Pre koho nie sú elektrické kosačky vhodné? 

Na záver ešte jedna informácia, v tak trochu obrátenom význame. Vyššie naznačené body jasne naznačujú, či je pre vás elektrická kosačka dobrou voľbou. Keďže ide o jednoduchú záhradnú techniku, je len málo prípadov, kedy by takéto kosačky mohli znamenať zlý výber. A to najmä v prípade, ak ide o rozsiahlejšie trávnaté plochy, kde je kosenie s káblom alebo limitujúcou kapacitou batérie skutočne obmedzujúce. Zároveň je tu i možnosť, že prístup k elektrickému zdroju jednoducho nemáte (na chalupe) alebo je príliš vzdialený. V tom prípade odporúčame vybrať si iný typ kosačky. V orientácii v rôznych druhoch vám pomôže článok, v ktorom sme zhrnuli zopár najdôležitejších otázok, ktoré by mali kúpe kosačky predchádzať. Prípadne sa obráťte priamo na nás, radi vám poradíme osobne na predajni alebo online aj s našim širokým sortimentom.