Ako by mala vyzerať oprava trávnika po suchom lete?

Suché leto dokáže doslova a do písmena vyčerpať nejednu zatrávnenú plochu. A dá sa povedať, že dvojnásobne to platí vtedy, keď sa počas horúcich letných dní nevenuje trávniku nevyhnutná starostlivosť – najmä v podobe pravidelného a správneho kosenia, resp. dostatočného zavlažovania. V dôsledku takéhoto zanedbania vás pravdepodobne neminie oprava trávnika. Nasledujúce riadky vás prevedú tým najpodstatnejším, čo by ste o nej mali vedieť.

oprava trávnika

AKO ZISTÍTE, ŽE JE POTREBNÁ OPRAVA TRÁVNIKA?

Úplne jednoducho. Všimli ste si na vašom trávniku žlté fľaky? Alebo sa väčšina jeho plochy sfarbila do nelichotivej žltej farby? Presne to sú príznaky opotrebovania spôsobeného teplým a suchým počasím. Keď sa v takom období nedopraje trávniku dostatočná zálievka, odzrkadlí sa to na jeho vzhľade. Čo robiť v takejto situácii?

AKO NA OPRAVU TRÁVNIKA PO SUCHOM LETE?

Opravu trávnika po suchom lete nezvládnete bez určitých pomôcok. Budete potrebovať vybrané druhy záhradnej techniky.

Náš tip: Do opravy trávnika sa pustite v období septembra alebo októbra, keď klesnú vysoké letné horúčavy.

ZÁKLADOM JE KOSENIE

V prvom rade by ste mali váš trávnik pokosiť na výšku pod 5 cm. Na túto nevyhnutnú časť celého opravného procesu môžete použiť akúkoľvek kosačku podľa vlastných preferencií – či elektrickú, benzínovú, alebo akumulátorovú.

POKRAČUJTE VERTIKUTÁCIOU

Ďalším dôležitým bodom opravy trávnika je vertikutácia. Trávnik bude po nej nielenže zbavený všetkých odumretých a suchých plstí, ale ešte k tomu bude aj prevzdušnený. Opäť platí, že môžete použiť vertikutátor s pohonom, ktorý vám najviac vyhovuje.

POUŽITE VHODNÉ OSIVO

Po úspešnom kosení a vertikutovaní by ste mali použiť vhodné osivo na dosiatie riedkych a žltých miest. Najlepšie urobíte, keď si zvolíte to isté osivo, ktorým ste vysievali trávnik. Predídete tak farebným rozdielom, ktoré môžu narúšať jednoliatosť trávnika.

PRIDAJTE HNOJIVO A SUBSTRÁT

Oprava trávnika po suchom a teplom lete sa nezaobíde ani bez kvalitného hnojiva. Zatiaľ čo v septembri sa odporúča trávnik obohatiť hnojivom s obsahom dusíka, tak zhruba od októbra by ste mali siahnuť po hnojive s vysokým podielom draslíka. Po pohnojení „poprášte“ trávnik špeciálnym trávnikovým substrátom a celú plochu povalcujte.

Náš tip: Aplikovanie osiva aj hnojiva vám uľahčia rozmetadlá.

NEZABUDNITE NA ZÁLIEVKU A KOSENIE

Zapamätajte si, že úspešná oprava trávnika si vyžaduje aj pravidelnú zálievku a kosenie. Čo sa týka zálievky, trávnik, resp. osivo, môžete polievať aj viac ako raz za deň. Dôležité však je, aby ste trávnik skôr „kropili“ jemnou rosou. Silný prúd by totiž mohol osivo vyplaviť a vaša snaha by tak vyšla nazmar. No a keď sa váš trávnik stihne počas neskorej jesene zazelenať, nezabudnite ho na zimu pokosiť na výšku približne 5 cm.