Elektrické náradie vs. akumulátorové náradie: ako si vybrať?

Žiadny domáci kutil ani hobby majster sa nezaobíde bez svojej pracovnej výbavy v podobe náradia. Nehovoriac o profesionáloch, ktorí sa manuálnou prácou živia. V súvislosti s tým sa ale naskytá otázka – aké náradie je najvhodnejšie? Na trhu dnes totiž nájdete mnohé typy, ktoré sa od seba líšia najmä pohonom a ponúkanými vlastnosťami. V nasledujúcich riadkoch si bližšie posvietime na 2 druhy – elektrické náradie akumulátorové náradie. Viete, ktoré bude vhodnejšie pre vaše potreby? Poradíme vám, ako si spomedzi nich vybrať.

ELEKTRICKÉ NÁRADIE – EKOLOGICKÁ VERZIA SPAĽOVACÍCH MOTOROV

Na úvod však predsa len okrajovo odbočíme k spaľovacím motorom. Za jeden z ich hlavných benefitov sa považuje vo všeobecnosti veľmi vysoký výkon. Jednoducho, máloktoré elektrické či aku náradie dosiahne takého výkonu ako stroje poháňané spaľovacími motormi. Okrem toho, v porovnaní s elektrickým náradím nepotrebujú na svoj chod žiadny kábel, ktorý by vám mohol prekážať pri práci. Na trhu sa však objavujú len sporadicky, napríklad v podobe výkonných okružných píl.

Na druhej strane, za ich nevýhodu možno považovať náročnejšiu starostlivosť a údržbu. Na prevádzku síce nepotrebujú napájací kábel, ale nezaobídu sa bez pohonných hmôt, ktoré prirodzene znečisťujú celé ústrojenstvo aj životné prostredie. Ekologickejšou verziou je teda elektrické náradie, ktoré je od týchto negatív oprostené. A aby toho nebolo málo, domácich kutilov a hobby majstrov poteší aj jeho prijateľnejšia cenovka.

Ako sme však naznačili už o čosi vyššie, jeho drobnou nevýhodou je nutnosť napájania do elektrickej siete. Počítajte tak s kabelážou, prípadne predlžovačkou, ktorá vám môže pri práci trochu zavadzať.

Náš tip: Odporúčame ho najmä domácim kutilom a hobby majstrom, ktorí používajú náradie výlučne vo svojej dielni, prípadne v blízkosti napájania.

AKUMULÁTOROVÉ NÁRADIE – ABSENCIA NAPÁJACIEHO KÁBLA

Za praktickejšiu alternatívu elektrických modelov možno označiť akumulátorové náradie. Ako je už z vyššie uvedeného podnadpisu zrejmé, na svoj chod nepotrebuje žiadny napájací kábel, ktorý by vám mohol prekážať pri práci.

A v súvislosti s tým nemožno opomenúť, že absencia napájacieho kábla vám dáva voľnosť pohybu. Jednoducho, s akumulátorovým náradím sa môžete vybrať doslova a do písmena kamkoľvek. Keď budete mať nabitý akumulátor, tak aku mašinky môžete používať aj mimo dosahu elektrickej siete.

Nevýhodou akumulátorového náradia je však obmedzená výdrž batérie. Neraz sa totiž môže stať, že sa akumulátor vybije v tej najnevhodnejšej možnej chvíli. Vám vtedy nezostáva nič iné, len čakať na jeho dobitie. A to môže predstavovať veľký problém, pokiaľ sa náhodou nachádzate mimo dosah elektrickej siete. Východiskom z takýchto situácií ale býva záložný akumulátor.

JEDEN AKUMULÁTOR PRE VIACERO DRUHOV NÁRADIA

No a na záver, obrovskou výhodou aku náradia je, že jeden akumulátor dokáže poháňať viacero druhov náradia tej istej značky. Vďaka tomu ušetríte nielen nemalé finančné prostriedky, ale aj životné prostredie.

Náš tip: Zatiaľ čo elektrické náradie sme odporúčali najmä do domácich podmienok, akumulátorové náradie je skvelou voľbou aj pre profi majstrov, ktorí sa pri presunoch za prácou nechcú spoliehať na zásuvky. Každopádne, aku náradie nájde svoje plnohodnotné uplatnenie nielen mimo dosah siete, ale aj všade tam, kde elektrické náradie.