Spracovanie dreva na zimu: aká lesná technika urýchli prácu?

Spracovanie dreva sa minimálne raz ročne týka nielen všetkých, ktorých domácnosti sú závislé od vykurovania drevom. Takisto je nevyhnutnosťou pre tých, ktorí majú doma alebo na chate doplnkové vykurovacie teleso, ako napríklad krb, pec či kachle. Bez ohľadu na to, do ktorej skupinky patríte vy, so spracovaním dreva vám najlepšie pomôže vhodné zvolená lesná technika. Poradíme vám, ktoré druhy stoja v tomto prípade za zváženie.

AKÁ LESNÁ TECHNIKA JE NAJLEPŠIA NA SPRACOVANIE DREVA?

Spracovanie dreva je aktivitou, ku ktorej najčastejšie dochádza v jarnom alebo jesennom období. Prečo? Zatiaľ čo na jar, po zimnej vykurovacej sezóne, sú uvoľnené priestory na uskladnenie nového dreva, tak na jeseň sa zase zvyknú robiť zásoby na budúcoročnú sezónu. Aká lesná technika je v takýchto prípadoch nutnosťou?

REŤAZOVÁ PÍLA NA DLHÉ PALIVOVÉ DREVO

Pokiaľ sa rozhodnete pre kúpu dlhého palivového dreva, pravdepodobne sa nezaobídete bez spoľahlivej reťazovej píly. Na výber máte z elektrických, akumulátorových a benzínových modelov. Čo sa týka výkonu, odporúčame pílu poháňanú spaľovacím motorom. Na druhej strane, elektrická bude cenovo prijateľnejšou alternatívou. Za zváženie ale rozhodne stojí aj akumulátorová píla, ktorá na svoju prevádzku nepotrebuje často prekážajúci napájací kábel.

Náš tip: Pre komfortnejšie spracovanie dreva reťazovou pílou vám odporúčame zaobstarať si stojan na rezanie.

Vedeli ste však, že dlhé palivové drevo dokážete spracovať ešte rýchlejšie ako reťazovou pílou? No jedine, keď si na pomoc prizvete cirkulárku. Kúpa takejto mašinky sa oplatí najmä vtedy, keď sa vás týka spracovanie dreva viac ako raz ročne.

UNIVERZÁLNA ALEBO ŠTIEPACIA SEKERA AKO ZÁKLAD

Keď dôjde na spracovanie dreva na zimu, nevyhnutnosťou a základom bude sekera. Či univerzálna, alebo štiepacia, bez debaty u vás nájde využitie. A to predovšetkým pri štiepaní jednotlivých polien na menšie kúsky. Predsa len, do krbu, pecí či kachlí pravdepodobne nebudete dávať obrovské kusy. Nielenže by zle horeli, ale asi by sa vám tam ani nevošli. Okrem toho, sme presvedčení o tom, že dobre vybranú sekeru využijete kedykoľvek počas roka.

Štiepačka na rýchlejšie a pohodlnejšie spracovanie dreva

Ako pri dlhom palivovom dreve, aj pri tom sypanom existuje lesná technika, ktorá vám dokáže spracovanie dreva urýchliť a uľahčiť. Reč je o praktickej štiepačke na drevo. Rovnako ako cirkulár, aj štiepačku odporúčame všetkým, ktorí spracovávajú drevo často a vo veľkom. Predstavuje totiž akúsi pokročilejšiu náhradu sekery. Na rozdiel od nej ale pracuje vďaka hydraulickému mechanizmu. Keď dôjde na výber štiepačky na drevo, siahnuť môžete po horizontálnej alebo vertikálnej. Všímajte si najmä typ motora, ktorý ju poháňa, a výkon.